• BIST 9679.8
  • Altın 2480.672
  • Dolar 32.4346
  • Euro 34.4529
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C

Bakan Kurtulmuş: “Yeni şehirlerde abur cubur gökdelen mimarisi oluşuyor”

Bakan Kurtulmuş: “Yeni şehirlerde abur cubur gökdelen mimarisi oluşuyor”
Esenler'de Kültür-Sanat sezonunun açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Yeni şehirlerimizde de abur cubur yüksek gökdelenlerden...

Esenler'de Kültür-Sanat sezonunun açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Yeni şehirlerimizde de abur cubur yüksek gökdelenlerden oluşan ruhsuz ve şekilsiz bir mimari var" dedi.

Esenler'deki kültürel faaliyetleri vatandaşlarla buluşturan Esenler Belediyesi, 2017-2018 yılı "Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu"na özel birbirinden farklı etkinliler için açılış töreni düzenledi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Vali Vekili Nihat Balbant, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

"Kültürel bağımsızlık olmadan ekonomik bağımsızlık olmaz"

Büyük Selçuklu Devleti'nin büyük veziri "Nizamülmülk'ün doğumunun 1000. yıldönümü vesilesiyle 2017-2018 Kültür Sanat Sezonu'nu ismini veren Nizamülmülk'ün belgesiyle başlayan törende Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da salonda bulunanlara seslendi. Konuşmasına kültür ve ekonominin bir birinden bağımsız olmadığını ifade ederek başlayan Bakan Kurtulmuş, ekonomik bağımsızlık için kültürel bağımsızlığın olması gerektiğini söyledi. Günümüzde zengin olduğu halde kültürel bağımsızlığı olmayan ülkelerin hala var olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bir ülkenin sadece zengin olması, ekonomik olarak teknolojik olarak bağımsız olduğu anlamına gelmez. Bağımsızlık öz ve milli değerlerine, milli kültürüne sahip çıkmak, onu yeniden üretip toplumun önüne koyabilmekten geçer. Bugün birçok ülkenin ekonomik olarak zengin olduğunu ama kültürel bağımsızlıkları olmadıkları için ekonomik ve teknolojik bağımsızlıklarının olmadıklarını da biliyoruz" dedi.

"Ruhsuz, şekilsiz mimariler"

Bakan Kurtulmuş Anadolu'nun mimarisi ve eserleriyle hala kültür merkezi olduğunu da kaydetti. Eski mimariyle yeni mimariyi de karşılaştıran Kurtulmuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Hangi alana giderseniz gidin fevkalade eserlere sahip olan bir milletiz. Muhteşem şehir mimarileri olan Anadolu'nun en azından hala bir kısmına sahibiz. Eski Bursa'nın, Amasya'nın mahalleleri gibi Mardin'in muhteşem mimarisi gibi, Kapadokya'nın muhteşem mimarisi gibi hala o eski güzel mimarilere sahip olduğumuz yerler var. Ne yazık ki yeni şehirlerimizde de abur cubur yüksek gökdelenlerden oluşan bir mimari var. Ruhsuz ve şekilsiz bir mimari var."

Geçmiş yıllarda yaşanan yasaklamalara da değinen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, batı kültürünü edinmek için radyolarda Türk Sanat Müziği'nin 2 yıl boyunca yasakladığını hatırlattı. Türkiye'de öze dönüşün sinyalleri olduğunu belirten Kurtulmuş, "Yıllardır şehit ve devlet erkanından cenazelerimiz oluyor. Bu cenazelerde hiç kimsenin anlamadığı, bir anlam da vermediği, haz etmediği Chopin'in cenaze marşıyla şehitlerimizi kaldırıyorduk yaklaşık bir ay öncesine kadar. Batıdaki o marşı ölümüzün de arkasında çalarsak bizim değerimiz artardı. Bu zihniyetle bunu ortaya koymuşlardı. Çok şükür Milli Savunma Bakanlığı kısa bir süre önce Chopin'in cenaze marşını bir kenara bıraktı. Şimdi şehitlerimizin cenazesinde Itri'nin Allahuekber marşıyla şehitlerimizi kaldırıyoruz" dedi.

Başkan Kültür Kartı tanıttı

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da bir konuşma yaptı. Yeni kültür-sanat sezonunda vatandaşlar için yenilik getirildiğini açıklayan Göksu Kültür Kart'ın tanıtımını yaptı. Vatandaşlara her etkinliğe geldiğinde puan kazandıracak kart hakkında açıklama yapan Başkan Göksu, "Bu sene içerisinde tiyatrolar, sinemalar, ulusal ve uluslararası organizasyonlar olan büyük bir kültür organizasyonuyla başlıyoruz. Bu sene bir farklı uygulama daha yapacağız. Bir "Kültür Kart" projemiz var. Bu Kültür Kart projesi çok önemli. Bizim kültürel etkinliklerimize gelen bütün kardeşlerimiz bu kartı okutacaklar ve her etkinliğe geldiklerinde 1 puan alacaklar. Yılsonunda puanlara bakacağız. Buna göre belli bir sınırı geçen herkesi Kudüs'e göndereceğiz. Kültür ve sanat kazandıracak" dedi.

Bakan Kurtulmuş: “Yeni şehirlerde abur cubur gökdelen mimarisi oluşuyor”

Bakan Kurtulmuş: “Yeni şehirlerde abur cubur gökdelen mimarisi oluşuyor”

Bakan Kurtulmuş: “Yeni şehirlerde abur cubur gökdelen mimarisi oluşuyor”

Bakan Kurtulmuş: “Yeni şehirlerde abur cubur gökdelen mimarisi oluşuyor”

Bakan Kurtulmuş: “Yeni şehirlerde abur cubur gökdelen mimarisi oluşuyor”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim