• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Başkan Genç’den Kırkgöz Gölü müjdesi

Başkan Genç’den Kırkgöz Gölü müjdesi
Planlama çalışmasının sonuçlanması 3.5 yıl süren, 17 farklı kurum ile Çevre ve Toprak Koruma Kurulu'ndan olumlu görüş alınan Antalya'nın içme suyu...

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Kırkgöz Gölü müjdesi verdi.

Planlama çalışmasının sonuçlanması 3.5 yıl süren, 17 farklı kurum ile Çevre ve Toprak Koruma Kurulu'ndan olumlu görüş alınan Antalya'nın içme suyu deposu Kırkgöz Gölü'nde uygulanacak rekreasyon projesinin nazım ve koruma amaçlı imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Proje, koruma amaçlı imar planı için bugüne kadar toplanmış en kapsamlı olumlu görüş raporuyla da dikkat çekiyor. 500 bin metrekarelik projede 300 bin metrekare yeşil alan yer alıyor.

Döşemealtı ilçesi'nde yer alan Antalya'nın içme suyu deposu Kırkgöz Gölü de bu doğal güzellikler arasında yer alıyor.

3.5 yıllık çalışma

Projenin planlama çalışmasının sonuçlanması yaklaşık 3.5 yıl süren yoğun bürokratik yazışma, görüş toplama, sivil toplum örgütleriyle gerçekleşen görüşmeleri içeren sürecin sonunda gerçekleşti. Planlama aşamasında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarlar Odası'ndan olumlu görüş ve destek geldi. Diğer taraftan Akdeniz Üniversitesi'nden de alanla ilgili kapsamlı bilimsel görüş ve rapor alındı.

17 farklı kurumdan olumlu görüş

Çalışmanın bununla sınırlı olmadığı Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi Projesi için 17 farklı kurum ile Çevre Koruma ve Toprak Koruma Kurulları'ndan ayrı ayrı olumlu görüş alındı. Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi Projesi, koruma amaçlı imar planı için bugüne kadar toplanmış en kapsamlı olumlu görüş raporuyla da dikkat çekiyor.

Bakanlık onayladı

3.5 Yılın sonunda 5 binde bir ölçekli Nazım ve binde bir ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Ocak'ta onaylandı. Askı sürecinin ardından Kırkgöz Gölü'nü koruyacak 500 bin metrekare alanda planlanan dev proje başlayacak.

300 bin metrekare yeşil alan

Projede 300 bin metrekare yeşil alan oluşturulması kararlaştırıldı. Projede Çevre Sorunları Müzesi ve günübirlik tesis yer alıyor. Bu tesislerle ilgili yapılaşma mevcut yapıların restoresiyle oluşturulacak ve göle olumsuz bir etki yaratmayacak.

Bisiklet ve yürüyüş yolları

Proje alanında kalan 72 bin 400 metrelik özel mülkiyet kamulaştırılıp yeşil alan dönüştürülecek. Projede 2 bin 200 metre bisiklet yolu ile vatandaşların göldeki endemik bitki örtüsü ve göçmen kuşları gözlemeyebilmesi için 9 bin metre ahşap yürüyüş yolu planlandı. Ayrıca göl içerisinde sandal, kano gibi motorsuz araçlarla gezi yapılabilecek. Proje alanında 150 araç kapasiteli 3 otopark ve 5 otobüs parkı da yer alıyor.

Genç: "Çalıştık, sabrettik ve kazandık"

Kırkgöz Gölü ve çevresinin Döşemealtı Belediyesine tahsisi için uzun süreli bir mücadele verdiklerini söyleyen Belediye Başkan Turgay Genç, "2014 Yerel seçimlerinden önce Kırkgöz Gölü'nü halkımızın kullanabileceği özel bir yer haline getireceğimin sözünü vermiştim. Bunun için hazırladığımız projeleri ilgili bakanlıklara, meslek odalarına, sivil toplum kuruluşlarına anlattım. Alanın tahsisi için kapı kapı dolaştım destek istedim. Nihayetin de Kırkgöz Gölü ve çevresini belediyemize kazandırdık. Bu bölge için çok özel bir çalışma yaptırıyorum. İnanıyorum ki yalnızca ilçemizin değil Antalya'nın da en büyük ve en güzel rekreasyon alanı olacak. Kırkgöz gölünde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim