• BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Ayvalık’ta engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar için toplu taşıma karmaşası

Ayvalık’ta engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar için toplu taşıma karmaşası
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; şehir içi ulaşımı sağlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı denetimli taşıma kooperatiflerin bünyesindeki...

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; şehir içi ulaşımı sağlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı denetimli taşıma kooperatiflerin bünyesindeki dolmuşların engelliler başta olmak üzere, kamu görevlileri ve 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz seyahat etme haklarını çiğnemesine sert tepkiler geliyor.

Ayvalık'ta; şehiriçi ulaşımda engelliler, 65 yaş üstü vatandaşlar ve kamu görevlilerinin toplu taşıma araçlarından ücretsiz seyahat edebilmelerine yönelik uygulamayı kaldıran bazı toplu taşıma kooperatiflerinin bu yöndeki kararına tepki gösteren Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği Başkan ve yöneticileri, engellilerin yasal hakkı olan bu kararın adeta gasp edilmesine tepki gösterdi. Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Hamdi Atay ve dernek yöneticisi Halil Burgaz bir basın açıklaması yaparak, ulaşım konusunda engelliler başta olmak üzere birçok vatandaşın mağdur olmasına neden olan uygulamanın tekrar eski haline getirilmesini istediler.

Hamdi Atay ve Halil Burgaz yaptıkları açıklamada, "Ayvalık'ımızda şehir içi ulaşımı toplu taşıma hizmetlerinde uygulanmakta olan engelli vatandaşlarımızın ücretsiz seyahat hakları, alınan bir karar ile 9 Nisan 2018 tarihi itibariyle uygulamadan kaldırılmış ve mağdur duruma düşürülmüşlerdir. Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği olarak bu kötü uygulamaya tepkimizi göstermek, yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesini arzu etmekteyiz. Her geçen gün artan hayat şartlarına bir de bu seyahat bedelinin eklenmesi, engelli vatandaşların seyahat özgürlüğüne vurulan en büyük darbedir. Engelli vatandaşlarımızın ve yakınlarının evlerinde hapis kalmalarını, hayatla iç içe olmayıp, yaşantılarına küserek sosyal hayattan koparılmak istenmektir. Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği olarak bu fikirsizce yapılan uygulamanın engelliler camiası tarafından hoş karşılanamayacağı, durumun daha büyük mercilere ulaştırarak düzeltilme yoluna gidileceği aşikârdır" ifadelerini kullandılar.

Yasalar çerçevesinde herkes eşit olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Engelli bireylere tanınan hak ve özgürlükleri kısıtlamaya, kimsenin gücü yetmez. Türkiye Cumhuriyeti Kanunları üstüne çıkmak isteyen kurumların, yasalar çerçevesinde tanınan hakları engellemeye haklarının olmadığı gibi tasarrufunda değildir. Engelli, gazi ve şehit ailelerine tanınan ücretsiz seyahat etme özgürlüğünü kısıtlama eyleminde bulunan uygulamayı kınıyor; hele hele Ayvalık'ımızda yirmi beş yıldır kutlanmakta olan "Engelliler Şenliği'ne kara bir leke olarak bu günü takvim yapraklarına işaretliyoruz. Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran yasalar çıkmakta iken bu tür uygulamanın gündeme gelmesi, bizleri yürekten sarsmıştır. Konu ile ilgisi olan yetkililerin bu fikirsiz ve düşüncesiz uygulamadan bir an önce vazgeçilerek gerekli kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilerek bir an önce engellilere tanınan ücretsiz seyahat haklarının yeniden uygulamaya kavuşturulmasını istiyoruz" denildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, "Bizim bu yönde aldığımız bir karar yoktur"

Öte yandan Ayvalıklı toplu taşıma araçlarının engelliler, kamu görevlileri ve 65 yaş üstü vatandaşları ücretsiz taşımama kararı almasına ilişkin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan bir açıklama geldi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma A.Ş yönetiminden yapılan açıklamada; Ayvalık'ta engellilerin, kamu görevlilerinin ve 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma araçlarından ücretsiz taşınmasının önüne geçilmesine yönelik almış oldukları bir karar bulunmadığı vurgulandı.

Yapılan açıklamada, "Bizim bu yönde almış olduğu bir karar ve uygulama yoktur. 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarımızı ücretsiz kullanımları devam etmektedir. Onlar bizim en özel ve kıymetli değerlerimizdir. Bizim belediyecilik anlayışımız, " İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" esasına dayalıdır"denildi.

Açıklamada, "Bazı kooperatifler taşıma ücretlerine zam yapılmasını istiyor. Biz de buna karşı çıkıyoruz ve onların bu talebini kabul etmiyoruz. Bu kooperatifler de bizi zorda bırakmak için yaşlılarımızı ve engellilerimizi mağdur ediyorlar" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim