• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Bütçede Aslan Payı Eğitimin

Bütçede Aslan Payı Eğitimin
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2016 bütçesinden en büyük payın geçen yıl olduğu gibi bu sene de eğitime ayrıldığını söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2016 bütçesinden en büyük payın geçen yıl olduğu gibi bu sene de eğitime ayrıldığını söyledi.

1 Kasım'da yapılan genel seçimler sebebiyle geçici bütçe yapıldığı için Mart ayına kalan 2016 bütçesi görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor. 9 Mart'ta sona erecek bütçe ile ilgili yazılı bir açıklama yapan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, bu yıl bütçeden eğitime ayrılan payın Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYHİ) yüzde 5'ine denk geldiğine vurgu yaptı. Şahin 2002 yılında merkezi idare bütçesinden eğitime ayrılan kaynağın GSYH'nin yüzde 3,2'si ne denk geldiğini de hatırlattı.

2014 yılında hayata geçirilen özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere eğitim ve öğretim desteği uygulamasının bu yıl daha da artacağını söyleyen Milletvekili Şahin, eğitime ayrılan payla ilgili şu bilgileri verdi:

"Özel okullarda eğitim ve öğretime devam edecek öğrencilere 2 bin 680 ila 3 bin 750 TL arasında değişen tutarlarda destek sağlanmaktadır. 2016 yılında bütçeye bu maksatla 1,2 milyar TL ödenek tahsis edildi. 2013 yılında başlatılan organize sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarına eğitim ve öğretim desteği uygulaması başlatmıştık. Öğrenci başına 4 bin 300 ila 6 bin 250 lira arasında destek sağlıyoruz. Ülkemizin temel ihtiyacı olan eğitimli ve kalifiye işçi yetiştirmek için 2016 yılında bütçeden 60 milyon TL kaynak ayırıldı. YURTKUR dâhil yükseköğretime merkezi yönetim bütçesinden ayrılan kaynak da 3 milyar TL'den 33 milyar TL'ye çıkarılmıştır. Bu artış 2002 yılına göre 10 kattır. Bu alanda ayrılan pay 2002 yılında bütçenin yüzde 2,5'a denk gelirken bu yıl pay yüzde 5,8'e yükselmiş oldu. GSYH içindeki payı ise yüzde 0,85'den yüzde 1,49'a yükseltilmiş oldu."

İKİNCİ BÜYÜK PAY SAĞLIĞA

Milletvekili Hüseyin Şahin, bütçede ikinci büyük payın da sağlık harcamalarına ayrıldığına dikkat çekti. Şahin, 2016 yılında kamu sağlık harcamalarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 oranında artırılarak 95 milyar TL'ye çıkarıldığını söyledi. Kamu ve özel sektör işbirliği ile başlatılan şehir hastaneleri projeleri kapsamında sabit yatırım tutarının yaklaşık 27 milyar TL olarak belirlendiğini vurgulayan Milletvekili Şahin, "Bu kapsamda 34 adet tam donanımlı şehir hastanesi vatandaşlarımıza hizmet verecektir. Bu projeler tamamlandıktan sonra sağlık hizmeti sunumunda yatak kapasitesi 43 bin nitelikli yatak daha artmış olacaktır" dedi.

YATIRIMA 60 MİLYAR LİRA

2016 yılında yatırım bütçesinin de bir önceki yıl başlangıç ödeneklerine göre yüzde 24,2 oranında artırılarak yaklaşık 60,1 milyar TL'ye çıkarıldığını söyleyen Milletvekili Hüseyin Şahin, "Bu tutar Ekim ayında yayınlanan Orta Vadeli Mali Plan'da (OVMP) yer alan 2016 yılı yatırım ödeneklerinden yaklaşık 8 milyar TL daha fazladır. Böylece 2002 yılında yüzde 6,6 olan yatırım harcamalarının bütçe içindeki payı 2016 yılında yüzde 10,5'e çıkarılmıştır" diye konuştu.

Şahin, 2002 yılında iş başına gelen AK Parti'nin toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir anlayışla hareket ettiğini ve sosyal devlet olmanın gereklerini bir, bir yerine getirdiğini söyledi. Eğitim, sağlık, ulaşım, savunma gibi alanlarda devrim niteliğinde işler yaptıklarını, yatırıma çok büyük paylar ayırarak ülkeyi yeniden imar ettiklerini vurgulayan Şahin şunları söyledi:

"Eğitim ve sağlık birinci önceliğimiz oldu ve olmaya devam ediyor. İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda büyük adımlar attık. Çalışanların ücret ve sosyal haklarının iyileştirmesi süreci devam etmektedir. Emeklilerimizin gelirlerini arttırıyoruz. Ülkemizin dış dünyadaki itibarı sürekli artmaktadır. Ortadoğu kazanın hemen yanı başında yer alan ülkemiz, tüm dünyanın gıpta ile baktığı gelişmeleri AK Parti iktidarları döneminde yaşıyor. Halkımızın bize olan desteği sürdükçe olumlu sürecin devam edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim