• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Bingöl’de Bin 167 Kişi Zazaca’yı Seçti

Bingöl’de Bin 167 Kişi Zazaca’yı Seçti
Bingöl'de bin 167 aile Zazaca seçmeli dersini seçti. Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, "19 Şubat'a kadar okullarda seçmeli ders...

Bingöl'de bin 167 aile Zazaca seçmeli dersini seçti. Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, "19 Şubat'a kadar okullarda seçmeli ders seçenekleri öğrencilere sunulacaktır. Velilerin bu süreç zarfında öğrencisine seçmeli ders seçiminde Zazaca'yı tercih etmelerini ve bu konuda düşünmelerini diliyoruz" dedi.

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, öğrenci velilileri ve okul yöneticilerine seslendi. 2015-2016 eğitim öğretim yılı birinci döneminde sadece bin 167 ailenin Zazaca seçmeli dersi seçtiğini belirten Bukan, "İlimizin yüzde 90'ı Zazaca konuşmasına rağmen birinci eğitim yılı döneminde seçmeli ders olarak, Zazacayı seçen öğrenci sayısı bin 167 kişidir. Bir ilde nüfusun yüzde 90 Zazaca konuşan olması ve buna karşın bin öğrencinin Zazacayı seçmeli ders olarak seçmesi yeterli değildir. Bu konuda okul yöneticilerini de duyarlı olmaya davet ediyoruz. Velilere seçmeli ders listesi sunulurken listede Zazaca'nın da olduğu kontrol edilmelidir" dedi.

"5 ZAZACA ÖĞRETMENİ ATANACAK"

Şubat dönemi öğretmen atamaları kapsamında 5 Zazaca öğretmeni atanacağını belirten Bukan, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli ders taleplerine göre öğretmen atamaktadır. Daha fazla talep daha fazla Zazaca öğretmeninin atanmasını teşvik edecektir. Şubat dönemi öğretmen atamasında sadece 5 Zazaca öğretmeni atanmaktadır. Bu sayı oldukça azdır ve Bingöl'e bile yetmemektedir. Milli Eğitimin Müdürlüğü ve okul yönetimlerinin konuya ilişkin duyarlılık göstermelerini ve yok olmak üzere olan bir dili kurtarmaya katkı sunmalarını istiyoruz."

19 Şubat'a kadar okullarda seçmeli ders seçeneklerinin öğrencilere sunulacağını anımsatan Bukan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konuya ilişkin öğrenci velilerinin de okul yönetimleri nezdinde girişimlerde bulunarak çocuklarının Zazaca'yı seçmeli ders olarak seçmeleri için işin takipçisi olmaları gerekir. 19 Şubata kadar okular da seçmeli ders seçenekleri öğrencilere sunulacaktır. Velilerin bu süreç zarfında öğrencisine seçmeli ders seçiminde Zazaca'yı tercih etmelerini ve bu konuda düşünmelerini diliyoruz. "Ana dilimi öğreniyorum" sloganıyla çocuklarımızın ana dillerini öğrenmeleri için evde ve yaşamın çeşitli alanlarında onlarla Zazaca konuşalım ve ana dillerini öğrenmeleri için onları teşvik edelim."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim