• BIST 9693.46
  • Altın 2505.484
  • Dolar 32.5806
  • Euro 34.8076
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Bankalardan 'zorunlu' talep

Bankalar, Merkez Bankası nezdinde bulundurdukları zorunlu karşılıklara faiz ödenmesini istiyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Zorunlu karşılıklara faiz almıyoruz, zorunlu karşılıklar için bir faiz ödenmesini arzu ediyoruz ve zorunlu karşılıkların kullandırdığımız kredilere göre farklılaştırılmasını talep ediyoruz" dedi. 

Aydın, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründe yaşanan güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, sermaye hareketlerinin yönetiminde dikkatli olunması konusundaki ekonomi yönetiminin tutum ve davranışlarını ve de düzenlemelerini olumlu bulduklarını dile getirdi.

Aydın, şöyle konuştu:  "Para politikası ve ihtiyatlı bankacılık düzenlemeleri yoluyla bankaların davranışlarını etkilemeye yönelik önlemleri anlayışla karşılıyoruz. Kredi büyümesine ilişkin belli yıllardaki düzenlemeler, bugün bireysel kredilerdeki düzenlemeler ve bir sonraki maddede üretim, yatırım ve ihracat kredilerinin özendirilmesi konusunda yaptıkları çalışmalar ve düzenlemeleri olumlu buluyoruz. Sektöre getirilen ek yükler sektörü olumsuz etkiliyor. Olumsuz etkilediğinde, bizim aracılık maliyeti yükseltildiğinde sermayenin maliyeti yükseliyor; sermaye yeterliliği sermaye getirisi düşüyor."

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, bankacılık sektörünün çok para kazandığının söylendiğini belirterek, "Hem Borsa İstanbul'da hem de İSO ilk 500'de sermaye getirisi ile bizim sermaye getirimizin aynı olduğunu görüyoruz" dedi.

Sektöre yükler getirilse de para kazanmak zorunda olduklarını aktaran Aydın, bu sefer de doğal olarak daha riskli alanlara giriyoruz ve daha yüksek hacimleri tercih ettiklerini, belli bir karlılığı muhafaza etmek için bunları yaptıklarını anlattı.

Sektörün aracılık maliyetini yükselten unsurlar olduğunda rekabet güçlerinin düştüğünü vurgulayan Aydın, bu sefer de Türkiye'den değil, dışardan borçlanma başladığını kaydetti.

Sermaye yeterliliğimizi aşağıya çeken düzenlemeler yapılmasın

Küresel risklerin yüksek olduğu, likidite ve sermayenin oynak olduğu, ulusal paraların değerinin baskı altında olduğu bir dönemde kendilerinin de ihtiyatlı olmakta yarar olduğunu söylediklerine dikkati çeken Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bankacılıkta risklerin daha iyi yönetilmesine ilişkin alınacak önlemler finansal istikrara katkı sağlar. Herkesin büyümesi lazım, bizim de büyümemiz lazım. Büyümek için krediye ihtiyaç var, kredi için de daha fazla öz kaynağa ihtiyacımız var, daha fazla özkaynak için de para kazanmak gerekir. Biz para kazandığımızda bunu öz kaynağa koyuyoruz, onu krediye dönüştürüyoruz, o büyüme ve istihdam oluyor.

Üretim, yatırım ve ihracat kredilerinde ekonomi yönetiminin yaptığı düzenlemeleri olumlu buluyoruz. Bunların daha yüksek düzeyde etkili olması bizim arzumuz. Zorunlu karşılıklara faiz almıyoruz, zorunlu karşılıklar için bir faiz ödenmesini arzu ediyoruz ve zorunlu karşılıkların kullandırdığımız kredilere göre farklılaştırılmasını talep ediyoruz. 

Sermaye yeterlilik rasyomuz yüksek ama aktifte risk ağırlıklı varlıklarımız hergün artıyor. Hazine'ye borç vermekten ziyade, reel sektörü finanse etmeye başladığımız zaman sermaye yeterliliğimiz hızla aşağıya doğru gidiyor. Onun için sermaye yeterliliğimizi aşağıya çeken düzenlemelerin yapılmamasını arzu ediyoruz. Aynı şekilde öz kaynak getirimizin, sermaye getirimizin aşağı çekilmemesi için de ek yüklerin getirilmemesini talep ediyoruz."  

www.istanbulhaber.com  

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim