• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Bahar Nezlesine Dikkat

Bahar Nezlesine Dikkat
Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Yağcı, bahar aylarında doğanın hareketlenip, çiçeklerin açmasıyla, ortaya çıkan polenlerin...

Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Yağcı, bahar aylarında doğanın hareketlenip, çiçeklerin açmasıyla, ortaya çıkan polenlerin insanlarda mevsimsel alerjik rahatsızlıklara sebep olduğunu söyleyerek, bahar nezlesine yatkınlığı olanların, sabahın erken saatlerinde evlerini havalandırmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Özel Konya Hospital KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Yağçı, bu rahatsızlığın halk arasında, saman nezlesi, bahar nezlesi olarak adlandırıldığını belirterek, "Hastalarımız burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, üst üste beş altı defa hapşırma, göz altlarında morluk, şişme, gözlerde kızarıklık tat ve koku duyularında azalma gibi şikayetlerle bize başvururlar. Bunun temel sebebi çiçek polenleri ev tozu akarları, küf mantarları veya hayvan tüylerine karşı vücudumuzun gösterdiği bir reaksiyondur. Bu reaksiyon kişiden kişiye şiddeti değişmekle beraber alerjene etki süresi ve etkilenen alerjenin miktarına da bağlıdır" dedi.

Dr. Yağcı, alerjenin etkilenme süresine bağlı olarak şiddetin semptomlarının da arttığını ifade ederek, "Özellikle hastalarımızda burun tıkanıklığına bağlı uyku problemleri buna yönelik iş ve okul başarılarında düşme, burun tıkanıklığının uzun sürmesine bağlı olarak orta kulak iltihapları orta kulakta sıvı birikmesi bazı sinüzit iltihaplarına neden olabildiği gibi astım gibi hastalıkların alt solunum yolları (ASY) hastalıklarının da tetiklenmesine neden olabilir" diye konuştu.

"ÇOCUKLAR VE GENÇ ERİŞKİNLERDE SIK RASTLANIR"

Bahar alerjisinin çocuklar ve genç erişkinlerde de çok sık rastlandığını söyleyen Dr. Yağcı, "Özellikle astım hikayesi ve ailesinde alerji öyküsü bulunan hastalarımız daha hassastır. Tanısında hastasından aldığımız öyküyle beraber fizik muayeneyi kullanıyoruz. Bu rahatsızlığın tedavisinde ilk basamak tabii ki alerjen maruziyetinden hastalarımızı korumaktır. Yatkınlığı olan hastalarımıza özellikle bahar aylarında evlerini havalandırmalarını sabahın erken saatlerinde, polenlerin uçuşma zamanının yoğun olduğu sırada havalandırma yapmalarını öneriyoruz. Açık havalarda fazla dolaşmamalarını bahçe işleriyle uğraşmamalarını öneriyoruz. Toz maskesi ve gözlük kullanmaları faydalı olabilir. Özellikle dışarıdan eve geldiğinde, dışarıda üzerimize yapışan polenleri eve taşımama amaçlı duş alınabilir ve elbiseler muhakkak değiştirilmelidir. Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır. Günümüzde de çok yoğun yaygın olarak kullandığımız evimizde ve arabalarımızda klimalara da muhakkak polen filtreleri takılmalıdır. Semptomları çok şiddetli olan hastalarımızda doktor kontrolü altında alerjiye yönelik haplar burun spreyleri ve aşı tedavileri de uygulayabilmekteyiz. Bunun dışında bazı seçtiğimiz vakalarda eğer burun kemiğinde eğrilik burun etlerinin şişliği ya da sinüs problemleri gibi cerrahi tedaviler de önermekteyiz. Ancak burada unutulmaması gereken bir nokta var ki, önerdiğimiz cerrahi tedavi alerji yatkınlığını giderme amaçlı değil bu problem neticesinde oluşabilecek sıkıntıların sıklık ve şiddetini azaltma amaçlıdır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim