• BIST 9460.69
  • Altın 2495.18
  • Dolar 32.592
  • Euro 34.7956
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Cerablus’ta Meslek Yüksekokulu kuruluyor

Cerablus’ta Meslek Yüksekokulu kuruluyor
Suriye'nin Cerablus kentinde Gaziantep Üniversitesine bağlı olarak Meslek Yüksekokulu kurulacak.

Suriye'nin Cerablus kentinde Gaziantep Üniversitesine bağlı olarak Meslek Yüksekokulu kurulacak. İlgili Bakanlar Kurulu kararı alınarak, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Suriye'den Arap dünyasına uzanan eğitim, bilim ve kültür yolunun başlangıcı Gaziantep Üniversitesi oldu. Gaziantep Üniversitesine bağlı olarak Suriye'nin Cerablus kentinde Cerablus Meslek Yüksekokulu kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı, Milli Eğitim Bakanlığının 12.04.2018 tarihli ve 7513506 sayılı yazısı üzerine 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 39. Maddesine göre 5 Haziran 2018 tarihli ve 30422 sayılı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Konu ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, "Suriye'de yaşanan savaş ve iç karışıklık nedeni ile ülkelerini terk etmek durumunda kalan ve bölgenin teröristlerden temizlenmesi ile ülkelerine dönen akademisyen, araştırmacı ve yükseköğretim çağındaki gençlerin yükseköğretime dahil olmalarında açılacak Cerablus Meslek Yüksekokulu önemli bir misyon üstlenmiştir. Bu gençlerin geleceklerini doğru şekilde planlayabilmek ve onları topluma ve ekonomiye en doğru şekilde kazandırabilmek amacı ile kendi dillerinde açılan bir Yükseköğretim Kurumunda eğitim almalarının yararlılığı tartışılamaz görülüyor. Cerablus Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak bölümler ve programlar, bölgenin ihtiyaçları gözetilerek ve bölgenin bundan sonraki süreçte gelişiminde ihtiyaç duyulan insan kaynağının en hızlı şekilde yetiştirilmesine katkıda bulunacak şekilde tasarlanacaktır. Bu sayede bölgenin kalkınmasına, barış ve huzurun hakim kılınmasına da katkı sağlanacaktır. Suriye'nin Cerablus şehrinde yükseköğretimden uzak kalan yükseköğretim çağındaki gençlerin Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Meslek Yüksekokulu ile iki yıl boyunca yükseköğretim almaları sağlanırken, ilerleyen süreçte dört yıllık Yükseköğretim Kurumlarının açılması da planlanmaktadır. Ağırlıklı olarak Arap dilinde eğitim verecek olan Cerablus Meslek Yüksekokulu'nun Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı olarak açılması oldukça önemlidir. Zira akademik alanda Gaziantep Üniversitesi'nin sahip olduğu alt yapı yeterliliklerinin ve 45 yıllık kurumsal birikiminin burada değerlendirilmesi sağlanmış olacaktır" dedi.

Gaziantep Üniversitesinde uzun süredir başta Suriye'den olmak üzere Arap ülkelerinden ve Orta Doğu'daki birçok ülkeden gelen öğrencilerin eğitim aldığını hatırlatan Prof. Dr. Ali Gür, şunları kaydetti:

"Üniversitemizde yine bu ülkelerden gelen akademisyenlerin çalışıyor olması ve yanı sıra Suriye'den gelen öğrencilere yönelik Arapça Programların açılması ile bu güne kadar sahip olunan tüm birikimler, deneyimler ile akademik, fiziksel ve kurumsal alt yapı yeterlilikleri, kurulan Meslek Yüksekokulunun gelişiminde başlangıçta önemli bir bilgi sermayesi ve kaynak olarak görülmektedir. Suriye'den gelen öğrenciler ile bugüne kadar Arap öğrencilere yönelik önemli bir eğitim deneyimi kazanılmıştır. Gaziantep Üniversitesinde Suriyeli öğrenciler Türkçe ve İngilizce programların yanı sıra, 8 lisans programında Arapça eğitim görmektedir. Gaziantep Üniversitesi, Türkiye'deki 204 üniversite içinde, farklı lisans programlarında Arapça eğitim veren tek üniversitedir.

Açılan Meslek Yüksekokulunun da karşılıklılık temelinde ekonomik, sosyal ve siyasal kazanımları büyük olacaktır. Bu çerçevede Cerablus Meslek Yüksekokulu ile Gaziantep Üniversitesi'nin Cerablus üzerinden tüm Arap ülkelerine ulaşacak şekilde güçlü bir işbirliğinin kurulmasının başlangıcı olması da mümkün olabilecektir. Zira tarihte, kültürde ve ortak değerlerde bu ülkeler ile olan yakınlığımız önemli bir birliktelik unsurudur. Özellikle orta ve uzun dönemde yükseköğretim alanındaki bu önemli girişimin, diğer alanlara da yayılımının sağlanması ile karşılıklı bir çok alanda sinerji yaratılmasına, karşılıklı bağların güçlenmesine yansıyacak ve ekonominin her alanında (müteahhitlik, taşıma, sağlık, hizmet, turizm, gıda vb.) yeni yatırım olanaklarına da zemin hazırlayabilecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim