• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Büyükşehir’den “Kahraman Çocuklar”a Tarihi Saygı

Büyükşehir’den “Kahraman Çocuklar”a Tarihi Saygı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından onarımı yapılan "Kahraman Çocuklar Rölyefi" düzenlenen törenle Erzurum Lisesi'nin duvarına asıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından onarımı yapılan "Kahraman Çocuklar Rölyefi" düzenlenen törenle Erzurum Lisesi'nin duvarına asıldı. Açılışa Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Vali Yardımcısı Haktan Gökçekuyu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, ESKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Genel Sekreter Yardımcıları Selami Keskin ve Zafer Aynalı, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı. Vali Yardımcısı Gökçekuyu, açılışta yaptığı konuşmada, "Sarıkamış Şehitlerimizin hatırası için oluşturulmuş olan bu rölyefin Erzurum Lisesi duvarına konuşlandırılması ve açılışının hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, bu rölyefin buraya taşınmasında ve konuşlandırılmasında emeği geçen başta Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Başkan Mehmet Sekmen de, tarihi yâd etmenin önemine dikkati çekerek, "Tarihi olayları anmak, yâd etmek hem o millete, hem de o milletin yarınları olan gençliğe büyük bir ivme katar, büyük bir heyecan verir" dedi. Erzurum'un Türkiye Tarihi'nde şanlı bir geçmişe sahip olduğunu bildiren Başkan Sekmen, şöyle devam etti: "Erzurum; gerek Selçuklular gerek Osmanlılar gerekse de Cumhuriyet döneminde önemli görevler üstlenen tarihi olaylara tanıklık etmiş büyük bir şehirdir. Erzurum Lisesi'nin duvarına astığımız bu rölyefin çok önemli bir anlamı var. Henüz yeni ergenlik çağına erişmiş 15-17 yaşlarında genç çocukların her biri 30 kilo yükten oluşan erzak çantalarını sırtlarına yükleyip, bugünkü Yakutiye Belediyesi önünden hareket ederek Hasankale yolu üzerinde bulunan Nebi Hanı Köyü'ne vardı. Sırtları terleyen bu çocukların kimisi zatürree kimisi de kolera gibi hastalıklara maruz kalarak hayatını kaybetti. Erzurum'un eski Hasankale yolu güzergâhında Nebi Hanı Mahallesi mevkiinde yaşanan bu tarihi olayın rölyefi Sarıkamış Dayanışma Grubu ile Atatürk Üniversitesi'nin katkılarıyla geçmişte yapılmış, 2009 yılında tamamlanan Kahraman Çocuklar Rölyefi Güneş Koleji'nin duvarına asılmıştı. Fakat bu 100 çocuğu temsil eden rölyef, tarihi binayı gölgelediği gerekçesiyle konu mahkemeye intikal etmiş, mahkeme rölyefin bulunduğu duvardan sökülmesine karar vermişti. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı da bu rölyefi depolarında saklamıştı. İşte o gün bugündür bu rölyefin nereye asılmasıyla ilgili gerek basın mensuplarımızdan gerekse sivil toplum kuruluşlarımızdan bu konuya hassasiyet duyan ilgililerin müracaatı üzerine en son yapılan istişare neticesinde, "Madem bu rölyef geçmişte Erzurum Lisesi'nde okuyan çocukların anısına yapıldı, onları temsil ediyor, o halde Erzurum Lisesi duvarına asılabilir" kararını aldık."

"ERZURUM; MERT VE CESUR YİĞİTLERE SAHİPTİR"

Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum'un mert ve cesur yiğitlere sahip olduğunu ifade etti. 101 yıl önce yaşanan Sarıkamış Harekâtı'nı anlatan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rölyef, geçmişte gençlerin almış olduğu büyük görevi gelecek nesillere aktardığının en güzel örneğidir. Osmanlı'nın Ruslara karşı verdiği amansız savaş devam ederken aralık ayında bu olay meydana gelir. Erzurum'da kasım ayında başlayan kar, yolları kapatmış, ulaşımı imkânsız hale getirmiştir. Ruslar, Sarıkamış ve Kars'ı üs olarak kullanarak takviye kuvvetleriyle birlikte Osmanlı'ya Kafkas Cephesi'ndeki mücadelesinde zor anlar yaşatıyorlardı. İşte böyle erzağın ve cephanenin bittiği bir dönemde şehirde de maalesef erzak taşıyacak, şehrin savunmasını yapacak insan kalmadığından dolayı vazife lisede okuyan gençlerimize düşmektedir. Ordumuz sıkıntılı günler geçirirken, 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa ve Ragıp Paşa devamlı telgraflarla Erzurum'dan yardım taleplerinde bulunuyordu. Erzurum o dönemde hem Trabzon, Bayburt üzerinden hem de Anadolu'dan gelen yardımların toplanıp cepheye götürüldüğü mekân konumundaydı, lojistik bir imkâna sahipti. Liseli gençler, götürebilecekleri bilhassa yiyeceklerden oluşan torbalarla hareket etmiş, malzemeleri sırtlarında taşıyarak oradaki askerlerimize ulaştırmaya gayret etmiştir. Bu gençlerin birçoğu hastalanarak hayatını kaybetmiştir. Bu gençlerimize ve tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz." Konuşmaların ardından Başkan Sekmen ve beraberindekiler rölyefin açılışını yaptı. Bu arada Kahraman Çocukları canlandırmak amacıyla öğrenciler tarafından o döneme ait temsili kıyafetler giyildi.

Büyükşehir’den “Kahraman Çocuklar”a Tarihi Saygı

Büyükşehir’den “Kahraman Çocuklar”a Tarihi Saygı

Büyükşehir’den “Kahraman Çocuklar”a Tarihi Saygı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim