• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Beşir Atalay'dan AYM kararına ilk tepki

Beşir Atalay'dan AYM kararına ilk tepki
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesinin HSYK ile ilgili kanuna verdiği kısmi iptale ilişkin, kararı duyduğunu ancak gerekçelerini okumadığını söyledi. Atalay, 'Cumhurbaşkanımız da o gönül rahatlığı içinde imzalamıştı yasayı. Dolayısıyla şim

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesinin HSYK ile ilgili kanuna verdiği kısmi iptale ilişkin, "Biz HSYK ile ilgili yasayı çok iyi çalıştık. Adalet Bakanlığımız çok iyi çalıştı, bizler de çalışma komisyonunda onu ciddi şekilde değerlendirdik. Dolayısıyla orada Anayasa Mahkemesinin iptaline elverecek sorunlu maddeler temizlenmişti. Hatta Cumhurbaşkanımızın da bazı görüşleri olmuştu. Hem HSYK yasasında hem internetle ilgili düzenlemede. Cumhurbaşkanımız da onları inceletmişti ve anayasa aykırılığı olabilecek hususlar temizlenmişti. Cumhurbaşkanımız da o gönül rahatlığı içinde imzalamıştı yasayı. Dolayısıyla şimdi ne buldular bilmiyorum" dedi.

Atalay, AA'ya yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin HSYK ile ilgili kanuna verdiği kısmi iptale ilişkin, kararı duyduğunu ancak gerekçelerini okumadığını söyledi.

Gerekçeyi iyi okumak gerektiğini ifade eden Atalay, "O kararın gerekçesini iyi okumadan erken açıklama yapmamak lazım. Karar bugün verildiği için tabii basına intikal etti, ben de öğrendim kararı" diye konuştu.

Ancak kendilerinin HSYK ile ilgili yasayı çok iyi çalıştıklarını anlatan Atalay, "Adalet Bakanlığımız çok iyi çalıştı, bizler de çalışma komisyonunda onu ciddi şekilde değerlendirdik. Dolayısıyla orada Anayasa Mahkemesinin iptaline elverecek sorunlu maddeler temizlenmişti. Hatta Cumhurbaşkanımızın da bazı görüşleri olmuştu. Hem HSYK yasasında hem internetle ilgili düzenlemede. Cumhurbaşkanımız da onları inceletmişti ve anayasa aykırılığı olabilecek hususlar temizlenmişti. Cumhurbaşkanımız da o gönül rahatlığı içinde bildiğim kadarıyla imzalamıştı yasayı. Dolayısıyla şimdi ne buldular bilmiyorum" ifadesini kullandı.

Atalay, TİB Başkanının yetkisiyle ilgili olarak şunları kaydetti:

"Orada çok ön mekanizmalar var. Bir defa bir vatandaşın özel hayatına müdahale, kendisiyle ilgili yalan, iftira taşıyan, Twitter veya sosyal medya ortamında bir şey varsa, o vatandaş bunun önlenmesini isteyecek. Bunun için yargıya başvuracak, yargı bir karar alacak. Eğer önlenmesinde çok acil bir durum varsa, telafi edilemez bir zarar TİB Başkanı bunun önlenmesi, sadece o sayfanın çıkarılması yönünde ortam sağlayıcılara, şirketlere bildirecek ve onlar onu 4 saat içinde çıkaracak. Ama TİB Başkanının o karar için de 24 saatte yargı kararı alması lazım. Eğer yargı kendi aleyhine karar veriyorsa, tekrar o sayfa, o iletişimin içinde yer alabilir. Ama şöyle bir durum, bir şirket var, bir firma, sosyal medyada ortam sağlayıcı. Yargı kararları var, yargı kararlarını hiç uygulamıyor, aldırmıyor. Gazete, televizyon, bunların hepsi yayın kuruluşudur. Eğer bunlarda bir kişiye hakaret varsa, özel hayatıyla ilgili yalan yanlış bilgiler varsa, o kişi ya kendisi tekzip eder ya da yargı yoluyla onu tekzip ettirir. Sosyal medyada bir sürü böyle karar oluyor ama o sosyal medya ortamını sağlayıcı düzeltmiyor. TİB Başkanına ancak böyle bir durumda yetki veriliyor."

Türkiye'deki sorun nedeniyle Twitter yetkililerinin Türkiye'ye gelerek Ulaştırma Bakanlığı ile görüşeceklerini dile getiren Atalay, "Türkiye'de bürolarını açacaklar. Bundan sonra bu tür mahkeme kararlarında muhatap olacaklar ve sağlıklı olarak yürüyecek. Eğer bir mahkeme kararı varsa, bir vatandaşa hakaret, bir vatandaşla ilgili haksız bir yayın, onu kendi ortamından çıkaracak ve normal faaliyetlerine devam edecek. İşin normali budur. Şimdi inşallah Türkiye'de bürolarını açarak ve Türk mahkemeler verdiği kararları da dikkate alarak Türkiye'de sosyal medya ve ortam sağlayıcıları, gerek Twitter gerek Youtube, Facebook, gerekse diğerleri, başkaları da çıkabilir. Rahat rahat çalışmalarını sürdürecekler. O manada hükümetin yasaklama gibi bir derdi yok. Sadece mahkeme kararlarını göz önüne almaları lazım" dedi.

-"En az güvenilen kurumlardan biri yargı"

Atalay, Anayasa Mahkemesinin Twitterla ilgili kararının ardından bireysel başvuru konusunda yeni bir yasal düzenleme hazırlığının olup olmadığı yönündeki soru üzerine, Anayasa Mahkemesinin yetkileriyle ilgili tezgahta bir çalışmalarının bulunmadığını söyledi.

Ancak mahkemenin son kararlarının hem Hükümet hem de kamuoyunu rahatsız ettiğini bildiren Atalay, "Doğrusu şunu da arzu etmeyiz. Anayasa Mahkemesi bir yüksek mahkeme. Yargıya zaten Türkiye'de fevkalade düşüktür" dedi.

Kurumsal güven araştırmaları yaptırdıklarını, en az güvenilen kurumlardan birinin yargı olduğunu anlatan Atalay, vatandaşın yargıya güvenmediğine işaret etti. Atalay, "Yüzde 45'lerin altında. Bir ülkede yargıya güvenin yüzde 90'ın üzerinde olması lazım. Ülkede yargıya güven yüzde 50'nin altındaysa, o ülkede kimse adalete inanmıyor demektir. Mahkemelere, hakimlere, savcılara kimse inanmıyor demektir. Bunların kararlarının adil olduğuna inanmıyor demektir" değerlendirmesinde bulundu.

- "Son karar Anayasa Mahkemesini yıpratmıştır"

Konuşmalarında bunlara dikkat ettiklerini, yargı kuruluşlarını yıpratıcı konulara girmek de istemediklerini ifade eden Atalay, "Ama son karar Anayasa Mahkemesini yıpratmıştır. Zaten Türkiye'nin temel sorunlarından birisi kurumların siyasetten rol çalmasıdır. Biz milli iradeyi ve siyaseti güçlendirelim diye uğraşan bir iktidarız. Demokrasi ancak böyle olur, milli irade çok önemli, milli iradenin yansıdığı Meclis çok önemli, milli iradenin verdiği yetkiyle kurulan hükümet önemlidir. Bunların hepsi siyaset kurumudur. Eğer yargı, daha önceleri Silahlı Kuvvetler veya zaman zaman basın siyaset kurumunun elinden rol çalma çabası içinde olursa bu tekrar eski vesayet tartışmalarını getirir" ifadesinde kullandı.

-"Şimdi her şey yerli yerine oturuyor derken"

Türkiye'nin vesayet tartışmalarını çok yaptığını, bu vesayet görüntülerinden çok acılar çektiğini belirten Atalay, şunları kaydetti:

"Keyfi mahkemeler partileri kapattı. İhtilaller oldu, milli iradenin verdiği yetkiler başkalarının eline devredildi, geçici hükümetlerin veya askeri hükümetlerin. Haksız yere milletin oy verdiği partiler kapatıldı, bunların hepsi yargıda oldu, o kapatmalar. Şimdi biz bir yargı reformu yaptık, şimdi her şey yerli yerine oturuyor derken tekrar yargının içinde bir paralel yapı organizasyonu, sonra son kararında olduğu Anayasa Mahkemesinin çok eleştirilen kararları ve diğer mahkemelerde insanların vicdanlarını tatmin etmeyen kararlar. İşte Ergenekon davasında kararını vermiş ama 7,5 aydır gerekçesini yazmadığı için temyize gitmeme. Bütün bunlar toplandığında yargı kurumuna güven azalıyor. Bu çok önemli bir şey. Eskiden beri bizde bir gelenek vardır, 'Ya tuz koktuysa' diye bir deyim vardır. Eğer yargıya güven kalmadıysa insanlar nereden hakkını arayacak.

Ünlü Büyük Selçuklu Sadrazamı Nizamülmülk'ün bir sözü vardır, der ki 'Bir ülke küfür ile payidar olur ama zulüm ile asla.' Zulüm dediği adaletsizliktir. Eğer adalet yoksa o zulümdür. Onun için inancımızda da eskiden kadıların, yani hakim, korkulan bir meslektir. Kadıların vebali çok yüksektir. 'Eğer milletin hakkını vermiyorsam, haklının hakkını haksıza veriyorsam ben bunun acısını çok çekeceğim öbür dünyada' diye tir tir titrerler. Yani hak dağıtmak çok zor bir şeydir. Bugün eğer toplumumuzda yargıyla ilgili, yargının adaletle hak dağıtmadığı yönünde yaygın bir kanaat varsa, yargıya güvenilmiyorsa bu ülkemiz için hiç iyi bir gelişme değildir."

Kendilerinin yargı reformu yapmaya çalıştıklarını, büyük bir anayasa değişikliği yaptıklarını ifade eden Atalay, "Ama gördük ki onun sonucunda da farklı, yargı içinde yapılar gelişti. Endişem, Anayasa Mahkemesinin yine eleştiri alması, hele hele YSK'nın kararlarını bireysel başvuruyla kabul etmesi, bırakın onu değerlendirmesi bile, bakmaya değer bulması, kabul etmesi bile Anayasa Mahkemesini daha bir yıpratacaktır. Bunu hepimiz görüyoruz" dedi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim