• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

CHP Milletvekili Yalçınkaya: Bartın IPARD kapsamına alınmalı

CHP Milletvekili Yalçınkaya: Bartın IPARD kapsamına alınmalı
CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e soru önergesiyle Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonu (IPARD)...

CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e soru önergesiyle Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonu (IPARD) Programı kapsamında hibe desteği yapılacak 42 il arasında Bartın'ın bulunmamasının nedenini sordu.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonu (IPARD) Programı kapsamında yüksek gelişmişlik düzeyindeki illerin yer aldığını ancak Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinin hibe programı içindeki illerden daha gelişmiş kabul edilerek kapsam dışında bırakılmasına tepki gösterdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sunan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya; "2014-2020 IPARD Hibe Programındaki "Destek Almak Amacıyla Başvuruların Yapılacağı ve Yatırımın Uygulanacağı İller" listesi belirlenirken hangi kriterler göz önüne alınmış, nasıl bir değerlendirme yapılmıştır? 2014-2020 IPARD Programı kapsamında hibe desteği yapılacak 42 il arasında Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinin bulunmamasının nedeni nedir? Bartın ilinin de 2014-2020 IPARD Programı kapsamında hibe desteği kapsamına alınmasına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?" şeklindeki soruların cevaplandırılmasını istedi.

Hibe desteklerinden yararlanacak illerin tespit edilmesinde adil olunması gerektiğini ifade eden CHP Bartın Milletvekili M.Rıza Yalçınkaya, "2014-2020 IPARD Programı başvuru çağrı ilanında yer alan "Destek Almak Amacıyla Başvuruların Yapılacağı ve Yatırımın Uygulanacağı İller" listesinde belirtilen 42 il arasında maalesef Bartın ilimiz bulunmamaktadır. Göç veren ve işsizliğin yükseldiği Bartın ilimiz, sahip olduğu doğal güzelliklerinin değerlendirilmesi, kırsal turizm imkânı ve kırsal kalkınma yönünden desteklenmesi göz ardı edilmektedir. Bartın'ın da aralarında bulunduğu bölgemizde sanayileşme, tarımsal ve kırsal kalkınmanın yakalanamaması nedeniyle bölgenin göç vermesinin önü kesilememektedir. Bu durumda, öncelikli olarak fondan yararlandırılması gereken bölgemiz olmasına rağmen yararlandırılmamaktadır. Daha yüksek gelişmişlik düzeyine sahip Bursa, Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli, Konya ve Manisa gibi illerimiz bu hibe programına alınmış olup, Bartın, Karabük ve Zonguldak illerimiz herhalde adı geçen illerden daha gelişmiş kabul edilerek bir cezalandırma yoluna gidilmiştir" ifadelerini kullandı.

2014-2020 IPARD Hibe Programında Bartın'ın yer almaması ve bundan dolayı ilde kırsal kalkınmanın hayata geçirilememesi, Bartın'da daha büyük işsizlik, daha fazla göç ve daha fazla yoksullaşma gibi sonuçlarının ortaya çıkmasına yol açacağına dikkat çeken CHP Milletvekili Yalçınkaya, "Bartın'ın turizm, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere sahip olduğu potansiyelini en iyi ve en etkin şekilde değerlendirmesi, bu potansiyelini harekete geçirmesi, kırsal kalkınmasının önünün açılması ve yatırımın teşvik edilmesi için Bartın ilimize yönelik bakış açısının değişmesi, hak ettiği desteği alması gerekmektedir." dedi.

CHP Milletvekili Yalçınkaya: Bartın IPARD kapsamına alınmalı

CHP Milletvekili Yalçınkaya: Bartın IPARD kapsamına alınmalı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim