• BIST 9530.47
  • Altın 2484.461
  • Dolar 32.5066
  • Euro 34.8549
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Cevizin harman olduğu yerde Antep fıstığı yetiştirdi

Cevizin harman olduğu yerde Antep fıstığı yetiştirdi
Kırşehir'in cevizleriyle ünlü Kaman ilçesinde bir emekli vatandaş, ceviz yetiştirmek varken kolayı seçmedi ve inatla 14 yıl bekleyerek Antep fıstığı...

Kırşehir'in cevizleriyle ünlü Kaman ilçesinde bir emekli vatandaş, ceviz yetiştirmek varken kolayı seçmedi ve inatla 14 yıl bekleyerek Antep fıstığı yetiştirmeyi başardı.

Cevizleriyle ünlü Kaman ilçesinde yaşayan emekli memur Menderes Atay, yerli halkın aksine bölgede Antep fıstığı yetiştirmeyi kafasına koydu. Atay, ektiği Antep fıstığından, sabırla bekleyerek ancak 14 yıl sonra ürün alabildi. Atay, Antep fıstığını önce saksıya dikti, 4 yıl sonra iklim koşularına uyum sağlayıp fide haline gelince de bahçeye dikti. Atay, "Fıstık ancak 8 yılın sonunda meyve vermeye başladı. Ama yenecek olgunlaşmada değildi. Bu süre içerisinde meyve verse de içini doldurmuyordu, iklime tam uyum sağlaması ve ürünün içinin olgunlaşması gecikti. 13 yıl sonunda ürün verimi yüzde 65'i yemiş olarak yenilebilir haline geldi. Ağacın ürünün artırılması için aşılama yapılması gerekiyor. İlçemizde iklim koşullarının ağır olması, ağacın döllenme yolu ile çiçek tozlaması için bir ağacın erkek olması gerekiyor. Son 5 yıldır ürünün içini doldurması ağır ilerledi. Bu yıl elde edilen ürün yüzde 60 yenilebilir hale geldi" dedi.

Ürünü ilçede yetiştirmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Atay, "İsteyen üreticilere tavsiyem sabırlı olmaları, fidan dikimlerinde köklere zarar vermemeleri, aşılama yapmaları, ağacın suyunu ağustos ayına kadar vermeleridir. Eylül ayında su verilmemelidir. İlaçla mücadele için İlçe Tarım Müdürülüğünün tavsiye ettiği ilaçların alınması gerekir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim