• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Bilinçsiz yapılan spor kalp krizine neden olabiliyor

Bilinçsiz yapılan spor kalp krizine neden olabiliyor
Uzmanlar, düzenli egzersizlerin, kalp sağlığı açısından gerekli olduğunu belirtirken, bilinçsiz yapılan spor ise kalp krizi ve ani ölümlere neden olabileceğini...

Uzmanlar, düzenli egzersizlerin, kalp sağlığı açısından gerekli olduğunu belirtirken, bilinçsiz yapılan spor ise kalp krizi ve ani ölümlere neden olabileceğini belirtildi. Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Uluçay, spora başlamadan önce hekim görüşü alınması gerektiğini söyledi. Dr. Abdullah Uluçay, "Geçtiğimiz hafta içerisinde ülkemizin önde gelen iş adamlarından biri spor yaparken kalp krizi geçirdi ve yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Yaşanan üzüntü verici bu olay sonrasında, iş ve günlük yaşantımızda "tüp mide operasyonu geçirmek veya spor yapmak kalp krizini tetikler mi?" sorusu soruluyor ve bu soruya bilinen kalp sorunu olanlar ve olmayanlar yanıt arıyor." dedi. İlk olarak, tüp mide operasyonu geçirmiş olmanın kalp krizi için tetikleyici bir faktör olmadığını aktaran Uluçay, "Aksine bu operasyonu geçirenlerde uyku apnesi, hipertansiyon, diyabet ve kalp krizi riski azalıyor. Sağlıklı olmak ve kalmak için spora başlamadan önce hekim görüşü almakta fayda vardır. Profesyonel sporcuların belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Özellikle orta- ileri yaşlarda, kontrolsüz bir şekilde spora başlamak sorun yaratabilir. Koroner kalp hastalarında kalp sağlığı için tempolu yürüyüş yapılmasını öneriyoruz. Ev veya iş hayatındaki günlük koşuşturmaya ek olarak yürüyüş yapılmasını öneriyoruz. Yeni başlayacaklar için giderek artan mesafelerde olmak üzere, günlük en az 30 dakika kadar yürüyüş öneriyoruz. Haftada 5 gün kadar yürüyüş yapılmalıdır. Yemekten hemen sonra tempolu yürünmesi doğru değil, öğün üzerinden 2-3 saat kadar geçmeli. Çok soğuk havalarda rüzgâra karşı yürüyüş yapılmamalı. Yürünecek bölgenin eğimi düz olmalı, dik bölgelerde tempolu yürüyüş kalbin iş yükünü gereğinden fazla artırabilir. Kişinin egzersiz kapasitesi iyi ise hafif tempoda koşu da yapılabilir." açıklamasında bulundu.

DÜZENLİ EGZERSİZ KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIR

Egzersiz yapmanın bir çak faydasının bulunduğunu aktaran Uzm. Dr. Abdullah Uluçay, "Düzenli egzersiz yapanlarda; bazı kanser türlerinin, şeker hastalığının, hipertansiyonun, inmenin, kemik erimesinin, obezitenin daha az görüldüğünü biliyoruz. Düzenli egzersiz yapanlarda depresyona da daha az rastlanıyor. Özetlemek gerekirse, orta ve ileri yaşlarda hekim görüşü alınmadan yapılacak patlayıcı güç gerektiren egzersizleri önermiyoruz. Örnek vermek gerekirse; elli yaşında, düzenli egzersiz alışkanlığı olmayan bir erkek bireyin kalp sağlığını korumak için haftada 2 gün halı saha maçı yapması doğru değildir." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim