• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Aytun Çıray: 'O Bakan Evren'in tefrişatçısıydı'

Aytun Çıray: 'O Bakan Evren'in tefrişatçısıydı'
Eski Müsteşar ve CHP milletvekili Aytun Çıray, Egemen Bağış'ın, ABD gezilerinde Kenan Evren'e 'Teşrifatçılılık yaptığını' öne sürdü.

Sağlık Bakanlığı eski müsteşarı ve CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray, yolsuzluk operasyonu sonrası görevinden ayrılan eski Bakan Egemen Bağış'ın, ABD gezileri sırasında Kenan Evren'e ''Teşrifatçılılık yaptığını'' öne sürdü. Çıray ''Bunu bana Kenan Evren'in damadı, Maksut Göksu söyledi'' dedi.
 
Çıray, TBMM'de yaptığı konuşmada '''Egemen Bağış burada darbesavar pozisyonuna girdi. Çok düşündüm bunu yapıp yapmamayı ama artık bu kadar saptırmaya karşı Türk milletine vicdani bir görev olarak sizlerle bir anımı paylaşmak istiyorum'' dedi ve şunları söyledi:
 
'' 2000 ya da 2001 yılında, Ereğli Demir Çelik fabrikaları yönetim kurulu üyesiydim. Kenan Paşa’nın damadı Maksut Göksu da orada yönetim kurulu üyesiydi. Bir gün bana 'Seni biriyle tanıştırmak istiyorum” dedi. Kim olduğunu sorunca 'Türk-Amerikan Dernekleri Başkanı. Amerika’da yürüyüş yapılacakmış, bizden de yardım talebi var, tanışırsan seveceksin' dedi. Tanışıklıklarının nereden geldiğini sorunca 'Kenan Paşa Amerika’ya geldiği zaman teşrifat işlerine o bakar' dedi. Şimdi, sen Kenan Paşa’nın teşrifatçılığını yapacaksın, sonra geleceksin burada darbeci diye palavra atacaksın. Bu iki yüzlü siyasetin varacağı nokta''
 
''YALANCI, ŞEREFSİZ''
 
Egemen Bağış ise Aytun Çıray'a '' Yalan söylüyorsun, öyle yalancısın ki, şerefsizsin, yalancısın'' diye bağırdı ve ''Kenan Paşanın ABD'ye yaptığı ziyarette teşrifat işlerini yaptığım iddia edildi. Kenan Paşanın Cumhurbaşkanı olarak Amerika’yı ziyaretinde ben ortaokul talebesiydim. Rahmetli babam New York’ta Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim ataşesiydi. Benim teşrifat işlerini yapabilme ihtimalim yoktu. Bu milletvekili tamamen gerçekleri çarpıtıyor'' cevabını verdi.
 
Aytun Çıray ise '' Sayın Bağış, Kenan Paşa döneminde ortaokul çağında olduğunu söylüyor. Benim sözünü ettiğim dönem Kenan Paşa’nın Cumhurbaşkanlığı dönemi değildi, o zaman görüşme imkânı bile bulamazdı zaten. Sözünü ettiğim dönem Kenan Paşa’nın emekli olduğu geç dönemi, 1990’lı ve sonraki yıllarını kastediyorum. Kendisi 30 yaşındaydı ve bunun şahidi var'' dedi.
 
Teşrifatçılık nedir?
 
Osmanlı Devletinde çeşitli merasimler esnasında, protokol işlerinin görülmesin denirdi. Teşrifat, resmi günlerde devlet rical ve memurlarının bulunacakları sıra ve sınıflar demektir. Arapça teşrifin çoğuludur. Günümüzde protokol olarak kullanılmaktadır. Bu işi yapana, teşrifatçı, teşrifati veya teşrifati-i divan-ı hümayun denirdi.
 
Teşrifatçılığı ilk önce Kanuni Sultan Süleyman Han kurmuştur. Teşrifatçı, Divan-ı hümayuna bağlı olup, burada yapılan merasimlerin protokol kurallarına göre icra edilmesini sağlardı. Resmi gün ve merasimlere katılacak olan davetlilere, teşrifat dairesince davet tezkiresi yazılırdı. Merasimin hangi gün ve saatte olacağını gösteren teşrifat defterleri vardı. Başta padişah ve sadrazam olmak üzere diğer devlet erkanının ayrı ayrı teşrifat defterleri bulunurdu.
 
Padişahın cülusu, bayram tebrikleri, donanmanın denize inmesi, Mısır hazinesinin gelmesi, tayin olanlara hil’at giydirilmesi vs. gibi merasimlerden teşrifatçı sorumluydu.
 
Teşrifatçının emrinde bir teşrifat kalemi olup, kendisi bu kalemin şefiydi. Bu kalemde sırasıyla, teşrifat kesedarı, teşrifat halifesi, kaftancıbaşı ve teşrifat kesedarı yamağı bulunurdu. Teşrifat halifesi ve kesedarı, teşrifatçının muavinlerinden olup, merasimlerin bütün sicillerini korumakla görevliydiler. Kaftancıbaşıysa, padişah veya sadrazamın huzurlarına kabul ettiklerine giydirecekleri hil’atleri muhafaza ederdi.
 
Sultan Üçüncü Ahmed Han zamanında Divan-ı hümayundan paşa kapısına nakledilen teşrifatçılık eski önemini burada da muhafaza etmiştir. Bundan dolayı teşrifatçı üzeri menekşe ipek kumaşla dikili üst kürkü giyerdi. Halbuki bu kürkü sadrazamın maiyeti olan amedci ve kethüda beyin maiyeti dahi giyemezlerdi.
 
KAYNAK: GAZETEPORT

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim