• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Cemil Çiçek: İmha yasama faaliyeti değil

Cemil Çiçek: İmha yasama faaliyeti değil
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’nun tapeleri imha etmesinin yasama faaliyeti değil, adli işlem olduğuna dikkat çekti.

Soruşturma Komisyonu’nun 5 Ocak’taki karar toplantısı öncesinde yaşananları ilk kez Hürriyet’e değerlendiren Çiçek, şöyle konuştu:

İLAN SAVCININ İŞİ

“(Sivil Dayanışma Platformu’nun Yüce Divan oylaması günü verdiği gazete ilanı) Bu, hukuki bir süreç. Bu yüzden hep hukuk içinde kaldım. Gazetelere yansıyan ilanın bir suç teşkil eden yanı varsa, bu şikayete bağlı bir suç değil. Adil yargılamayı etkileme anlamına gelir ki, Türk Ceza Kanunu’nda bunun karşılığı var. Hiçbir şikayet olmasa da doğrudan doğruya savcılar bu konuda soruşturma yapar. Yani, ilanı illa da birilerinin savcılığa intikal ettirmesine gerek yok ama intikal ettirilecekse de bunu Soruşturma Komisyonu yapar. Çünkü komisyon adli işlemlerini ve çalışmalarını müstakil yapar. Diğer taraftan bu konuda yazılar yazıldı, haberler yapıldı. Savcılar ilandan haberdar. Ancak bir şey yapmadılar.

FAZLA MESAİ YAPTIRIRIM

Soruşturma Komisyonu’nun raporu konusunda hızlı davranacağım. Rapor bugün (dün) gelse, arkadaşları haftasonu da çalıştırır, fazla mesai yaptırıp, bastırıp üyelere dağıtırım. En geç pazartesi Genel Kurul’a sunarım. 10 gün içinde de Genel Kurul’da görüşülür.

BU TÜR SORUŞTURMA BİR İLK

Bu tür bir soruşturma TBMM tarihinde ilktir. Daha önce TBMM’de 100’den fazla soruşturma komisyonu oldu. Ancak bunların hepsi milletvekillerinin önergeleriyle başladı. İlk kez savcılıktan gelen fezlekelerle, dışarıda devam eden bir soruşturma kapsamında Soruşturma Komisyonu kuruldu. Bu komisyonun çalışması, Anayasa’nın 100. maddesi gereğince bir yasama faaliyeti değil, adli bir süreçtir. Bu yüzden Meclis uygulamalarına değil, adli uygulamalara bakılır. Komisyonun yaptığı adli bir işlemdir ve yetki ile sorumluluk yine Komisyon’a aittir. Meclis Başkanı da Soruşturma Komisyonu’nun amiri ya da itiraz merci değil. Bir tereddüt olursa da hukuk fakültelerindeki usul hukukçularına sorulur.

FARKLI KARAR ÇIKMA İHTİMALİNE BAKMALI

Tapelerin imhası konusu da Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre yapılır; mahkemelerin, Yargıtay’ın içtihatlarına bakılır. Siyasetçiye sorarsanız elbet kendi pozisyonuna, partisine uygun bir yanıt verir ve bir sonuca varamazsınız. (Komisyon, Genel Kurul oturumundan önce tapeleri imha ederse ve Genel Kurul’dan farklı bir karar çıkarsa ne olur?) Komisyon, Genel Kurul’dan farklı bir karar çıkma ihtimaline de bakmalı.” 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim