• BIST 9530.47
  • Altın 2476.509
  • Dolar 32.4779
  • Euro 34.7869
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Başkent’te 14 Şubat'ta 300 bin çiçek satılacak

Başkent’te 14 Şubat'ta 300 bin çiçek satılacak
Ankara Çiçekçiler Esnafı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydemir, 14 Şubat sevgililer Günü'ne sayılı günler kala esnaf olarak hazırlıklarının...

Ankara Çiçekçiler Esnafı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydemir, 14 Şubat sevgililer Günü'ne sayılı günler kala esnaf olarak hazırlıklarının yüzde 90'ının tamamlandığını söyledi. Aydemir, "Ankara'da çok rahat bir şekilde 300 bine yakın çiçek satılmasını bekliyorum. Hazırlıklar ona göre yapıldı. Geçen seneye göre enflasyon fiyatlarının artmasına rağmen çiçek fiyatları artmadı." dedi.

Aydemir, Sevgililer Günü'ne sayılı günler kala sektörü değerlendirdi. 14 Şubat Sevgililer Günü'ne yönelik hazırlıkların yüzde 90'ının tamamlandığını belirten Aydemir, " Herkes çiçeklerini tedarik etti. Sevgililer Günü'nde ne olacağına bakacağız. İnsanların ekonomilerinin müsait ettiği derecede çiçek almak isteyecektir. Çiçek maddi değeri çok önemli olmayan fakat manevi değeri çok yüksek bir sevgi ifadesidir." diye konuştu.

Piyasalardaki fiyat artışlarından dolayı insanların önceliklerin değiştiğini çiçeğinden son planda kaldığını dile getiren Aydemir, şunları söyledi: "Türkiye'de memurların son dönemde aldığı zamlara bakıyoruz. Piyasadaki artışlara bakıyoruz. Piyasadaki artış tüm memurları ve işçileri zorluyor. Bunun bu şekilde artması insanların cebinde ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Öncelikleri farklı oluyor. Maalesef çiçek bu durumda son planda kalıyor. Genel olarak Ankara'ya baktığımızda memur kentiyiz. Ankara'da çok büyük holdingler, şirketler yok. Memur insanın harcayacağı şey bellidir."

ÇİÇEKÇİ ESNAFININ MİNİMUM KARLARLA AYAKTA DURUYOR

Çiçekçilerin minimum karla ayakta durmaya çalıştıklarını dile getiren Aydemir, şu ifadeleri kullandı: "Sevgililer Günü yaklaşırken esnafımız hazırlıklarını tamamladı. Ankara'da çok rahat bir şekilde 300 bine yakın çiçek satılmasını bekliyorum. Hazırlıklar ona göre yapıldı. Geçen seneye göre enflasyon fiyatlarının artmasına rağmen çiçek fiyatları artmadı. Çiçekçiler için halk arasında şöyle bir şey vardır. Bu günler sizin günlerinizdir. Böyle bir şey yok bizim günümüz falan değil. Biz bu günlerde sabit müşteriyi kırmamak için uğraştığımız günlerdir. Bizim kar oranımız bellidir. Yüzde 15-25 arasında değişen bir kar vardır. Çünkü biz bu çiçekleri sabit fiyattan alıp bir depoya koyup da saklama şansımız yok. Bizimki dayanıksız tüketim malıdır. Normalde Ankara'da hafta sonu 30 bin çiçek satılıyorsa Sevgililer Günü'nde 300 binden bahsediyoruz. Dolayısıyla mezatta talep arttığı için 14 Şubat Sevgililer Günü'nde çiçek fiyatlarının mezat usulü açık artırmayla alındığı için 1 lira aldığınız bir ürün o gün 10 liraya çıkıyor.10 liraya çıktığı zamanda bizim karımız bellidir."

SEVGİLİLER GÜNÜ'NDE GÜLÜN TANESİ 7,5 LİRA İLE 25 LİRA ARASINDA OLACAK

Geçen sene Sevgililer Günü'nde gülün tanesinin 7,5 lira ile 25 lira arasında olduğunu belirten Aydemir, bu senede fiyatların aynı olduğunu diğer çiçek çeşitlerinde de fiyat artışının olmadığını söyledi. Aydemir, "Çiçek konusunda Rusya ile ihracatımız sıkıntılı bu çiçekler dolayısıyla iç piyasada kaldı. Bizler de bu çiçekleri aldık. Buda bize bir rahatlık getirdi. Tabi ihracat anlamında sıkıntılı olmakla beraber iç piyasanın rahatlaması anlamında da kendi tüketicimiz anlamında da güzel bir şey. Yani bunları alıp fiyat artışı olmadan müşterilerimize yansıtabileceğiz." dedi.

AVM'LERDE BULUNAN ÇİÇEKLER HIZLI ÜRETİM OLDUĞU İÇİN MALİYETİ DÜŞÜKTÜR VE KALİTESİZDİR

İnsanlar Alışveriş Merkezleri'nde (AVM) gördüğü çiçekleri esnafın sattığı çiçeklerle aynı olduğunu düşündüklerinden yakınan Aydemir, bunun doğru olmadığını AVM'lerde bulunan çiçeklerin hızlı üretilmiş ve maliyeti düşük olması gereken çiçekler olduğunu belirtti.

Esnafın sattığı çiçekler kadar kaliteli olmadığını savunan Aydemir, şöyle devam etti:

"Bizimki kadar kaliteli çiçekler olmazlar bu nedenle vatandaşlar şuna dikkat etsinler AVM" lerde aldığı bir orkide çiçeğinin ne kadar yaşayacağını evde görürler. Bizim sattığımız orkide ile AVM'de alınan orkide aynı değil. Firmalar bile belki aynı olabilir ama onlar AVM için özel üretilmiştir. Çiçeğin özüne baktığınız zaman A kalite esnafın sattığıdır. Öbürü ise C kalitedir hızlı üretilmiş çiçeklerdir. Dolaysısıyla onların yaşam ömrü daha kısadır. AVM'lerde ki satılan çiçeği bize rakip görüyorlar ama biz insanlara AVM'de satılan çiçeklerin kalitesini insanlara anlatamıyoruz."

TRAFİK IŞIKLARINDA TRAFİK POLİSİNDEN FAZLA SEYYAR ÇİÇEK SATICILARI VAR

Trafik ışıklarında seyyar çiçek satıcılarından alınan çiçeklerin sağlıksız olabileceğini vurgulayan Aydemir, şunları kaydetti: "Bu çiçeklerin nerden geldiği nasıl üretildiği ne kadar sağlıklı koşullarda üretildiği parazit taşıyıp taşımadığı bilmiyoruz. Bu tür çiçeklerden de her türlü hastalık gelebilir.

Trafik ışıklarında trafik polisinden fazla olan seyyar çiçek satıcıları var. Değişik yerlere gidiyorum trafik polisimizin olmadığı kavşakta seyyar çiçek satıcıları vardır. Bu çiçekleri nerden alıyorsunuz? Kaça alıyorsunuz? diye sorduğumda hiçbirisinden tatmin edici cevap alamıyorum. Çünkü bizim mezatlarımızda bu tip satış olmaz. Bu çiçeklerin nerden geldiği nasıl üretildiği ne kadar sağlıklı koşullarda üretildiği parazit taşıyıp taşımadığı bilmiyoruz. Bu tür çiçeklerden de her türlü hastalık gelebilir. Böyle bir şey olduğunda kime şikayet edeceksiniz. Trafik ışığında çiçeğin fiyatını sorduklarında 3-5 lira diyor sana geldiklerinde sen niye bu kadara satıyorsun diyorlar. O çiçeğin gelişi belli değil nerden geldiği belli değil ne kadar sağlıklı belli değil. Çiçeği esnaftan aldığınız zaman o malın bir garantisi vardır."

Başkent’te 14 Şubat'ta 300 bin çiçek satılacak

Başkent’te 14 Şubat'ta 300 bin çiçek satılacak

Başkent’te 14 Şubat'ta 300 bin çiçek satılacak

Başkent’te 14 Şubat'ta 300 bin çiçek satılacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim