• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Cem Özdemir: Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemine 'diktatörlük' diyoruz

Cem Özdemir: Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemine 'diktatörlük' diyoruz
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, "Türkiye'de başkanlık sisteminden söz ediliyor ama kafalar karışık. İnsanlar kendine gelen kısmını...

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, "Türkiye'de başkanlık sisteminden söz ediliyor ama kafalar karışık. İnsanlar kendine gelen kısmını benimsiyor, oysa resmin bütüne bakmak gerekiyor." dedi.

Amerikan modelinde Başkan Obama ve karşısında bağımsız bir Meclis olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Obama istediği yasayı Meclis'ten geçiremiyor. Benim anladığım kadarıyla Sayın Erdoğan'ın istediği "Ben varım, başka kimse yok'. Biz o sisteme "diktatörlük" diyoruz. Demokrasi demiyoruz." ifadelerini kullandı.

NE HENDEK NE DE SAVAŞ KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM GETİRMEZ

Türkiye'nin güneydoğusunda sivil insanların ölümü ve binlerce insanın yerini yurdunu terk etmesinin Kürtlerin kopuşuna sebep olabileceği uyarısında bulunan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir "Ne hendekle ne de savaşla bu iş çözülmez. Hiçbir gerekçeyle devlet kendi vatandaşına bunları yaşatamaz." dedi.

Cizre'de neler olduğunu bizzat gördüğünü ifade eden Yeşiller Eşbaşkanı Özdemir, "İnsan şaşırıyor, burası Türkiye mi yoksa Suriye mi?" diye devam etti. Cizre'de ve Sur'da binlerce insanın yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldığını ve birçok sivil vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Özdemir "Bu insanlar üvey evlat değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Gerekçesi ne olursa olsun bir devlet vatandaşlarına bunu yaşatamaz. O şehirlerde yaşayan insanlar, daha önce travma yaşamış insanların çocukları ve şimdi onlar travma yaşıyor. Oysa bu kuşak Türkler ile Kürtlerin kardeş olabileceğini bilen ve hayata geçirebilecek bir nesil. Umarım bundan sonraki kuşak o ümidi kaybetmiş olmaz." ifadelerini kullandı.

"Tankla, topla, tüfekle, savaşla bu iş çözülmez." diyen Cem Özdemir, "Herkes aklını başına toplasın, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirsin. Yoksa bu kopuşa doğru gidecek bir süreç. Kürtleri kaybetmek istiyorsak bu yolda devam edilsin ama bu kesinlikle bir çıkış noktası olmamalı. Bu tehlikeyi devletin başındakilerin göz önünde bulundurduğunu umuyorum. Kardeşlikten bahsediyorsak oturup konuşmamız gerekiyor. Oysa bu insanlar büyük ölçüde aynı dini paylaşıyor ve yüzyıllardır bir arada yaşıyor. Çözülemeyecek, paylaşılamayacak hiçbir şey yok." dedi.

Terör örgütü PKK'nın hendek kazıp ve sivil insanları hedef yapmasına sert tepki gösteren Cem Özdemir "Hendek kazmak ve sivil insanları hedef yapmak aptalca ve son derece yanlış." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorununun çözümü için geçmişte "Bu iş askeri metotlarla çözülemez" dediğini hatırlatan Yeşiller Eşbaşkanı Özdemir, sorunun askere ve polise havale edilmesinin çözüm getirmeyeceğine dikkati çekti. İnsanların evlerini yurtlarını terk ettiği Cizre ve Sur'a gazetecilerin, sivil toplum kurumlarının giremediğini ve sokağa çıkma yasağının olduğunu belirten Özdemir, "Türkiye'de insanlar o şehirlerde yaşananlardan ne kadar haber alabiliyor. Bu yaşananlar demokrasiyle bağdaşmaz." diye konuştu.

ORTADOĞU'DA KARDEŞ KAVGASINDAN UZAK DURULMALI

Suudi Arabistan'ın uyguladığı idam kararlarının Ortadoğu'da kardeş kavgasına sebep olabileceği uyarısında bulunan Yeşillerli Özdemir, "Ortadoğu'da bin bir sorun var. Bunun üzerine bir de Suudi Arabistan'ın Şii dört kişiyi idam etmesi, Tahran ile gerilimi ve Şiiler ve Sünniler arasında kardeş kavgası tehlikesini artırdı. Avrupa'da yaşanan 30 yıllık savaş riski Riyad ile Tahran arasında oluştu. Bölge ülkeleri gerilimi düşürmeli ve komşu ülkeler ortamı yumuşatmalıdır." dedi.

Alman hükümetinin de Suudi Arabistan'a silah satışlarını gözden geçirmesi gerektiğini savunan Özdemir, idamların ve insan hakkı ihlali yaşanan ülkelere silah ihracatının sıkı denetimlere tabi tutulmasını istedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim