• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bakan Keleş "Katı Atık Sorununun Müsebbibi Düzce Belediyesi Değildir"

Bakan Keleş "Katı Atık Sorununun Müsebbibi Düzce Belediyesi Değildir"
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, ilde bir sorun haline gelen katı ve sıvı atıkların depolanması sorunun sadece Düzce Belediyesi'nin sorunu değil...

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, ilde bir sorun haline gelen katı ve sıvı atıkların depolanması sorunun sadece Düzce Belediyesi'nin sorunu değil tüm ilin sorunu olduğunu söyledi.

Katı ve Sıvı atık tesisi konusunda Düzce Belediye başkanı Mehmet Keleş yazılı bir açıklama yaptı. Başkan Keleş açıklamasında "Katı ve sıvı atıkların depolanması ve bertaraf edilmesine yönelik işlemler, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluşların onayladığı ÇED kararına göre yapıldı. Tüm kurumların onaylanmasının ardından süreç işlemiş ve katı atık tesisi yapımı için temel atılmıştır ve 1 yıl gibi bir sürede de tamamlanmıştır. Tesisin açılışı için düzenlenen törene Başbakanımız Ahmet Davutoğlu canlı bağlantı ile katılmıştır" dedi.

Çöp konusundaki süreci anlatan Başkan Mehmet Keleş "Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün 22 Haziran 2006 tarihindeki Genelgesi ile ülkemizde yaşanan katı atık sorununun çözümünde, çevrenin korunmasında ve evsel atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesinde katı atık bertaraf tesislerinin hayata geçirilmesi ana unsur olarak görülmüş ve bu bağlamda bütün belediyelerin Birlik Modeli oluşturarak katı atık bertaraf tesislerinin hayata geçirilmesi için bir iş termin planı hazırlayarak valiliklere sunması ve bu konuda gerekli çalışmaları ivedilikle başlatması talep edilmiştir. Bu doğrultuda ilimizde katı atık bertaraf tesisi yapılması amacıyla Düzce İli Mahalli Çevre Kurulu'na başvurulmuş ve 29 Aralık 2009 tarihli MÇK Kararı ile katı atık bertaraf tesisi yer seçiminin uygun olduğuna karar verilmiştir. Düzce İl Meclisi ve Belediye Meclisinin 8 Ocak 2009 tarihli kararı ile 1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planına işlenmiş ve İl Çevre Düzeni Planında Melen Havzasında Mevcut OSB'lerde ve Sanayi Alanlarında Kurulmasına İzin Verilen Tesisler Listesinde yer almaktadır. İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 3 Aralık 2009 tarihinde uygun görüş verilmiştir. Ardından projeye ilişkin ÇED süreci işletilmiş ve bu süreç sonunda ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından 28 Şubat 2011 tarihinde ÇED Olumlu kararı verilmiştir. Katı atık bertaraf tesisine ait uygulama projeleri ise Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün 28 Mayıs 2013 tarihinde onaylanmıştır. Orman Genel Müdürlüğü'nün 11 Ekim 2013 tarihinde Makam Olurları ile 49 yıl süre ile orman izni verilen Düzce katı atık bertaraf tesisinin yer tesliminin ardından inşaat çalışmalarına başlanmış, 1 Aralık 2014 tarihinde inşaatı tamamlanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açılışı yapılmış ve Nisan 2015 tarihinden itibaren işletmeye açılarak, tesiste atık kabulüne başlanmıştır" dedi.

GÜNLÜK 400 TON ÇÖP TOPLANIYOR

Atıkların toplanması, bertarafına ve geri dönüşümüne ilişkin yatırımın aşamalı bir şekilde gerçekleştirilmesi için planlama yapıldığına değinen Başkan Mehmet Keleş "Düzenli Depolama Sahasında ilimiz genelindeki ilçe, belde ve köylerinde oluşan günlük 400 ton evsel nitelikli katı atığın, çevreye zarar vermeyecek biçimde altyapısı teşkil edilerek zemin geçirimsizliği sağlanmış olan bu sahada denetimli olarak depolanması sağlanmaktadır. Bilindiği üzere Düzenli Depolama, katı atıkların bertaraf edilmesi için bir teknoloji yöntemi olup, ülkemizde de katı atıkların bertarafında kullanılan en yaygın bertaraf yöntemdir ve kesinlikle bir vahşi depolama değildir" diye konuştu.

CİDDİ BİR YATIRIM SÖZ KONUSU

Başkan Mehmet Keleş, katı atık konusunda vuku bulan mahkeme sürecine de değindi ve "Konu tamamen teknik bir konudur. Bunun için de çalışmalar yapılıyor. Birlik başkanlığı olarak Düzce Belediyesi tamamen yasal olarak süreci takip etmektedir. Ortada çok ciddi bir yatırım söz konusudur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, buna bağlı ÇED Genel Müdürlüğü, İSKİ ve diğer kurumlarda sorunun giderilmesine yönelik işlemler yapılıyor" şeklinde konuştu.

BU SORUN İLİN SORUNU

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, son günlerde kamuoyunu meşgul eden, Hecinler mevkindeki katı ve sıvı atık depolama ve bertaraf tesisleri konusunda yaşanan gelişmelere de değindi. Genel olarak çöp olarak nitelendirilen katı ve sıvı atıkların Düzce'nin bir gerçeği olduğuna dikkat çeken Başkan Mehmet Keleş, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin önemli yatırımların gerçekleştirildiğini belirtti. Atık konusunun il genelinde çözümlenmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Keleş "Çöp sorunu sadece Düzce Belediyesinin değil, il genelinde tüm ilçelerin ve köylerin sorunudur. Dolayısıyla tüm belediyeler sorunun çözümünde ortak hareket ediyor ve bunun için bir birlik oluşturulmuştur. Bu nedenle atık sorununun müsebbibi Düzce belediyesi değildir. Tüm il belediyelerin bir sorunudur. Sorunun muhatabı sadece Düzce belediyesi gibi bir algının oluşturulması yanlıştır" dedi.

Başkan Mehmet Keleş, il genelinde günde 400 ton çöpün toplanmasının zorunluluğunu işaret ederek, "Bu atıklar bugüne kadar, tamamen insan ve çevre sağlığını tehdit eden vahşi depolama ile toplandı. Bugün tüm dünyada ve Türkiye'de olduğu teknolojik bir yatırımla sorunu çözümlüyoruz, buna göre hareket ediyoruz. Katı ve sıvı atıkların depolanması ve bertaraf edilmesine yönelik işlemler, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluşların onayladığı ÇED kararına göre yapıldı. Tüm kurumların onaylanmasının ardından süreç işlemiş ve katı atık tesisi yapımı için temel atılmış ve tamamlanmıştır. Bu anlamda Düzce Belediyesi yasal olmayan hiçbir işe girişmemiştir ve sorunun çözümü için de yine yasal zeminde çalışmalar yürütmektedir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim