• BIST 2.368,47
  • Altın 940.256
  • Dolar 15.7642
  • Euro 16.8281
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 29 °C

Beyaz altın diyarı Adana, pamuk üretiminde 6. sıraya geriledi

Beyaz altın diyarı Adana, pamuk üretiminde 6. sıraya geriledi
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bir zamanlar 'Türkiye'nin beyaz altını' denilen, pamuk diyarı olan Adana'da çiftçinin her geçen yıl pamuk üretiminden uzaklaşıp alternatif ürünlere yöneldiğini anlattı.

Sözcü’den Mehmet Serbes’in haberine göre Çukurova Kulübü’nce düzenlenen Çukurova Toplantılarının konuğu olan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bir zamanlar ‘Türkiye’nin beyaz altını’ denilen, pamuk diyarı olan Adana’nın bu üründe 6.sıraya gerilediğini söyledi.

Adana tarımının kaderinin 1950'li yıllarda sulu tarıma geçişle birlikte değiştiğini, bir dönüm alandan 100-150 kilo pamuk yerine 350 kilo pamuk alınmaya başlanınca kentin pamuk ağaları ile ünlendiğini anımsatan Doğru, “Kitaplara, filmlere konu olan Adana'nın zenginliği pamuk sayesinde olmuştur” dedi.

MISIR GİBİ ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELİM BAŞLADI

Adana'nın pamukla birlikte tarımdan sanayiye dönüşün de başkenti olduğunu anımsatan Doğru, “1970’li yılların sonuna doğru gelindiğinde beyaz sinek ve bunun verdiği zarardan dolayı Adanalı çiftçi bir zamanlar kendini zengin eden pamuğa sırt dönmüştür. Tabii tek neden beyaz sinek değildi. Uygulanan yanlış politikalar, dışarıdan  gümrüksüz pamuk getirilmesi gibi etkenlerle Adana'nın pamuk çiftçisi başka ürünlere yönelmeye başladı” dedi.

“Mesela; Adana Çiftçiler Birliği eski Başkanımız rahmetli İzzettin Özgiray, yurt dışına çıkıp dönüşünde Adana çiftçisine mısır denemeleri yaptırmaya başlamıştır ve mısır pamuğa en büyük alternatif haline gelmiştir” diyen Doğru, şöyle dedi:

“Ardından bazı çiftçilerimiz narenciye bahçeleri tesis etmeye başlamışlar, küçük çiftçiler karpuz, domates ve hububat tarımı ile devam etmişlerdir. Bugün narenciyedeki büyük üreticilere baktığımızda geçmişteki en büyük pamuk yetiştiricileri olduğunu görüyoruz.”

ÇİFTÇİ YILDAN YILA EKİMDEN UZAKLAŞTI

Adana’nın zenginliğinin kaynağı olan pamuk ekiminden yıldan yıla uzaklaştığını ve bir zamanlar Türkiye pamuk üretiminde birinci sırada iken bugün 6'ncı sıraya gerilediğini belirten Doğru, şöyle devam etti:

“Adana’da çiftçilik yapmak aslında çok ayrıcalıklı. Bu yörenin çiftçileri ekim sezonu öncesinde birbirlerine ‘bu yıl ne ekeceksin' diye sorar. Ama susuz bozkırlarda olan bir şehirde bu soruyu sorma lüksümüz olmazdı. Oralarda buğday ve arpa ekersiniz başka şansınız yok. Ama Adana'nın suyu, iklimi ve toprak yapısı ürün desenini zenginleştiriyor. Bu açıdan baktığımızda kendimizi şanslı görüyoruz. Bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz lazım.”

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Mera Islahı ve Amenajman Projesi açılışı23 Mayıs 2022 Pazartesi 16:08
  • Döviz kurları yönünü aşağı çevirdi23 Mayıs 2022 Pazartesi 16:03
  • Turkcell’e iki ‘Altın’ ödül birden23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:38
  • Hazır yemek fiyatları otomatik zamlanacak23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:18
  • Etki Girişimciliği Programı’na 6 teknoloji tabanlı girişim seçildi23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:08
  • Toros Kadınları Emek Pazarı yeniden açıldı23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:08
  • Protokol çeltik ekti23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:08
  • Surnet yatırımlarına devam ediyor23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:03
  • Konut fiyatları yıllık yüzde 110 arttı23 Mayıs 2022 Pazartesi 14:58
  • Van, güzellik sektörünün yeni merkezi oluyor23 Mayıs 2022 Pazartesi 14:38
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim