• BIST 9524.59
  • Altın 2487.578
  • Dolar 32.5222
  • Euro 34.6862
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Boşnak anne oğullarının cesetlerine 22 yıl sonra ulaştı

Boşnak anne oğullarının cesetlerine 22 yıl sonra ulaştı
Bosna savaşında, Sırplar tarafından öldürülen 6 oğlu ve eşinin yıllardır mezarlarını arayan Hava Tatareviç'in çocuklarından ikisinin cesetlerine Tomaşitsa'daki toplu mezarda ulaşıldı.

Bosna savaşında, ülkenin kuzeyindeki Priyedor kentinde, Sırplar tarafından aynı gün öldürülen 6 oğlu ve eşinin yıllardır mezarlarını arayan Hava Tatareviç'in oğullarından ikisinin cesedi, Tomaşitsa'daki toplu mezarda bulundu. 

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü (INO) Adli Tıp Uzmanı Muyo Begiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öldürülen 6 oğlu ve eşinin cesetlerine uzun yıllardır ulaşmaya çalışan Hava Tatareviç'in, enstitüye uzun süre önce başvuru yaptığını, kan ve DNA örnekleri bıraktığını belirtti.

Tomaşitsa'da, geçen Eylül ayında ortaya çıkarılan toplu mezarda yaptıkları kazılarda bazı cesetlere ulaştıklarını ifade eden Begiç, Şeykovaça Kimlik Tespit Merkezi'nde cesetler üzerinde yapılan kimlik tespiti işlemleri sonucunda da iki cesedin Tatareviç'in oğullarına ait olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Begiç, konu hakkında aileyi bilgilendirdiklerini, Tatareviç'in diğer 4 oğlu ve eşine ait cesetlere de Tomaşitsa'daki toplu mezarda ulaşmayı umduklarını bildirdi.

Acılı anne henüz bilgilendirilmedi 

Hava Tatareviç'in gelini Nasiha Tatareviç, acılı annenin artık yaşlandığını ve Almanya'da, hayatta kalan tek oğlu ile birlikte yaşadığını anlattı.

Adli tıp uzmanlarının son gelişmeler üzerine arayarak bilgi verdiklerini belirten Tatareviç, ancak bu durumu sağlık sorunu yaşayabileceği endişesiyle yaşlı kadına henüz iletmediklerini kaydetti.

Tatareviç, ailece Bosna Hersek'e geleceklerini ve anneyi uzmanlar eşliğinde bilgilendireceklerini sözlerine ekledi. 

Bosna Hersek'in en büyük toplu mezarı olan Tomaşitsa'da, 2004 ve 2009 yıllarında bulunan 409 cesetle birlikte toplam 839 cesede ulaşıldı. Uzmanlar, kış şartları nedeniyle ara verdikleri kazı çalışmalarının yeniden başlamasıyla birlikte, ceset sayısının bine ulaşacağını tahmin ediyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim