• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Başkent’te Sürücü Belgesi Kuyruğu

Başkent’te Sürücü Belgesi Kuyruğu
1 Ocak 2016'dan itibaren uygulamaya girecek olan "aday sürücülük" dönemi, vatandaşların gece boyunca soğuk havada sırada beklemesine neden oldu.

1 Ocak 2016'dan itibaren uygulamaya girecek olan "aday sürücülük" dönemi, vatandaşların gece boyunca soğuk havada sırada beklemesine neden oldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde sıra bekleyen vatandaşlar, aday sürücülüğün başlama tarihinin uzatılması talebinde bulundu.

1 Ocak 2016'dan itibaren uygulamaya geçecek olan "aday sürücülük" dönemi, vatandaşların sürücü belgesi alabilmek için saatlerce kuyruk beklemesine neden oldu. Gece boyunca Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde kuyruk bekleyen sürücü adayları, çareyi soğuk havada ateş yakmakta buldu. Ateşin etrafında görevlilerin mesai saatinin başlamasını bekleyen adaylar, şikayetlerini dile getirdi. Günlerdir saatlerce kuyrukta beklediklerini, yine de bir türlü sürücü belgesi alamadıklarını dile getiren vatandaşlar, yetkililerden aday sürücülüğün ertelenmesi talebinde bulundu.

Aday sürücü olmak istemedikleri için günlerdir çile çektiklerini kaydeden vatandaşlar, günde 300 tane sürücü belgesi verildiğini, bu sayının arttırılması gerektiğini savundu. Torunu için sıra beklediğini belirten yaşlı bir vatandaş, "2 gündür bekliyoruz sıra alamıyoruz. Bugün saat 03.30'da geldik ancak 67. sırayı alabildik. Parasını, harcını yatırdık ama 2 gündür gelip gelip gidiyoruz. "Yılbaşından sonra stajyerlik" diyorlar; olur mu böyle? Sertifikayı almış, parasını, harcını yatırmış ama sırayı alamıyor. Millet burada rezalet çekiyor, hepimiz mağduruz" diye konuştu.

Çocuğu için 4 gündür sırada beklediğini iddia eden bir vatandaş ise, "Bu çocuklar 2015'te bu sınavı kazanmış, hak etmiş, Ocak'tan sonra stajyer sayılıyorlar; sistemde yanlış var. Bugün benim 4. günüm, saat 23.30'dan beri bekliyorum. 2015'te bu sınavı hak etmiş, sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı'ndan çıkmış, Emniyet'e gelince Ocak'tan sonra "Stajyer" olarak yazılıyor" ifadelerini kullandı.

Çocukları için eşiyle nöbetleşe sıra beklediklerini kaydeden bir anne ise "Benim eşim saat 22.00'de geldi. Saat 22.00'den 05.00'e kadar eşim bekledi. Eşimin işe gitmesi gerekiyor, yerine beni getirdi. Çocuğumuz için ehliyet alacağız. Yazılı sınavı ve direksiyon sınavını geçtik ama ehliyet alabilmek için 3 gündür bekliyoruz. Harcımızı da yatırdık ama sıra alamıyoruz, sıra kalmıyor" şeklinde konuştu.

ADAY SÜRÜCÜLÜK NE DEMEK

Aday sürücülük dönemi 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacak. Aday sürücülük, sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle devam edecek. Aday sürücü, yanında refakatçi bulunmadan kendi başına araç kullanabilecek. Aday sürücülerin; iki yıl boyunca trafik ışıklarını üç kez ihlal etmesi, iki yıl boyunca belirlenen hız limitlerine üç kez uymaması, iki yıl boyunca sağa-sola ve dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkını üç kez ihlal etmesi durumunda, iki yıl boyunca okul geçitlerinde öğrenci geçişlerini üç kez ihlal etmesi durumunda, iki yıl boyunca emniyet kemerinin üç kez takılmaması durumunda, iki yıl boyunca uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri bir kez almış olmaları, bir yılda toplam 75 ceza puanına ulaşmış olması veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet verilmesi durumunda, iki yıl boyunca bir kez 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanması durumunda, iki yılda toplam 75 ceza puanına ulaşmış olması durumunda sürücü belgeleri iptal edilecek.

Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecek. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunlu olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim