• BIST 9086.27
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Aydın Kalkan, Darbelerin Nedeni Müslümanların Siyasetten Uzak Kalması

Aydın Kalkan, Darbelerin Nedeni Müslümanların Siyasetten Uzak Kalması
7 hafta sürecek olan ve her hafta cumartesi günleri saat 13.30'da başlayan insan hakları seminerlerinde her hafta ayrı bir konuşmacı ayrı bir konu hakkında...

7 hafta sürecek olan ve her hafta cumartesi günleri saat 13.30'da başlayan insan hakları seminerlerinde her hafta ayrı bir konuşmacı ayrı bir konu hakkında seminer veriyor.

MAZLUMDER insan hakları seminerlerinde 9 Nisan 2016 günü işlenen konu "Seçme ve Seçilme, Milli İrade Nedir? Nasıl Uygulanır?" oldu. Seminere konuşmacı olarak katılan Eğitimci Aydın Kalkan, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri devlet yönetiminden bahsederek, Osmanlı'nın 1876 yılında Meşrutiyet yönetimine geçtiğini, böylece halkın ilk defa yönetime ortak olmaya başladığını dile getirdi. Meşrutiyetin ilanıyla demokrasiye geçişte geri dönülmez bir yola girildiğini ifade ederek özellikle II.Abdülhamit döneminde yaşananlardan ve Abdülhamit Han'ın iç ve dış düşmanlara karşı yaptığı siyasi mücadelesinden örnekler verdi.

Mili Mücadele, TBMM'nin açılması ve sonrasında Cumhuriyetin ilanıyla millet iradesinin yönetime hakim olmaya başladığını söyleyen Kalkan, 1923 yılından 1946 yılı seçimlerine kadar tek partinin yönetimine hakim olduğunu, 1946 seçimleriyle birlikte çok partili hayata geçildiğini, böylece demokrasinin aşama kaydettiğini ifade etti. 1950'de Demokrat Partinin iktidara gelmesiyle de milli iradenin tecelli ettiğini ve ülkede büyük bir rahatlamanın yaşandığını dile getirdi.

1960 darbesiyle darbeler döneminin başladığını ve her 10 yılda bir yapılan darbelerle demokrasinin ve milli iradenin önünün kesildiğini, 2002 seçimlerinin bu konuda bir milat olduğunu ve kurulan yeni hükümetin yaptığı düzenlemelerle darbeler dönemini sona erdiğini söyledi.

28 Şubat Post Modern darbesine de değinen Aydın KALKAN, bu dönemde yaşananları ve millet üzerinde yaptığı tahribatı katılımcılarla paylaştı. Yaşananların Müslümanların siyasetten uzak kalmalarının bir sonucu olduğunu, Müslümanların birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Sendikaların milli iradenin tecellisi için yaptıklarını da örneklerle açıklayan Kalkan, katılımcıların soruları da cevaplandırmasının ardından MAZLUMDER yönetimine ve katılımcılara teşekkür etti. Katılımcılar da verdiği bilgilerden dolayı Aydın Kalkan'a teşekkür ettiler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim