• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Birleşmiş Milletler'den açlık açıklaması

Birleşmiş Milletler'den açlık açıklaması
BM Genel Sekreteri Ban, Güney Sudan'da devam eden çatışmanın durmaması halinde, yarım milyon insanın bir aydan kısa bir süre içinde açlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, temaslarda bulunmak üzere geldiği Güney Sudan'ın başkenti Juba'da düzenlediği basın toplantısında, Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Desalegna tarafından 9 Mayıs'ta Adis Ababa'da yapılacak barış görüşmelerine davet edilen Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in, toplantıya katılacağını ilettiğini belirtti.

Güney Sudan'da çatışan tarafların liderleri ve görevine son verilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a telefonla ulaşamadığını söyleyerek basın toplantısından kısa bir süre için ayrılan Ban, geri döndüğünde, "Machar ile de şimdi görüştüm. Kendisi şu an uzak bir bölgede bulunuyor ve vaktinde Etiyopya'da olmaya çalışacak" dedi.

Siyasi liderlere mesajının basitçe, barış için birlikte çalışmaları olduğunu belirten Ban, ülke liderlerinin krizin ana nedenlerini çabucak ele almalarının şart olduğunu kaydetti. Savaşı sona erdirmek için "hesap verme mecburiyeti" ilkesinin taraflarca kabul edilmesinin  önemini vurgulayan Ban, "Her iki siyasi taraf farklılıklarını bir tarafa bırakmak ve derhal uzlaşmak için çalışmak zorundadır" ifadesini kullandı. Ban, BM ve bölgedeki ortaklarının da Güney Sudan'da barışı sağlamak için birlikte çalıştıklarını dile getirdi.

Konuşmasında, dünyanın bu en genç ülkesinde süregiden ihtilafın ciddi insani etkisi olabileceği uyarısında bulunan Ban, "Çatışmanın durmaması halinde yarım milyon insan bir aydan kısa bir süre içinde açlık sorunuyla karşı karşıya kalabilir" ifadesini kullandı.

Adis Ababa'daki barış görüşmeleri, ihtilafın başladığı Aralık 2013'ten beri Kiir ve Machar'ın bir araya geleceği ilk toplantı olması bakımından önem taşıyor.

Taraflar arasındaki ihtilaf, Kiir'in Machar'ı kendi rejimi devirmek için başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ortaya çıkmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim