• BIST 9679.8
  • Altın 2486.484
  • Dolar 32.443
  • Euro 34.4461
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C

Bakan Yılmaz: "Avrupa’da eğitime en çok kaynak ayıran ülke Türkiye"

Bakan Yılmaz: "Avrupa’da eğitime en çok kaynak ayıran ülke Türkiye"
HATAY (İHA) – Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hayırsever işadamı Nuri Üysen'in Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaptırdığı 32 derslikli Nuri Üysen...

HATAY (İHA) – Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hayırsever işadamı Nuri Üysen'in Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaptırdığı 32 derslikli Nuri Üysen Ortaokulunun resmi açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yılmaz, Avrupa'da eğitime en çok kaynak ayıran ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

İskenderun Numune Mahallesi'nde inşa edilen 32 derslikli okulun açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Açılışta konuşan ünlü şair ve yazar Ahmet Selçuk İlkan, Nuri Üysen'in her zaman hayırlara imza attığını belirttikten sonra şiirler okudu.

'Yüreğinde bitmeyen bir öğretmenlik sevdası var" ifadeleriyle kürsüye davet edilen Nuri Üysen, konuşmasında duygu dolu anlar yaşadı. Hayırsever işadamı Üysen, "Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz başta olmak üzere, okulumuzun yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, şükrediyorum. Gençliğimden beri bir cami ve okul yapma arzumu nasip ettiği için Allah'ıma şükrediyorum. Numune Mahallesi'nin benim için ayrı bir özelliği var. Alman yatırımcıların bu mahalleye AVM yapmasına vesile oldum. Nuri Üysen Camii'ni sayın müftümüzün isteğiyle yine bu mahallede yaptırdım. İSTE Medikal Sosyal Binası inşaatımız devam ediyor. Yakın bir zamanda orayı da hizmete açacağız. Sevgili eşim doğma büyüme Numune Mahallesi'nden. Bu okulu da Numune Mahallesi'nde açıyoruz. Hepinize katılımızdan dolayı teşekkür ederim" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise Türkiye'de 18 milyona yakın öğrenciye eğitim verdiklerine değinerek, eğitime 134 milyar 724 milyon lira kaynak ayırdıklarını söyledi. Milli gelirden eğitime en çok pay ayıran ülkenin Türkiye olduğuna değinen Bakan Yılmaz, "Bugün eğitime ayrılan pay yüzde 18, milli gelirden ayrılan pay yüzde 6'dır. Avrupa'da da eğitime en çok kaynak ayıran ülkeyiz. Bu yıl 25 bin öğretmeni daha eğitim ailemize katacağız. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı önceden 28'di, şimdi ise 17'ye düştü. Kore ve Japonya ile aynıyız, Fransa'dan daha iyiyiz. Derslik başına düşen öğrenci sayısını da azalttık. Daha önce bu sayı 36'ydı 24'e düşü. Hatay'da derslik başına düşen öğrenci sayısı 38'den 25-26'ya düştü. Derslik başına düşen öğrenci sayısında da batının seviyesini yakaladık. İkili eğitimi kaldırmamız lazım. Bunun için yeni okullar, yeni derslikler yapılması lazım. 58 bin dersliğe ihtiyaç var, şu anda 47 bin derslik inşa aşamasında. 11 bin derslik açığımız var. Bu aradaki farkı Nuri Üysen gibi hayırseverlerimizin desteğiyle kaldıracağız" diye konuştu.

Değerler eğitimi söylemine açıklık getiren Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğitimi teknolojiyle buluşturmak lazım. Bilgi otoyollarına çıkabilmek için Fatih Projesi'ni kurduk, akıllı tahtaları getirdik. Yaklaşık 1,5 milyon tableti öğrencilerimize dağıttık. Okullarımıza internet bağlantısı kurduk. Klavyeli bilgisayar dağıtmayı düşünüyoruz. Eğitim müfredatının güncellenmesini sağladık. Bu yıl birinci, 5'inci ve 9'uncu sınıflarda yeni müfredatla eğitim vermeye başladık. Geriye kalan sınıflarda da müfredatı değiştireceğiz. Bilim değişirken, çağ değişirken, teknoloji değişirken, bilgi değişirken siz evlatlarınıza aynı bilgiyi veremezsiniz. Çağa uygun eğitim vermemiz lazım. Eskiden, maddenin hali katı-sıvı-gaz olmak üzere 3'tü. Şimdi 4'e çıktı. Plazma hali eklendi. Dolayısıyla müfredatın da değişmesi lazım. Evlatlarımızın değerler eğitimine sahip olmalarını istiyoruz. Çünkü milletin DNA'sında, kodlarında değerler eğitimi var. Yağmur yağıyor, öğrenci pazartesi günü okula gelecek, İstiklal Marşı'nı duyan çocuk bir adım bile öteye gitmeden, marşı duyduğu andan itibaren çakılı kalıyor. İşte onu orada tutan şey değerler eğitiminin en somut göstergesidir. Öğrenciye niye durduğu sorulduğunda "İstiklal Marşını duyduğumuzda hareket etseydim, şehitlerime, bayrağıma, ülkeme saygısızlık yapmış olurdum" diyor. Bundan daha güzel değer var mı?"

Türkiye'nin okul öncesi eğitimde geri kaldığına dikkat çeken Bakan İsmet Yılmaz, şunları söyledi:

"Şimdi size soruyorum. Aranızda daha önce okul öncesi eğitime giden var mı? Yoktu. Şimdi ise sorduğunuzda Türkiye'de herkes çocuğunu okul öncesi eğitime gönderiyor. Hatay'da bu ortalama yüzde 75. 2019 yılına kadar 5 yaş için okul öncesi eğitimi yüzde 90'a çıkaracağız. 37 pilot ilde eğitim materyalini bakanlık olarak biz veriyoruz. Öğretmenleri öğrencilerin ayağına taşımak için gezici öğretmenlik sistemini hayata geçirdik. Eğitimde fırsat eşitliği, değişmez ilkemiz, önceliğimizdir. Devamsızlığın azaltılması için şartlı eğitim sistemini başlattık. Erkek çocuk için 35, kız çocuk için 40, lise için erkek çocuklara 40, kız çocuklara 60 lira annelerine para yatırdık. 25 milyondan fazla öğrencinin hesabına toplamda 6 milyar lira para yatırdık. Öğrencilerimizi taşımalı eğitimle buluşturuyoruz. Engelli öğrenciler için kaynaştırma eğitimi gerçekleştiriyoruz. Hasta öğrenci ise öğretmeni okula gönderiyoruz. Hastanede olan çocuklar için hastanede sınıf açıyoruz. Okul sütü programı başlattık. Yardım alan Türkiye'den, yardım eden Türkiye'ye geçtik. Yabancı dili sorun olmaktan çıkarmak lazım. 81 ilde 800 pilot okulda 100 bin üzerindeki öğrenciye 15 saat İngilizce dersi veriyoruz. İlkokullarda yetiştirme programı başlattık. İlkokulda Türkçe ve matematikte eksiği olan öğrenciler için ilave eğitimi başlattık. Özel yetenekli öğrencileri özel olarak yetiştirelim ve Türkiye'nin 21'inci yüzyıla taşınmasında rol alsınlar diye araştırma ve uygulama okulu kurduk. 15 yaş üzeri okur yazar bilme oranını yüzde 96'ya yükselttik. Okuma yazma bilmeyen 2 milyon 400 bin kişi için okuma yazma becerisini kazandıracağız. Bu oranı 100'de 100'e taşımak istiyoruz. Kızlarımızın okullaşmasına önem veriyoruz. Bu oran yüzde 82'inin üzerinde. Eğitimin bugünü dünden iyi, yarını da bugünden iyi olacaktır kimsenin kuşkusu olmasın" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından işadamı Nuri Üysen, Bakan Yılmaz'a eşi Üysen adına da bir okul yaptırma sözü verdi. Nuri Üysen, Bakan Yılmaz'a tablo hediye ederken, Bakan Yılmaz da Üysen'e plaket takdim etti. Daha sonra, Bakan İsmet Yılmaz ve Nuri Üysen, protokolle birlikte okulun açılış kurdelesini kesti.

25 Ocak 2016 tarihinde Hatay Valiliğinde protokolü imzalanan ve 4 bin 992 metrekare alan üzerinde inşa edilen Nuri Üysen Ortaokulu, spor salonu, meslek eğitim odası, atölyeleri, konferans salonları, laboratuvarları ve test odaları ile birlikte toplam 5.5 milyon TL'ye mal oldu.

Nuri Üysen Ortaokulu'nun açılış törenine Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar, Fevzi Şanverdi, Mehmet Öntürk ve Serkan Topal, İSTE Rektörü Türkay Dereli, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, siyasi parti temsilcileri, işadamları, eğitimciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim