• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Böbrek Hastalarına ÇOMÜ Müjdesi

Böbrek Hastalarına ÇOMÜ Müjdesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Yrd.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Bakırdöğen, ÇOMÜ'de böbrek hastalarının nakil bekleme sürelerinin diğer hastanelere göre çok daha kısa olduğunu ve bunun böbrek hastaları için büyük bir şans olduğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Serkan Bakırdöğen Tıp Fakültesinde Organ ve Doku Transplantasyon ünitesinin, 09 Nisan 2015 tarihinde resmi olarak açıldığını hatırlattı. Bakırdöğen, "Bu tarihten itibaren ünitemizde 5 kişiye kadaverik (vefat etmiş bir kişiden alınan) böbrek transplantasyonu gerçekleştirildi. Şu an bir hastamız ünitemizde yatıyor. Henüz taburcu etmedik. Geri kalan 4 hastamızın sağlık durumları iyi ve onlar düzenli bir şekilde merkezimize kontrole gelmektedirler. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Doku ve Organ Transplantasyon Ünitesi'nin açılarak aktif bir biçimde çalışıyor olması Çanakkale halkı için büyük bir avantajdır. Bu ünite açılmazdan önce kronik böbrek yetmezliği olan hastalarımız yakın yerlere, Bursa ve İzmir'deki hastanelere başvurmaktaydılar. Bu hastanelerde uzun bekleme listeleri var. Bizim ise yeni hasta kayıtlarımız oluşturuluyor. Şu anda listemizde nakil için bekleyen 60 kadar hastamız mevcut. Fakat büyük merkezlerin organ bekleme listesinde yüzlerce hasta var. Yeni açılan bir ünite olduğumuz için ve bekleme listesinde de fazla sayıda hasta olmadığından ünitemize kayıt yaptıran Çanakkale'deki diyaliz hastalarının böbrek nakil şansı daha fazla artmaktadır" dedi.

Vatandaşlara uyarılarda da bulunan Yrd. Doç. Dr. Serkan Bakırdöğen, "Ailesinde böbrek rahatsızlığı olan bir insanın böbrek hastası olma ihtimali, hiç böbrek hastası olmayan birine göre daha yüksektir. O sebeple bu kişilerin düzenli olarak takip edilmeleri, özellikle de bir Nefroloji uzmanının gözetiminde bulunmaları gerekmektedir. Özellikle yaşı 40'ın üzerinde, hipertansiyonu, diyabeti olan, idrarında protein ya da albümin kaçağı olan kişilerin mutlaka hastaneye başvurmaları gerekir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim