• BIST 9139.12
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bağış'tan 'evli çift' benzetmesi

Egemen Bağış, Kıbrıs'ta Türkiye'nin amacının tarafları birleştirmek olduğunu belirterek, Kıbrıslı Türk ve Rumların kabul edebilecekleri bir çözümü Türkiye'nin destekleyeceğini söyledi.

Atina'da yayımlanan haftalık "Real News" gazetesinin Kıbrıs sorunuyla ilgili sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs'ta demokratik iki farklı oluşum bulunduğuna dikkati çekerek, tarafların politikayı bir kenara bırakıp gerçeği görmeleri gerektiğini kaydetti.

Bağış, "Gerçek olan da bu güzel Ada'da işleyen iki demokratik cumhuriyet bulunduğudur. Güneş doğduğunda farklı seçilmiş başkanları, farklı seçilmiş meclisleri, farklı eğitim sistemleri ve farklı sağlık sistemi bulunan iki farklı seçilmiş hükümete doğuyor. Tek ortak yanları su şebekesidir" dedi.

Türkiye'nin amacının ve umudunun bu iki demokratik hükümeti bir şemsiye altında birleştirmek olduğunu ifade eden Bağış, şöyle konuştu:

"En büyük planımız ve umudumuz budur. Bunlar, iki halk tarafından da kabul edilmesi için Kıbrıslılar (Kıbrıslı Türkler ve Rumlar) tarafından yapılmalı. Kıbrıslılar ayrıntılara bakmadan bir çözüme varırsa, bu ne olursa olsun, Türkiye bunların seçimini destekleyecektir."

Bağış, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin başında 2004'te Annan planına "evet" diyen Nikos Anastasiadis'in bulunmasından dolayı çözüm konusunda iyimser olduğunu belirterek, çözüm için hiçbir zaman geç olmadığını söyledi.

Annan planının geçmişte kaldığını ancak yeni bir Ban Ki-mun planı olabileceğini ifade eden Bağış, "Annan planı kabul edilmiş olsaydı Kıbrıs şu anda ekonomik krizi yaşamayacaktı ve AB'nin en müreffeh ülkesi olacaktı. Ancak hiçbir zaman geç değil. Her iki taraftan da yeni bir al-ver usulüyle Annan planında gerekli değişiklikleri yapabiliriz" diye konuştu.

"Kıbrıslı Türkler ve Rumlar evli bir çift gibi"

Kıbrıs'ta iki farklı topluluğu oluşturan Kıbrıslı Türkleri ve Rumları evli bir çifte benzeten Bağış, garantör ülkeler olan İngiltere, Yunanistan ve Türkiye'yi ise bu çiftin mutlu olmasını isteyen ebeveynleri olarak gördüğünü söyledi.

Bağış, hiçbir ebeveynin evladının ayrılmasını istemediğini ancak buna kendilerinin karar vermesi gerektiğini ifade ederek, "Evliliğin kurtulması lazım. Ancak evliliklerini kurtarmak isteyip istemediklerine damat ve gelin karar vermeli. Ya birleşmeliler, ya da boşanmalılar" diye konuştu.

Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlaması konusunda ortak açıklama yapılmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Bağış, esprili bir ifadeyle, Kıbrıslıların inatçı ve dik kafalı olduğunu belirterek, "Adadaki en tanınmış hayvan dik kafalılığıyla bilinen katırdır. Bunun her iki tarafa da etkisi var" dedi.

AB Bakanı Bağış, Kıbrıs'ta tespit edilen doğal gazın çözüme katkı sağlayıp sağlamayacağına ilişkin bir soru üzerin de "Doğal gaz adanın ekonomik refahı için fırsat oluşturuyor ancak adada istikrar olmadığı sürece hiçbir uluslararası yatırımcının Akdeniz'in dibini delmek için milyarlarını yatırmak isteyeceğini sanmıyorum" ifadesini kullandı.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim