• BIST 9679.8
  • Altın 2477.505
  • Dolar 32.435
  • Euro 34.4544
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C

Bakımları Yapılmayan Asansörler Tehlike Saçıyor

Bakımları Yapılmayan Asansörler Tehlike Saçıyor
BİLECİK (İHA) – Bilecik'te asansör bakım ve tamir sorumlu uzmanı Kerim Ata, Asansör İletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği hakkında açıklamalarda...

BİLECİK (İHA) – Bilecik'te asansör bakım ve tamir sorumlu uzmanı Kerim Ata, Asansör İletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulunarak, "Binalarında ya da iş yerlerinde asansörlerinin yıllık kontrollerini yaptırmayan site, bina ya da iş yeri yöneticilerinin meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu doğacak her türlü tazminat ve riskten yöneticilerin sorumlu olduğunu belirtti.

Kerim Ata, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, asansörlerin insanların hayatını kolaylaştırdığı kadar bakımı olmayan asansörlerin tehlikelere de davetiye çıkardığını söyledi. Tehlikeli sonuçlar oluşmaması için asansörlerin gerek aylık bakımlarının gerekse de yıllık kontrollerinin periyodik bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Ata, "Yıllık periyodik kontroller sırasında bulunan eksiklilerin de ivedilikle giderilmesi kullanıcılar açısından büyük önem taşımaktadır. Asansörlerin monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla yıllık kontrolleri yapılması gerekiyor. Yıllık kontrolü yapılan her asansöre, "kırmızı, sarı veya yeşil renkli" bir bilgi etiketi iliştiriyoruz. Yıllık kontrolü yapılan her asansör, bilgi etiketi üzerinde yer alacak olan bir kimlik numarası ile tanımlanacak. Kırmızı renkli etiket can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan asansörlere, sarı renkli etiket kabul edilebilir seviyede risk oluşturan asansörlere, yeşil renkli etiket ise uygun olan asansöre yapıştırılacak. Asansörün aydınlatma, elektrik aksamları, ışıklandırma, kaçak akım, alarm, haberleşme, aşırı yük sistemi ve havalandırma gibi özelliklerinin uygun seviyede olup olmadığına, kabin ve kat kapıları, kapı topraklama bağlantıları ve kapı ışık perdesi ile kapılar arasındaki açıklığının yanı sıra, halat gerginliği, elle ve elektrikli kurma, topraklama sistemi, halat klemensleri (tutturgaç) bağlantıları ile kat kapısı kilitleme tertibatını kontrol edip eksikleri bir bir giderilmesi gerekmektedir" dedi.

"ASANSÖRLERİN SORUMLULUĞU YÖNETİCİLERE AİT"

Asansörlerde meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu doğacak her türlü tazminat ve riskten yöneticilerin sorumlu olduğunu anlatan Ata, "Denetlenmeyen asansörlerde meydana gelecek kazalardan site yöneticisi yüzde 100 sorumlu oluyor. Eğer aylık bakım sözleşmesi varsa bakımı yapan firma ile ortaklaşa suçlu kabul ediliyorlar. Gerekli ve geçerli belgeleri olmayan ehliyetsiz firma ve kişilere yaptırılan bakımlarda bütün sorumluluk yöneticilerde ait olmaktadır. Oluşabilecek bir kazada yöneticiler hakkında 6 aydan başlayan hapis ve para cezaları söz konusu olmakta. Can ve mal güvenliği açısından çok büyük önem arz eden yıllık kontrol, asansörlerde bulunan eksik ve hatalı işlemlerin kontrolü amaçlı olup, bina yöneticilerinin konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri, bu konuda özellikle bina yöneticilerinin duyarlı olmalarını gerekir. Güvensiz olarak tanımlanan asansörün 30 gün içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mes'uldür. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusu tarafından sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir" diye belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim