• BIST 9530.47
  • Altın 2474.969
  • Dolar 32.4692
  • Euro 34.7623
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Bilgisayar 2 kez alarm vermiş

Bilgisayar 2 kez alarm vermiş
Soma’da 301 işçinin öldüğü maden faciasının 6. gününde el konulan şirket bilgisayar log’larında (kayıtlarda), kaza günü ile kazadan 2 gün önce gaz sensörlerin uyarı verdiği ortaya çıktı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında maden işletmesinin geriye dönük bir yıllık işlemleri dahil tüm bilgi ve belgelerine el konuldu.

GÖZ GÖRE GÖRE GELEN ÖLÜM

Soruşturma savcılarının el koyduğu en önemli delil, gaz uyarı sensörlerine ait kayıtların bulunduğu bilgisayarlar oldu. Bilgisayarlarda alınan log’lar facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu. Log’larda yapılan incelemede gaz sensörlerinin kaza günü ve kazadan 2 gün önce uyarı verdiği, 50’nin üzerinde karbonmonoksit tespitine rağmen hiçbir önlem alınmadan maden de çalışmanın sürdüğü anlaşıldı. Karbonmonoksit miktarının deftere işlenmediği ve işletme müdürü tarafından da imzalanmadığı da belirlendi.

KİMLER GÖZALTINDA

Savcılığın talimatı ile polis ve jandarma ekipleri, Soma Maden ve Soma Holding sahibi Alp Gürkan’ın oğlu İşletmenin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in bulunduğu 25 kişiyi dün gözaltına aldı. İşletme Genel Müdürü Ramazan Doğru, Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu, mühendisler Ertan Ersoy, Selçuk Demirci, Erdem Canbaz, Harun Güneş, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Saltuk Alpdemirci, Ergin Yılmaz, teknikerler Mehmet Avcı, Halil Dalkıran, Mehmet Ali Gündüz, Mustafa Işık, Necati Demirci, Halil Yavuz da gözaltına alınan isimler arasındaydı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilenlerden İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendislerden Ertan Ersoy ile Yalçın Erdoğan ve Emniyet Vardiya Amiri Yasin Kurnaz tutuklanırken, 3 kişi tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı. İşletme Müdürü Akın Çelik, mahkemedeki ifadesinde, “Sorumluluk bende değil, iş güvenliği uzmanlarındaydı. Yaşananlardan dolayı çok üzgünüm, ayakta durmakta zorlanıyorum. Tüm önlemler alınmıştı” dedi.

TAKSİRLE ADAM ÖLDÜRME

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı soruşturma dosyası kapsamında, Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile işletme yöneticileri ve sorumlularla ilgili, “Taksirle çok sayıda kişinin ölümüne neden olmaktan” soruşturmayı sürdüreceği öğrenildi. Toplanacak yeni deliller doğrultusunda soruşturmanın “Bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne neden olmak” suçuna dönüşebileceği kaydedildi.

BAŞSAVCI AÇIKLADI

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, bilirkişi heyetinin verdiği ilk rapora göre, olayın trafo patlamasından kaynaklanmış olamayacağını söyledi. Şahiner, şöyle konuştu: “Bilirkişi heyetinin Cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir.” Şahiner, soruşturmanın 3 savcı tarafından yürütüldüğünü ancak soruşturmanın bir an evvel tamamlanabilmesi için Akhisar’da görevli 2 savcının geçici olarak, Soma savcısı olarak yetkilendirildiğini de belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim