• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bahar Aylarında Saman Alerjisine Dikkat

Bahar Aylarında Saman Alerjisine Dikkat
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Bozdemir, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen "Mevsimsel alerjik rinit" hastalığının bahar mevsimiyle...

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Bozdemir, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen "Mevsimsel alerjik rinit" hastalığının bahar mevsimiyle birlikte görülme sıklığının arttığını söyledi.

Özel Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Bozdemir, saman nezlesinin Mart ve Haziran ayları arasında yoğun görüldüğünü belirtti. Op. Dr. Bozdemir, hastalığın göz ve burun akıntısı, üst üste gelen hapşırıklar, boğazda yanma, kaşıntı veya yabancı cisim hissi gibi belirtiler gösterdiğini ifade etti. Bitkilerin canlandığı bahar mevsiminde oluşan polenlerin, ev tozları ve akarların bu hastalığı tetiklediği bilgisini veren Ebru Bozdemir, "Hastalığın sebeplerinden biri genetik kalıtımdır. Bir kişinin ailesinde astım, alt ve üst solunum yolu rahatsızlığı varsa saman alerjisi görülme riski de artıyor. Eğer hem anne hem de babada saman alerjisi varsa çocuklarında yüzde 50 oranında bu rahatsızlık görülebiliyor" dedi.

Op. Dr. Bozdemir, saman alerjisinin günlük yaşamı olumsuz etkilediğini ve üst üste gelen hapşırıklar nedeniyle baş ağrısı, halsizlik ve konsantrasyon eksikliğine yol açtığını da dile getirdi. Kendilerine gelen hastalara önce hangi polene karşı duyarlı olduğunu anlamak için cilt testleri yapıldığını söyleyen Ebru Bozdemir, kortizonlu damla, antihistaminikli burun damlası, tablet ve aşı tedavisi uyguladıklarını da belirtti. Bazı hastaların ev tozları nedeniyle yıl boyu bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunu vurgulayan Özel Gözde İzmir Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ebru Bozdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Evde polen filtreli klima veya hava temizleme cihazı kullanılmalı. Özellikle akarları temizleyen elektrikli süpürgeler kullanılmalı. Sık sık çarşaf değiştirmek, çamaşırları yüksek sıcaklıkta yıkamak, hatta kaynatmak ve akar öldüren özel deterjan kullanılabilir. Sabahları polen yoğunluğu artış gösterdiği için öğleye kadar cam açılmamalı. Sokaktan geldiğiniz kıyafetlerin yatak odası dışında değiştirilmesi ve duş alınması da dikkat edilmesi gereken diğer konular arasında."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim