• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Avusturyalı Felıx’in Rekorunu Bordo Bereliler Kıracak

Avusturyalı Felıx’in Rekorunu Bordo Bereliler Kıracak
39 kilometreden dünyada en yüksek atlayışı yapan Avusturyalı Felix Baumgartner'in rekorunu emekli Bordo Bereliler kıracak.

39 kilometreden dünyada en yüksek atlayışı yapan Avusturyalı Felix Baumgartner'in rekorunu emekli Bordo Bereliler kıracak. 45 kilometreden atlayış yaparak rekoru ele geçirmek isteyen emekli Borda Bereliler, atlayış tarihi olarak ise 29 Ekim 2017'yi seçti.

Uzaydan yerküreye atlayarak dünya rekoru kıran Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner'a ilk meydan okuyan emekli Bordo Bereli 2 Türk oldu. Atmosferin 39 kilometre üzerinden atlayan Felix Baumgartner'un rekorunu 6 kilometre daha yukarıdan kırmak için hazırlanan emekli paraşüt komandoları, rekoru kırma noktasında oldukça iddialı. 45 kilometre yüksekliğe balonla çıkacak olan emekli Bordo Bereliler, gerekli desteği bulmaları halinde İstanbul'un 3. havalimanının açılacağı 29 Ekim 2017'de rekoru elde ederek Türkiye'ye getirebileceklerine inanıyor.

Afyon Kocatepe, Konya ya da Sakarya Ovası'nın üzerinde gerçekleşmesi planlanan atlayışta 4,5 dakika serbest düşüşün ardından toplam 10 dakikada yere inilecek. İniş hızının saatte bin 300 kilometre hıza kadar ulaşması mümkün olacak. Atlayışı yapacak olan emekli Bordo Bereli Muhiddin Şahin'in Üstün Cesaret ve Feragat madalyası, Devlet Hizmet Övünç madalyası ve Harekat Şerit Rozeti bulunuyor. Şahin'in yedek paraşütçüsü ise yine emekli Bordo Bereli Astsubay Mehmet Özaydın olacak.

Yaklaşık 14 aydır 15 kişilik Özel Kuvvetler ve SAT komandolarından oluşan ekiplerle birlikte çalışmalarını yapan emekli Bordo Bereliler Şahin ve Özaydın, en yüksekten atlama rekorunu kırmak için NASA ile ilgili gerekli görüşmeleri de yaptı. Amerika'dan gelecek Stralfors ekibiyle gerekli diyaloğu da kuran emekli Bordo Bereli astsubaylar, dünya rekorunu Türkiye'ye getirmek istiyor.

"Avusturyalı Felix Baumgartner'in 39 kilometre yükseklikten yaptığı atlayışı 45 kilometre yüksekliğe çıkarıp onun rekorunu Türkiye'de kırmak istiyoruz" diyen emekli Bordo Bereli Gazi Muhiddin Şahin, "Bununla ilgili bütün alt yapı çalışmalarını tamamladık. Amerika'dan gelecek Stralfors ekibiyle gerekli diyaloğu kurduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tür projelere destek verdiğini biliyoruz. Kendisinden bize de destek vermesini bekliyoruz" dedi.

Bu projeyi şehit ve gaziler anısına hazırladıklarını belirten Şahin, "45 bin metreden atlayışımızı yapıp bu başarıyı şehit ve gazilerimize armağan etmek istiyoruz. Atlayışımızı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yapmak istiyoruz. 3'üncü havaalanının da 29 Ekim'de açılacağını biliyoruz. Atlayışımızı o gün yapıp çifte bayram yapmak istiyoruz. Atlayışımızı yapacağımız güne kadar alçak ve yüksek irtifadan toplam 500 eğitim atlayışı yapacağız. Yapacağımız çalışmaların ardından da atlayış rekorunu kırarak bunu bütün halkımıza armağan etmek istiyoruz. Biz bu projeye inanarak yola çıktık. Zor bizim için kolaydır, imkansız biraz zaman alır diye bir sözümüz var. Biz bu başarıyı yakalayacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Teknik olarak bütün alt yapı hazırlıklarını tamamladıklarını belirten emekli Bordo Bereli Astsubay Mehmet Özaydın ise, "Bundan sonraki süreçte Türk halkının desteğine ihtiyacımız var. Önümüzdeki süreçte Felix'in 39 binden yaptığı atlayışı 45 kilometreden yaparak Türk bayrağını en yükseğe taşımak istiyoruz. Ülkemize bu başarıyı getireceğiz. Sadece sponsor noktasında bir eksiğimiz kaldı. Bunu da halletikten sonra çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu noktada devletimizin yetkili birimleri ve Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızdan da destek bekliyoruz" dedi.

Muhiddin Şahin'in kullanacağı kıyafet 45 dereceden eksi 120 dereceye kadar dayanıklı olacak. Yüksek irtifadaki basınç düşüklüğünden kaynaklanacak vurgun hastalığı önlenecek. 45 kilometre yükseğe çıkıldığında balondaki helyum boşaltılarak sabitlenecek. 980 kilometre hızla başlayan düşüş, 34 saniye sonra ses hızını aşarak bin 350 kilometre hıza ulaşacak. Toplam 37 kilometreyi serbest düşüşle 4 dakika 40 saniyede tamamlayan atlayıcının paraşütü açılacak. Toplam 9 dakika 18 saniye havada kalması gereken paraşütçü, yaklaşık balonla 3 saatte uzaya çıkacak. 6 dünya rekoru kırılması planlanan atlayışta uzaya çıkan ilk Türk olma başarısı elde edilecek.

Avusturyalı Felıx’in Rekorunu Bordo Bereliler Kıracak

Avusturyalı Felıx’in Rekorunu Bordo Bereliler Kıracak

Avusturyalı Felıx’in Rekorunu Bordo Bereliler Kıracak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim