• BIST 9530.47
  • Altın 2478.792
  • Dolar 32.4444
  • Euro 34.8012
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Başkan Karaosmanoğlu: "Japonya İle Kadim Dostluğumuz Daha Da Büyüyecek’’

Başkan Karaosmanoğlu: "Japonya İle Kadim Dostluğumuz Daha Da Büyüyecek’’
Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin son yıllarda artan bir ivme kazanmasıyla birlikte, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artması bekleniyor.

Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin son yıllarda artan bir ivme kazanmasıyla birlikte, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artması bekleniyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu kendisini ziyaret eden Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ile bir araya geldi. Siyasi iradelerin bu yönde attığı adımların, yerel ölçekte de stratejik işbirliğine dönüşmesi ön görülüyor. Özellikle Japonya ile Türkiye arasında Marmaray Projesi başta olmak üzere, İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, geleceğe atılmış önemli bir mühür olarak tarih sayfalarındaki yerini alıyor. Bu amaçla Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara bir araya geldi. Birliktelikte konuşan Başkan Karaosmanoğlu, "Japonya ile kadim dostluğumuz inanıyorum ki; artarak büyüyecektir. Her konuda atacağımız stratejik adımlar, iki ülke halkını daha da yakınlaştıracaktır" dedi.

Türkiye-Japonya arasındaki ekonomik, ticari ve eğitim ilişkilerine dayalı görüş alışverişinde bulunulan ziyarette, yerel yönetim konuları da ele alındı. Türkiye'deki görevine Eylül 2015'te atanan ve bu anlamda Kocaeli'yi de ziyaret eden Başkonsolos Ehara, "Kocaeli, Japonya için önemli bir kenttir. Ülkemizin 10 büyük firmasının Kocaeli'de yatırımları bulunuyor" ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, "İzmit Geçiş Köprüsü'nü yapan Japon IHI firması başta olmak üzere, kentimizde birçok Japon firmasının yatırımı bulunuyor. İzmit Geçiş Köprüsü'nün tamamlanmasının ardından kentimizdeki araç geçiş oranında yüzde otuzluk bir düşüş yaşanacak. Bu ara ifade etmeliyim ki; geçtiğimiz aylarda İzmit Geçiş Köprüsü'nde intihar ederek hayatını sonlandıran mühendis Kishi Ryoichi'ye çok üzüldük. Kendisini bir kez daha saygıyla anıyorum" açıklamasını yaptı. Kocaeli haritası üzerinde Başkonsolosa bilgi veren Başkan Karaosmanoğlu, köprü yatırımının nedenli önemli olduğunu ifade etti.

Görüşmede Japon halkının çalışkan ve insanlara karşı saygılı bir toplum olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "On sene önce İzmit Körfezi çok kirli bir durumdaydı. Balık türlerindeki azalma istenmeyen seviyelere gelmişti. Bugün ise geldiğimiz noktada o günlerin çok uzağındayız. Arıtma tesislerini yaparak, sanayi ve evsel atıkları arıtıyoruz. Mavi Bayraklı plajlarımız halkımızın kullanımına açıldı" dedi. Kocaeli'nin Türkiye'nin önemli bir sanayi şehri olduğunu, Anadolu'ya açılan kara, deniz ve demir yollarının bu coğrafyadan geçtiğini belirten Başkan Karaosmanoğlu, "Doğal güzelliklerimiz ve aynı zamanda turizm merkezlerimiz bulunuyor. Tük ve Japon halkları birbirlerine saygı duyarken aynı zamanda seviyor. Türkiye'ye gelen Japon turistleri şehrimize de bekliyoruz" diyerek sözlerini sürdürdü.

Görüşmede fikir birliğine varılan diğer bir konu da, Türkiye'de ki üniversitelerde okuyan Japon gençlerin yanı sıra öğrenci değişim modelinin iki ülke arasında artırılmasının gereği oldu. Bu çalışma ile yakın iki halkın daha fazla yakınlaşacağının altı çizilirken, tecrübe ve bilgi paylaşımının her konuda yapılmasının önemine de değinildi. Yeni yatırımlar yapmak isteyen Japon firmalarını Kocaeli'ye davet eden Başkan Karaosmanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası ile gerekli irtibatın sağlanmasını istedi. Başkonsolos Norio Ehara da, "1990'lı yıllardan itibaren büyük Japon firmaların Türkiye'ye geldiğini görüyoruz. Bundan sonra KOBİ'lerin de burada yatırım yapabileceklerini söyleyebilirim" derken Başkan Karaosmanoğlu, "Organize Sanayi Bölgelerinde daha fazla Japon firması yer alabilir. Altyapısı ve üstyapısıyla şu an üretime hazır yerler yatırımı kolaylaştıracaktır" hatırlatmasını yaptı.

Orta Doğu'da ve Türkiye'nin komşularının içerisinde bulunduğu durumunun da konuşulduğu görüşmede Başkan Karaosmanoğlu, "PKK ve DAEŞ terör örgütleri dünyada huzurlu bir yaşamın önündeki en büyük engeldir. Bir insanı haksız yere öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir. Önemli olan insanı yaşatmaktır. İnsanın özgürlüğü, onurlu hayat yaşaması tüm insanların hakkıdır. Savaşlar korkunç bir olaydır. Japonya bunu 2. Dünya Savaşı'nda yaşadı. Biz Türkiye olarak dünyanın merkezindeyiz. Bizim işimiz Japonya'ya göre daha zor. Ancak bu zoru başaracağız" şeklinde konuştu. Japon Başkonsolos Ehara, "Japon şirketler Türkiye'yi bu bölgede ticari merkez haline getirerek, dünyaya ve farklı kıtalara açılmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakanımız Abe birbirlerine güveniyorlar" ifadelerini kullanırken Başkan Karaosmanoğlu, "Türkiye'ye güvenin. Hükümetimiz bu anlamda çok çalışıyor. İki devlet arasında stratejik işbirliği kararları alındı. Bizlerde güçlü ilişkilerin kurulması için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz" dedi.

125 yıl önce İkinci Abdülhamid Han'ın Japon İmparatoru Meiji'ye hediyelerini ve iyi dilek mesajlarını götüren Ertuğrul Fırkateyni'nin dönüş yolunda geçirdiği bir kaza sonucu Kushimoto açıklarında batmasının beyaz perdeye aktarıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Bölge halkı denizcilerimizi kurtarmak için hayatlarını hiçe sayarak büyük çaba sarf ettiler. Türk-Japon ilişkilerinin hangi boyutta olduğunu görmemiz için tarihi, ancak içinde acı bulunduran bir olaydır. İnanıyorum gelecekteki tarihi birlikte yazacağız" derken, "Japonların 125 yıldır şehitlerimizin aziz hatıralarına sahip çıkarak gerçekten müstesna bir duruş sergilediler. Bu sinema ile bir kez daha tüm Japon halkına teşekkür ediyorum" sözleriyle konuşmasını tamamladı. Görüşmede Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Ehara, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin şeref defterini imzalarken karşılıklı hediyeler de takdim edildi. Ziyarette Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Hasan Yılmaz ile AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Bilal Barış da yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim