• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Btk Başkanı Sayan’a önemli görev

Btk Başkanı Sayan’a önemli görev
Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarda etkinliği giderek artarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan Bağımsız Düzenleyiciler Grubu (Independent Regulators Group-IRG) Başkan Yardımcılığına seçildi.

BTK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre 10-11 Aralık 2015 tarihlerinde İngiltere'nin Başkenti Londra'da gerçekleştirilen Bağımsız Düzenleyiciler Grubu (Independent Regulators Group - IRG) Genel Kurulu'nda Sayan,IRG Başkan Yardımcısı olarak seçildi.

AB SÜRECİ İÇİN ÖNEMLİ

Sayan'ın, Avrupa'da elektronik haberleşme alanında, ulusal düzenleyici kurumların yer aldığı en önemli platform olan IRG/BEREC Kurul'unda, AB üyesi olmayan ülkelerin IRG/BEREC Kurul'larında gelebileceği en üst pozisyon olan Başkan Yardımcılığına seçilmesinin bu göreve seçilen ilk Türk olması nedeniyle büyük önem taşıdığı belirtildi.

BTK Başkanı Sayan'ın, IRG Kurulu üyesi olarak aynı zamanda Avrupa Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Kurumu (Body of European Regulators for Electronic Communications- BEREC) Kurulu'nda da yer alacağı belirtildi. Sayan'ın bu görevi nedeniyle Avrupa elektronik haberleşme politikaları ile ilgili kararlara doğrudan katılımının mümkün olacağı açıklandı.

IRG NEDİR?

AB mevzuatının uygulanmasında ortak bir anlayış belirlenmesi, tecrübelerin paylaşılması ve elektronik haberleşme sektörüne yönelik düzenlemeler arasında bir kıyaslama yapma imkânı sağlanması amacıyla, Avrupa ülkelerinin elektronik haberleşme alanındaki düzenleyici kurumları 1997 yılında bir araya gelerek IRG Platformunu kurdu. Daha sonra AB üyesi ülkelerin düzenleyici kurumlarının yanı sıra Avrupa Komisyonunun da katıldığı Avrupa Düzenleyiciler Grubu (European Regulators Group-ERG) 2002 yılında kurularak, her iki grubun ortak faaliyetlerini yürütmesi sağlandı. ERG'nin devamı niteliğindeki BEREC ise 2009 yılında kurularak faaliyete geçmiştir.

Ülkemiz, AB'ye aday ülke olması nedeniyle, ERG'nin devamı niteliğindeki BEREC'de 2005 yılından beri gözlemci statüsünde, IRG'de ise 2007 yılından beri üye olarak temsil ediliyor. BEREC, AB üyesi olan 28 ülkenin yanı sıra; EFTA (European Free Trade Area - Avrupa Serbest Ticaret Alanı) ülkelerinin ve AB'ye aday olan ülkelerin ulusal düzenleyici kurumlarını bir araya getirerek; bu kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamak suretiyle, düzenleme konularında Avrupa Komisyonu'na tavsiyelerde bulunmaktadır.

IRG/BEREC teamüllerine göre sadece AB üyesi ülke idarelerinden seçilmesi mümkün olan BEREC Başkanı, aynı zamanda IRG Başkanı olmakta; bunun yanı sıra BEREC pozisyonlarına seçilmesi mümkün olmayan gözlemci üyeler arasından, AB üyesi olmayan ülkeleri temsilen, Başkanının önerisiyle bir IRG Başkan Yardımcısı seçilmektedir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim