• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Can Dostu - Organ Bağışına Evet Platformu İAÜ’de

Can Dostu - Organ Bağışına Evet Platformu İAÜ’de
İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Can Dostu-Organ Bağışına Evet Platformu Bilgilendirme...

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Can Dostu-Organ Bağışına Evet Platformu Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Prof. Dr. Hasan Taşçı, medyanın organ bağışı duyarlılığı konusunda tıp dünyasına yardımcı olması gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen etkinlikte, "Organ Bağışı" konulu bir seminer veren Prof. Dr. Hasan Taşçı, "Ülkemiz insanı yardımseverdir. Dinimiz de insanların birbirlerine yardımlaşmasını, dayanışmasını salık verir. Bizler "bir insanı yaşatmak bütün insanlığı yaşatmaktır" anlayışına sahip insanlarız. Din adamlarımız organ bağışı konusunda hep pozitif mesaj veriyorlar. Medyanın da "organ bağışı duyarlılığı" konusunda tıp dünyasına yardımcı olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasında Türkiye'de organ bağışı konusundaki bilincin hala yeterli olmadığının altını çizen Prof. Dr. Taşçı şunları anlattı: "Bunu bir rakam ile anlatacak olursak, biz organ bağışını yüzde 80 oranında canlılardan (yani 4.dereceye kadar akrabalardan) yüzde 20'sini ise kadavradan (yani beyin ölümü gerçekleşmiş bağışlanmış organlardan) elde ediyoruz. Hep birlikte amacımız bu oranı tam tersine çevirmek olmalı. Türkiye'de 60-70 bin civarında böbrek yetmezliği olan, nakil bekleyen hasta var. Onlar sıraya girmiş durumda. Aslında o liste yaşam değil ölüm bekleme listesi durumuna dönüşmüş vaziyette. Her yıl ortalama 6 bin civarı kaybımız oluyor. Yapılabilen böbrek nakli sayısı 3 bin 500. Canlı bir insandan sağlıklı bir insana böbrek nakli bizi üzüyor. Bu tip nakilleri artırmak için yüce dinimiz İslamiyet'in, hiçbir kısıt koymadığı organ bağışını artırmalıyız. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızın yapması gereken tek şey her sağlık kurumunda kolayca bulabilecekleri organ bağış formlarını doldurmak."

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF) tarafından başlatılan "Candostu Organ Bağışına Evet Platformu" sosyal sorumluluk projesi platform başkanı Hüseyin Öztürk, "Candostu Organ Bağışına Evet Platformu"nun organ nakliyle ilgili hurafelerin önüne geçmeyi, kadavradan nakilleri artırmayı ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Amaçlarının tabana inerek organ bağışının önemini anlatmak olduğunu olduğunu söyleyen Öztürk, "Hepimizin aslında organ bekleme listesine girmeye adayız. Yaptığımız seminerlerde hem organ bağışına dikkat çekiyoruz hem de "organına sağlıklı bak" diyoruz" dedi.

Ülkemizde özellikle kadavradan yapılan nakillerin yetersiz kaldığını, yılda yaklaşık 300 kadar kadavradan nakil yapıldığını, bazı organlarda kadavra naklinin tek tedavi seçeneği olduğunu kaydeden Öztürk, şunları söyledi: "Bunun için de kamuoyunda organ bağışının gündeme gelmesi, doğru bilgilerin aktarılması, insanların kafasındaki soru işaretlerinin ve önyargıların giderilmesi gerekiyor. "Buz dolu küvette uyandı, böbreği çalındı" gibi söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Bir organın alınması teknik olarak hastane ortamında yapılır, sağlık personeli dışında alınması mümkün değil. Verdiğimiz seminerlerde, toplantılarda bunları da anlatıyoruz; halkı bilinçlendirmek önemli. Biz, federasyon olarak kitleleri topluyoruz. TONKKD değerli bilim insanları ile bilgilendirmeler yapıyor. Sağlık Bakanlığı da işin bağışlar ile ilgili kısmıyla ilgileniyor. Bu konuda farkındalığı artırarak başka projeleri de gerçekleştireceğiz. Seminerlerde belli bir olgunluğa ulaştığımızda billbordlar, kamu spotları gibi projeyi destekleyen çalışmalar yapacağız."

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bülent Tekinsoy ise yaptığı konuşmada organ nakli konusunun bugün Türkiye'nin en ciddi konularından biri olduğunu vurgulayarak, "Batı dünyası bunu kendi içinde öyle bir çözmüş ki orada organ nakli tıkır tıkır işliyor. İnsanlar hayatlarını başka insanlardan edindikleri organlarla iyi bir şekilde devam ettirebiliyor" dedi.

Can Dostu - Organ Bağışına Evet Platformu İAÜ’de

Can Dostu - Organ Bağışına Evet Platformu İAÜ’de

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim