• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Biyoteknik Mücadele Anlatıldı

Biyoteknik Mücadele Anlatıldı
Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ve Biyoteknik Mücadele yöntemlerinden Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği ve feromonlarının tanıtımının yapıldığı bir toplantı...

Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ve Biyoteknik Mücadele yöntemlerinden Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği ve feromonlarının tanıtımının yapıldığı bir toplantı düzenlendi.

Bir otelde düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat ASMA, firma yetkilileri, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci ve şube müdürlüğü teknik elemanları, Organik Tarım Birlik Başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Selvi, Malatya'da yetiştirilen kayısı ve diğer ürünlerin Türkiye'de bir marka olduğunu, ekonomiye büyük katkı sağladığını ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Selvi, "Zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin teknik talimatlara ve tavsiyelere uygun olarak kullanılması, bitkisel üretimde bilinçsiz ve gereksiz olarak yüksek dozda zirai ilaç kullanımı insan ve çevre sağlığını tehdit etmektedir. Bu olumsuzluklardan dolayı kimyasal mücadeleye alternatif olarak geliştirilen biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasını istiyoruz" diye konuştu. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci ise 2014 ve 2015 yıllarında Malatya'da biyoteknik mücadele uygulayan çiftçilerden ve elde edilen başarıdan bahsederek, 2016 yılında hedefin daha fazla alanda ve üretici ile bu yöntemi yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Daha sonra firma yetkilileri tarafından yapılan sunuda biyoteknik mücadele anlatıldı. Sunumda, "Biyoteknik mücadele ekonomik zarar seviyesinin altına düşürülmesi hedeflenen zararlı türlerin biyolojik, fizyolojik ve davranış özellikleri üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeler kullanılarak, zararlıların (böceklerin) normal özelliklerini bozmak suretiyle yapılan mücadeledir. Biyoteknik mücadele yöntemlerinden biri olan çiftleşmeyi engelleme yöntemi ile dişiler tarafından doğal olarak salgılanan eşeysel feromonun, yapay olarak üretilip çeşitli yöntemler ve yayıcı araçlar kullanılarak hedef alana (bahçe içerisine) yayılması ve oluşturulan yapay yoğun koku nedeniyle erkek bireylerin çiftleşmek üzere dişilere ulaşmasının engellenmesidir. Bu yöntemin farklı çevre koşullarına kolaylıkla uygulanabilmesi ve sadece kullanıldıkları zararlıya (böceğe) özgü bir etkinlik göstermesi ve yan etkilerinin olmaması nedeniyle; zirai ilaç kullanımından kaynaklanan çevre kirliliği ve sürdürülebilir üretim için risk oluşturmamakta, ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olmayıp ilaçlama sayısı azalmaktadır" bilgisi verildi.

Biyoteknik Mücadele Anlatıldı

Biyoteknik Mücadele Anlatıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim