• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Barzani'nin komisyonu katliamdan söz etmedi

IKBY Başkanı Barzani'nin önerisiyle Suriye'nin kuzey bölgesinde incelemelerde bulunan komisyon, hazırladığı raporda katliamdan söz etmedi.
Suriye'de Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı kuzey bölgesinde incelemelerde bulunan komisyonun hazırladığı raporda katliamdan söz edilmedi.
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin talebi üzerine, 7 kişiden oluşan komisyon, geçtiğimiz günlerde Suriye'ye giderek Kürtlere yönelik katliam iddiasını araştırdı.
 
Komisyonca tamamlanan rapor, Kürt Ulusal Konferansı Hazırlık Komitesi'ne sunuldu ve komite raporu özetleyen 11 maddelik bir açıklamayı basın mensuplarıyla paylaştı.
 
Bölge halkının talepleri olarak verilen açıklamada açlık, yoksulluk, güvenlik ve göç problemine dikkat çekilirken Nusra Cephesi tarafından yapıldığı iddia edilen katliamlardan söz edilmedi.
 
Acil insani yardım çağrısı yapılan açıklamada, Irak ile Suriye arasındaki Semalka Sınır Kapısı'nın ticari geçişlere açılması talep edilerek, "Kapı, sadece bir grubun tekelinde olmamalı, herkes kapıdan somut bir şekilde yararlanmalı" denildi.
 
Açıklamada Suriye ve Türkiye arasındaki gümrük kapılarının açılmasını için Türkiye'deki Kürtlerin, hükümete baskı kurması gerektiği savunuldu.
 
Suriye tarafında güvenli bir kampın kurulması ve Irak'taki sığınmacıların tekrar Suriye'ye gönderilmesinin istendiği açıklamada, bazı Suriyeli Kürtlerin, PYD'ye silah yardımı istedikleri aktarıldı.
 
Acil olarak Nusra Cephesi ile PYD güçleri arasındaki çatışmaların durdurulması çağrısı yapılan açıklamada, tüm siyasi partilerin ve grupların, beraber hareket etmesi gerektiği kaydedildi. Tarafların, Erbil Antlaşması'na göre hareket etmesinin istendiği açıklamada, şunları kaydedildi:
 
"Tüm partiler verilmiş kararlara uymalı ve Kürt Yüksek Komisyonu aktifleştirililmeli. Kürt siyasi parti başkan ve sorumluları, Rojavaya (Suriye'nin kuzeyi) dönmeli. Kürt medyasındaki kavgalara son verilmeli. Gazeteci ve aydınların bölgedeki çalışmaları engellenmemeli."
 
ORTAK ASKERİ BİRLİK
 
Ortak askeri bir birliğin kurulması istenen açıklamada, "Tüm Kürt partilerinden ve gruplarından ortak ve birleşik bir Kürt askeri gücünün en kısa zamanda kurulması ve herkesin bu çatıda toplanması talep ediliyor" denildi.
 
Açıklamanın sonunda Hazırlık Komitesi'nin önerileri olarak şunlar aktarıldı:
 
"Acil yardım merkezleri kurulup, ilaçların tedarik edilmeli. Talep edilen tüm maddeler, yerine getirilmesi. Semalka Sınır Kapısı'nda yeni bir sistem kurulmalı ve kapının bir grubun tekelinden çıkarılıp, herkesin ortak bir şekilde fayda görmesinin önünün açılmalıdır."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim