• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Bakan Ergün'den S&P'ye eleştiri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, "Türkiye'ye hak ettiği değerlendirmeyi yapmadılar" diyerek S&P'yi eleştirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu teyit etmesine ilişkin, "Türkiye'nin bugün itibariyle notunun teyit edilmiş olması, bölgedeki gelişmeleri dikkate aldığımızda normal bir değerlendirme olarak bunu görebiliriz" dedi.

Ergün, katıldığı canlı yayında, Standard and Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu teyit etmesine ilişkin soruları yanıtladı.

Standard and Poor's'un Türkiye'nin notunu teyit etmiş olmasının bölgedeki gelişmeler dikkate aldığında normal bir değerlendirme olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

"Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili genel yaklaşımımız şu: Türkiye'ye karşı hak ettiği değerlendirmeyi yapmadılar şimdiye kadar, bugün de aslında çok yapmıyorlar. Yani neye göre bunu söylüyoruz? Onların birçok ülkedeki notlarına baktığımız zaman Türkiye'den hem bütçe açıkları itibariyle, cari açığı itibariyle, kamu borçları itibariyle çok çok kötü durumda olan, hatta siyasi istikrarsızlık içinde kıvranan birçok ülkede bile çok önemli notlar verdiklerini görüyoruz.

Bunları görünce insan, bir de kendi ülkesindeki tabloya bakınca hakikaten bir haksızlığa uğradığını düşünüyor. Yani bugün itibariyle böyle bir değerlendirme yapmıyoruz ama genel olarak söylediğimiz şey budur: Evet, cari açık meselesi ve bunun nitelikli kaynaklardan sağlanması meselesi zaten bizim dikkat ettiğimiz bir meseledir. Özel bir uyarıya ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim. Zaten bizim dikkatle takip ettiğimiz bir konu olarak önümüzde durmaktadır."

"Sanayi yatırımları, 250 bine yakın istihdam meydana getirdi"

Ergün, S&P'nin "Türkiye'de yapısal reformlar, istihdam ve yatırımı artırırsa not artışı değerlendirilebilir" açıklamasının sorulması üzerine de önlerinde 3 seçim olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu seçimlere rağmen birtakım siyasi ve ekonomik riskleri artık üzerinden attığını ifade etti. S&P'nin yaklaşımının da bunu teyit ettiğine dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:

"Normalde Türkiye'de bir tane bile seçim olsa, çok büyük riskler ekonomi üzerine gelmeye başlardı ve uluslararası derecelendirme kuruluşları da bunu farklı değerlendirirlerdi. Mart ayında mahalli seçimler var, ondan sonra cumhurbaşkanlığı seçimi, ondan sonra da genel seçim var. Neredeyse 1 yıl içeresinde bütün bunlar gerçekleşecek ve önümüzdeki 1 yıl içerisinde Türkiye ekonomisi üzerinde siyasi veya ekonomik büyük bir risk oluşmadığı kanaatinin uluslararası camiada yaygın olması önemli bir hadise. Yani bölgedeki gelişmeleri de dikkate alırsak, bunun Türkiye ekonomisinin dayandığı sağlam noktalar açısından önemli olduğunu görmemiz lazım. Tabii Türkiye'de biz reformlara devam edeceğiz, demokratik açıdan da reformlara devam ediyoruz, ekonominin de gerektirdiği reformları günü geldikçe yapıyoruz."

"İstihdam ve yatırım artışlarına paralel not artışı gelebilir"

Türkiye'de yatırımların yeniden hızlanma eğilimi içerisinde olduğunu ifade eden Bakan Ergün, şunları kaydetti:

"Bunlar istihdam meydana getiren yatırımlar, yani Türkiye'de son 1 yıl içerisinde sanayi yatırımları, sanayi sektörü 250 bine yakın istihdam meydana getirdi. Dolayısıyla, istihdam meydana getiren yatırımlar var. Kredi derecelendirme kuruluşları eğer buna işaret ediyorlarsa, önümüzdeki bir yıl içerisinde ekonomi üzerinde herhangi bir risk görülmediği gibi, bu istihdam ve yatırım artışlarıyla not artışlarının da paralel gelmesi mümkün olacaktır."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim