• BIST 9524.59
  • Altın 2498.54
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7112
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Bakan Çelik’ten çiftçilere bir iyi bir kötü haber

Bakan Çelik’ten çiftçilere bir iyi bir kötü haber
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılıkla meşgul üreticilere verilen buzağı desteğinin doğumdan 4 ay sonra verileceğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılıkla meşgul üreticilere verilen buzağı desteğinin doğumdan 4 ay sonra verileceğini söyledi. Çelik, süt üreticileri için ise "Sanayicinin rekabetini ve gücünü arttırmak için çiğ süt için süt üreticisinin destekleme kararını aldık." müjdesini verdi.

Bursa Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ve Karacabey Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla başarılı iş adamlarını ödüllendirdi. Karacabey Taha Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen ödül törenine Bakan Çelik ve Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Vali Münir Karaloğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz katıldı.

"TÜRKİYE BİR PATİNAJ DÖNEMİNE GİRDİ"

İşadamlarına hitap eden Bakan Çelik, Türkiye'nin çevresinde yaşanan savaşlar ve diğer olumsuzluklara dikkat çekti. Türkiye'nin 3 yıldır farklı bir durumda bulunduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti: "Bunu da açık yüreklilik ile söylemek gerekiyor. Türkiye bir anlamda elde edilen 10 yıllık başarılardan sonra bir patinaj dönemine girdi. Milli gelire bakınız öyle, fert başına milli gelire bakınız öyle. 3 yıldır gerek küresel ekonomide gerekse gelişmiş ve gelişen ülkelerdeki yaşanan sorunlarla birlikte ister istemez Türkiye'de de orta gelir tuzağına düştü. Buna birde siyasi krizler ve bol seçimler eklenince Türkiye gerçekten bu dönem içerisinde sıkıntılar çekti. Şimdi ise siyasi istikrar var. Sorunlar büyük ölçüde biliniyor. O halde yeni bir dönem yeni bir yaklaşım ile yeni bakış açısıyla tarımdan sanayiye hızla ilerlememiz gerekiyor."

Lisanslı depoculuğa çok önem vereceklerini dile getiren Bakan Çelik, borsaların bu konuda taşın altına gövdesini koyması gerektiğini ifade etti. Artık traktörle kamyonla yük taşıma değil, elde kağıtla iş yapan üretici olmasını istediklerini vurguladı.

"BUZAĞI 4 AYLIK OLMADAN DESTEK YOK"

Borsalarla ilgili düşüncelerini açıklayan Çelik, şöyle konuştu: "Ama borsalar müstahsil makbuzuna mühür basan ve para alan anlayıştan çıkması gerekiyor. Böyle borsa anlayışı artık kabul edilemez. Türkiye genelindeki tüm borsalarımız çiftçinin ürününü değer bulduğu yerler olacak. Çiftçi üreterek mevsim boyu alın teri akıtıyor. Onun ürünün değer bulduğu mekanlar haline gelmesi gerekiyor. Belki de hayvancılık konusunda desteklemelerimizi bitkisel ve hayvansal olarak tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Bu desteklerin sayılarını hem azaltmak hem de üreticimizi sevinebileceği daha az kalemde destekler vermemiz gerekiyor. Hayvancılık ile meşgul olan kişiler ilk doğduğu gibi buzağısına destek almamalı. 4'üncü ayına geldiğinde destek vermeliyiz. Çünkü Türkiye'de 400 bin tane buzağı ölüyor. Yok öyle yağma. Gerekirse iki katı destek vereceğiz. Ama buzağı 4 aya çiftçimiz getirmesi gerekiyor. Tüm bunları bizler işletmeci mantığı çerçevesinde sorunları çözeceğiz."

"ÇİĞ SÜT İÇİN, SÜT ÜRETİCİSİ DESTEKLEME KARARI ALDIK"

Bakan Çelik, süt konusunda aldıkları çok önemli kararları ilk kez Karacabey'de açıkladı. Süt ürünlerinin dünyada yerini almasını istediklerini belirten Çelik, şunları dile getirdi: "İç tüketimde azalma var. İhracat, çevremize bakıyoruz savaş ortamı, orada da yüzde 23'lük daralma var. Ayrıca süt tozunun ihracatında da yüzde 80'lik daralma var. Şimdi madem arzda bir problem yok, o halde taleple ilgili bir düzenlemenin mutlaka gerçekleşmesi gerekiyor. Birkaç hususta adım atmayı kararlaştırdık. Bunu da bugün Karacabey'de açıklamayı uygun buldum. Biz istiyoruz ki Türk peyniri, yoğurdu yani süt ürünleri dünya markaları arasına girsin. Bunun için sanayicinin rekabetini ve gücünü arttırmak için çiğ süt için süt üreticisinin destekleme kararını aldık. Sanayicimizin dünya markaları arasına girmesi için ciddi bir adımın attığımız buradan açıklıyorum. İkinci olarak, yağsız süt tozu ihracatının sürekliliğe ulaşması için arz fazlası sütün alınıp süt tozuna dönüştürülmesini sağlayacağız. Böylece üreticimiz ürettiği sütün ne olacağı konusunda endişesi olmayacak. Okullara süt verme uygulamamız da geçmişteki gibi devam edecek."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Bakan Faruk Çelik'in çalışkan ve çok başarılı bir siyasetçi olduğunu belirterek, "Kendisine çok önemli bir bakanlık verildi. Allah bize müthiş bereketli topraklar vermiş, şimdi de bakanımızı verdi. Bundan sonra kimse bizi tutamaz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından başarılı iş adamlarına ödülleri verildi.

Bakan Çelik’ten çiftçilere bir iyi bir kötü haber

Bakan Çelik’ten çiftçilere bir iyi bir kötü haber

Bakan Çelik’ten çiftçilere bir iyi bir kötü haber

Bakan Çelik’ten çiftçilere bir iyi bir kötü haber

Bakan Çelik’ten çiftçilere bir iyi bir kötü haber

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim