• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Bolu’da Endemik Bitkileri Koruma Altına Alınıyor

Bolu’da Endemik Bitkileri Koruma Altına Alınıyor
Bolu Belediyesi, Bolu'nun sayıları 100'ü bulan endemik bitkileri, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi kapsamında koruma altına alınıyor.

Bolu Belediyesi, Bolu'nun sayıları 100'ü bulan endemik bitkileri, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi kapsamında koruma altına alınıyor. Bundan sonra Bolu'ya ait hiçbir bitkinin nesli tükenmeyecek. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Tabiatın Kalbi Bolu'ya tabiatı korumak, nesli tükenme tehlikesi yaşayan bitkilere sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak yakışır" dedi.

Bolu Belediyesi, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi'ni Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile birlikte yürütüyor. AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker başkanlığında akademisyenlerden oluşan bir çalışma grubuyla yürütülen proje, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Doç. Dr. İsmail Eker başkanlığındaki akademisyenlerden oluşan "Endemik Bitkiler Ekibi', Yedigöller, Gölcük başta olmak üzere Bolu'nun tüm ilçelerinde araştırma yapıyor. Bulunan endemik türlerin Gen Bahçesi'ne dikimleri gerçekleştiriyor. Yeni türlerin araştırılması için akademisyenlere araç vb. teknik destek sağlanıyor. Proje ile Bolu'nun literatürdeki mevcut endemik bitki türleri listesine yenilerinin eklenmesi de öngörülüyor.

Geçtiğimiz ay, Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz ve Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu tarafından 45 adet soğanlı bitki dikilmesi ile başlayan proje, Belediye serasında yer alıyor. Toplam 768 bitki kapasitesine sahip gen bahçesine Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın diktiği Aladağ Çiğdemi ve Emine Davarcıoğlu'nun diktiği sümbül soğanları bahçenin ilk bitkileri oldu. Gen Bahçesi'nin ilk endemik bitkilerinin bahar aylarıyla birlikte filizlenmesi bekleniyor.

Belediye Başkanı Yılmaz, belediye olarak Gen Bahçesi Projesi üzerinde uzun süredir çalıştıklarını vurgulayarak, "AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker başkanlığında akademisyenlerden oluşan çalışma grubunun bu projeye dahil olması ile çok daha güçlü ve bilimsel bir bir proje ortaya çıktı. Türkiye'de bir ilk olacak bir çalışmaya imza atmaktan heyecan duyuyoruz. Bu proje, üniversite-kent işbirliğinin de en güzel örneğini oluşturması açısında da çok değerli. İlk kez bir şehir kendi biyo çeşitliliğini koruma altına alıyor, zenginliğine sahip çıkıyor. Bu projeyle Bolu'nun hafızasını oluşturacağız. Doğal hayatımızın her bir parçası bizim için önemli. Bolu'muza özel endemik bitkilerimize de yok olmadan sahip çıkacağız. Bu projenin tüm il belediyelerine örnek olmasını temenni ediyorum. Bu projede emeği olan başta Sayın İsmail Eker Hocamız olmak üzere AİBÜ'deki değerli bilim insanlarımıza, Belediye ekibimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bolu’da Endemik Bitkileri Koruma Altına Alınıyor

Bolu’da Endemik Bitkileri Koruma Altına Alınıyor

Bolu’da Endemik Bitkileri Koruma Altına Alınıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim