• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Bakan Çağatay Kılıç’tan AB Mesajları

Bakan Çağatay Kılıç’tan AB Mesajları
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda dersini iyi çalıştığına işaret ederken, "Avrupa Birliği'ne katılma...

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda dersini iyi çalıştığına işaret ederken, "Avrupa Birliği'ne katılma yolunda 40 yılı aşkın süredir tabiri caizse kapıda bekletilen bir durumdaydık. Çok şükür bunu aştık" dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, AB Bakanlığı tarafından Samsun'da düzenlenen "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci" konulu sivil toplumla diyalog toplantısına katıldı. Toplantının Samsun'da düzenlenmesinden dolayı AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'a teşekkür eden Bakan Çağatay Kılıç, Bozkır'ın bu görevde olmasının Türkiye açısından ciddi bir kazanç olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği yetkilileri ve kurumları ile müzakere etmek için mahir insanlara ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, yıllarca yurt dışında yaşamış birisi olarak, müzakere süreçlerinin ne kadar zor olduğunu yakından bildiğine dikkat çekti.

"17 ARALIK 2004'TE YAPILAN MÜZAKERELER EN ONURLU ŞEKİLDE YAPILDI"

Senelerdir yavaş bir seyirde ilerleyen AB sürecinin hızlandığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde gösterdiği yüksek siyasi iradeyle, Türkiye artık kapıda bekleyen değil bu işin müzakeresini yapıp tam üye olacak bir ülke konumuna geldi. Tam üyelik süreci, sayın cumhurbaşkanımızın duruşuyla ivme kazanmış, doğal akışından çıkıp daha hızlı bir yol alma mecrasına girmiştir" diye konuştu.

17 Aralık 2004 tarihinde Brüksel'de yapılan müzakerelerin onurlu bir şekilde gerçekleştiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, "O dönem sayın cumhurbaşkanımızın özel kalemi olarak görevliydim. Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakan olarak o gün müzakere tarihini aldı ve Türkiye'ye döndü. 40 yılı aşkın süredir tabiri caizse kapıda bekletilen bir ülke konumundaydık ancak çok şükür bunu aştık. Biz bu yolda dersimizi iyi çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYELİK SÜRECİ DAHA HIZLI BİR YOL ALMA MECRASINA GETİRİLMİŞTİR"

AB Bakanlığı kurulduktan sonra çok hızlı yol alındığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, "Avrupa Birliği ile ilgili süreçlerin eleştirilmesi doğaldır. Önemli olan sabırdır ve sabırla giderken de kazanımlarımızı en iyi şekilde değerlendirmektir. Burada önemli olan, üyelik süreci devam ederken kazanımlar elde etmektir. Eğitimden tutun da alt yapı çalışmalarına kadar çok farklı noktalarda, ülkemizin geleceğe yürüyüşüne katkı sağlayan bir takım maddi fonların da kullanımı söz konusu" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE HİÇBİR KARŞILIK BEKLEMEDEN 2,5 MİLYON İNSANA KUCAK AÇTI"

Türkiye'nin coğrafi konumuyla, medeniyetiyle dünyada çok farklı bir konumda olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Bizler, yanı başında çok ciddi sıkıntılar yaşayan bir millete, iki buçuk milyon insana kucak açmış, sınırlarını açmış bir ülkeyiz. Biz bunu hiçbir şekilde bir karşılık beklemeden yaptık. Bu yardımları insani görevimiz olduğu için yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu, bizim hem kültürümüzden hem de milletimizin millet olmasından gelen bir güçtür" açıklamasını yaptı.

"BAŞBAKANIMIZIN AVRUPA LİDERLERİYLE YAPTIĞI TOPLANTILARDAKİ DURUŞU KUVVETLİ BİR ARGÜMANDIR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın Avrupa'daki toplantılarda gösterdiği duruşa dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, "Bu duruş çok kuvvetli bir argümandır. Mülteciler söz konusu olduğunda işi zora sokan komşularımız var. Mültecileri ülkelerine kabul etme noktasında şartlar ortaya koyuyorlar. Biz bunu asla yapmadık ve yaşamadık. Bu bizim milletimizin büyüklüğünden kaynaklanan bir şeydir" dedi.

Toplantıya gösterilen yoğun ilgiden dolayı Samsunlulara teşekkür eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bu yoğun katılımınız, bu toplantının neden Samsun'da yapıldığının en güzel göstergesi. İnanıyorum ki sayın bakanımız da böylesine yoğun bir katılımı görünce bugün burada olmaktan dolayı gurur duymuştur. İnanıyorum ki; bugün yapacağımız toplantılar; iş dünyasında, sivil toplum alanında ve kişisel çalışmalarınız içerisinde size çok farklı yeni yollar, kapılar açabilecek" açıklamasında bulundu.

"SAMSUN BASININDAN ÖZEL BİR RİCAM VAR…"

Samsun basınından bugünkü toplantıyı mümkün olduğu kadar geniş paylaşmasını rica eden Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti: "Burada Samsunumuz, Türkiyemiz için hayırlara vesile olabilecek önemli bilgilerin elde edileceği bir toplantıdan bahsediyoruz. Bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buradaki toplantıda konuşulan ve fayda sağlayabilecek olan bilgilerin tüm Samsunumuz ile paylaşılması noktasında özellikle yerel basınımızdan ricada bulunuyorum. Bunları yoğun bir şekilde paylaşın ki daha geniş kitlelere ulaşsın. Biliyorum ki Samsun basını, hemşehrilerimiz tarafından yakından takip ediliyor" diye konuştu.

"SAMSUN'UN AVRUPA BİRLİĞİ'NE GİDEN YOLDA DA ÖNEMLİ BİR KONUMDA OLMASINI DİLİYORUZ"

Samsun'un Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Cumhuriyetin kurulmasına giden yolda ilk adımın atıldığı Samsun'un, Avrupa Birliği üyeliğimize giden yolda da önemli bir konumda olmasını diliyoruz. Samsunumuzun Avrupa Birliği imkanlarından en iyi şekilde faydalanması konusunda sizlerden hassasiyet göstermenizi rica ediyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Çağatay Kılıç konuşmasını, "Avrupa Birliği Bakanımız ve Başmüzakerecimiz Volkan Bozkır'a ve bu toplantının tertip edilmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten Samsun'un neden Samsun olduğunu bir kere daha gösterdiniz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diyerek tamamladı.

Bakan Çağatay Kılıç’tan AB Mesajları

Bakan Çağatay Kılıç’tan AB Mesajları

Bakan Çağatay Kılıç’tan AB Mesajları

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim