• BIST 9079.97
  • Altın 2308.788
  • Dolar 32.311
  • Euro 35.0346
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Beraber kalan kızla erkek öğrenciler ailelerine bildirilecek

AK Parti kurmayları, "Birlikte yaşanan evler tespit edilip ailelere haber verilecek" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kız ve erkek öğrencilerin aynı evi paylaşmalarına karşı çıkması ve gerekirse yasal düzenleme de yapılarak denetim yapılacağını açıklamasının ardından, öğrenci evleriyle ilgili nasıl bir denetim yoluna gidileceği sorusu gündeme geldi.
 
KURMAYLARIN DA KAFALARI KARIŞIK
 
Konuya ilişkin başlamış ve yürüyen bir çalışma olmadığını vurgulayan AK Parti kurmaylarının, Erdoğan'ın açıklamalarına getirdiği yorumlar ise bu konuda iktidar kurmaylarının da kafalarının karışık olduğunu ortaya koydu.
 
"BİR KIZ BİR ERKEK KALIYORSA TAMAM, AMA 8-10 KİŞİ KALIYORSA..."
 
Bir AK Parti yöneticisi, "Sonuçta üniversiteye giden reşit yaştaki gençler söz konusu. Bir kız bir erkek eğer aynı evi paylaşıyorsa, orası aile konutudur. Buna ilişkin herhangi bir şey söz konusu olamaz. Ama aynı evde karma bir şekilde 8-10 öğrenci kalıyorsa orada ters bir durum var demektir. Kastedilen de bu böyle evlerdir" derken, bir başka AK Parti kurmayı ise, "Bizim toplumumuzda birlikte yaşama geleneği yok. Kız öğrenci ile erkek öğrencinin aynı evde kalması mazur ve hoş görülmez. Yurt yokmuş, kira parası denkleşmiyormuş gibi gerekçeler buna mazeret olamaz.
 
"AİLELER BAŞBAKAN'IN SÖZLERİNİN ALTINA İMZA ATAR"
 
Kamuoyuna sorulsa anne ve babaların yüzde 80 hatta yüzde 90'ı Başbakan'ın sözlerinin altına imza atar. Başbakan'ın açıklamaları özellikle çocuğu şehir dışında okuyan anne babaları oldukça rahatlatmıştır" değerlendirmesini yaptı.
 
Bazı AK Partililer ise, Erdoğan'ın öğrenci evlerini değil "özel yurt" ve "apart yurt"ları kasttettiğini savundu.
 
AİLELERE HABER VERİLECEK
 
AK Partili kurmaylar karma öğrenci evlerinin nasıl denetleneceği ve bu denetim sonucu birlikte kaldıkları tespit edilen kız ve erkek öğrencilere ne tür bir yaptırım uygulanabileceği yönündeki sorular üzerine de Kabahatler Kanunu ile Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'na işaret ettiler.
 
Vatan'ın konuştuğu AKP Parti yöneticileri "Burada amaç cezalandırma ve bir yaptırım uygulama değil. Daha ziyade ileride toplumsal sorunlara yol açabilecek bir durumu engellemeye yönelik. Bu durumdaki evler tespit edilerek, öğrencilerin ailelerine durumun haber verilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda karar ailenin olur" dediler. AK Partililer gürültü ya da huzur bozma gibi bir şikayet sözkonusu olursa da belediye zabıtası ya da kolluğun meskene gidebileceğini söyledi.
 
POLİS HANGİ DURUMLARDA EVİNİZE GİREBİLİR?
 
Ceza Hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu kolluk kuvvetinin üç şartla bir eve girebileceğini söyledi:
 
- Evde suç işleniyorsa, kolluk kuvveti o suçu (ağır cezalık olmak şartı ile) önlemek için o eve girebilir.
 
- Izdırar (zorunluluk) hali ve meşru müdafa şartları var ise yine kolluk kuvveti o eve girebilir. Bir kişinin hayatını kurtarmak ya da çok ağır bir tehlikeyi (yangın,patlama)önlemek gibi.
 
- Evdekilerden bir tanesi yardım isterse kolluk gücü o eve girebilir. Kabahatlar Kanunu'ndaki hiç bir hüküm için kolluk konuta giremez. Bir konuta girilmesi özel hayatın korunması anayasa korunması altındadır. Hukuka uygun bir hakim kararı olmadan kolluk bir kişinin özel hayatına müdahele edemez.
 
DENİZLİ'DE YURTLAR YETERSİZ
 
YURTKUR'a bağlı toplam 368 yurt bulunuyor. Yurtlarda 187 bin 596 kız, 117 bin 298 erkek, toplam 304 bin 894 yatak kapasite var. Yüzde 74'ünde kız ve erkek ayrı binalarda kalıyor. Birçok yurtta kız erkek ayrı kampüslerde kalırken, bazı yurtlarda aynı binalarda kız ve erkekler farklı katlarda kalıyor. YÖK'ün öğrenci kontenjanları ise 810 bin. Başbakan'ın sözleriyle gündeme gelen Denizli'de, sadece bu yıl yeni gelen öğrencilerden 4810 başvuru yapıldı. Bunların 1306'sı yurtlara yerleştirilebildi. 1000 kişilik yeni bir yurt açılırken, 2000 kişi için ise bina kiralandı.
 
"BERABER YAŞIYORLAR, ÇOCUKLARI OLUYOR"
 
Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları dün Meclis'te de gündeme geldi. AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Plan Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, "Üniversite yakınlarında bazı evler tutularak kızlar fuhuşa zorlanıyor, bazı evlerde de örgütlere eleman kazandırılıyor. Bunlar gerçekler. Bazen de kız ve erkekler beraber yaşıyor, çocukları oluyor, çocuğu ortada bırakıyorlar. Bunları dile getirmek, özel hayata müdahale değil. Ancak bu tarz konularda da önlem alınması gerekiyor" dedi.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim