• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Büyükşehir’den ‘Otizm Farkındalık Sempozyumu’

Büyükşehir’den ‘Otizm Farkındalık Sempozyumu’
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Otizm Farkındalık Sempozyumu'nda konuşan Prof.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Otizm Farkındalık Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Binyamin Birkan, Türkiye'de 10 yıl önce 2 bin 500 çocukta bir rastlanan otizmin bugün 68 çocukta bir görülmeye başlandığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi "Otizm Farkındalık Günü" kapsamında "Otizm Farkındalık Sempozyumu" düzenledi. Erdem Beyazıt Kültür Merkezinde gerçekleşen sempozyuma Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Üstündağ, Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği Kurucu Temsilcisi ve Dernek Başkanı Tarık Bitlis, Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği Yönetim Kurul Üyesi Nasuh Boztepe, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sempozyumda Anadolu Üniversitesi Prof. Dr. İlknur Maviş, Biruni Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan otizmle ilgili bilgiler sundu.

Maviş: "68 çocuktan bir tanesi otizm riski ile doğuyor"

Prof. Dr. İlknur Maviş, otizm spektrum bozukluğunun doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olduğunu söyledi. Maviş, "Türkiye'de her 68 çocuktan bir tanesi otizm riski ile doğuyor bu gerçekten göz ardı edilemeyecek bir oran. Her 20 dakikada bir çocuğa otizm tanısı konuluyor. Ve genellikle 3 yaşından önce başlayıp ve ömür boyu da sürebilen bir bozukluk söz konusu. Onun için 3 yaş öncesi bizim için çok önemli" dedi.

"Çocuklarınızı izleyin"

Bebeklerin aileleri tarafından ilk 12 aylık dönemde her hangi bir otizm belirtisi verip vermediğinin gözlenmesinin mümkün olduğunu belirten İlknur Maviş, " Çocuklarınızı her aşamada gözlemleyin. Çocuklar motor hareketle birlikte 12 ayı geçe bir "babıldarlar" anneler olarak bu durum çok hoşumuza gider. Yani ünlü ünsüz serileri kullanma ve anlamlı gelen heceler çıkarmaya başlarlar bunlar (ma-ma veya dada) gibi. Babıldama diye tabir ettiğimiz durum otistik çocuklarda olmaz" diye konuştu.

Birkan: "Özel eğitimle kaliteli yaşam"

Biruni Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan, otizmli bireylerin özel eğitimleri hakkında bilgiler verdi. Birkan, otizmli bireylerin özel eğitimine yönelik çalışmaların çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Bundan 10 yıl önce 2 bin 500 çocukta bir rastlanan otizm ancak bugün 68 çocukta bir görülmeye başladı. Bu inanılmaz bir oran. Özellikle eğitime erken yaşlarda başladığınızda bu eğitim modelini iyi şekilde uyguladığınızda otizmli bir bireyin hayatında umut vaat eden bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Yaşamında çok önemli ilerlemeler sağlayabilir yaşam kalitesini arttırabilirsiniz."

Programın sonunda Antalya genelindeki okullardan öğretmenlere Biruni Üniversitesi Öğretim üyesi Binyamin Birkan Otizmli çocuklarda sık görülen davranış sorunlarıyla başa çıkma yöntemliyle ilgili eğitim verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim