• BIST 9720.46
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Asgari ücrette pazarlık başlıyor

Asgari ücrette pazarlık başlıyor
35 milyonu ilgilendiren asgari ücrette pazarlıklar bugün başlıyor. İşçi ve işveren tarafı, konuyu Milliyet'e değerlendirdi. Türk-İş Başkanı Atalay, “Yüzde 36'nın altını konuşmayız” dedi. TİSK Başkanı Akkol ise, “Yüzde 20'nin üzerinde dengeli rakam belirlenmeli” görüşünü açıkladı.

İşçi ve işveren tarafları, bugün başlayacak asgari ücret pazarlıkları öncesinde Milliyet'e konuştu. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, vergi ve harçlara gelecek zammı belirleyen yüzde 36.2'lik yeniden değerleme oranına işaret ederek, "Yüzde 36'nın altında bir rakamı hiç konuşmayız. Görüş bile bildirmeyiz" dedi. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise yüzde 20'lik enflasyonun üzerinde dengeli bir zam belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Asgari ücret 4 bin lira olursa işveren maliyeti yüzde 43 artıyor" ifadesini kullandı.

Atalay, pandemi ve enflasyon koşulları nedeniyle asgari ücretin "45 seneye bedel" hale geldiğini belirterek, "Evvela teklifi işverenler ve hükümet bize versin. 5 kere imzalamışız, onun dışında muhalefet şerhi koymuşuz. Bu sene TİSK, Türk-İş, hükümet beraber imzalayalım. Çoluğu çocuğuyla 35 milyonu ilgilendiriyor" dedi.

YENİDEN DEĞERLEME

Erken seçim tartışmalarının pazarlıkları etkilemeyeceğini ifade eden Atalay, "Seçime bir ay kala sözleşme yaptık, hiç öyle bir şey yansıtmadılar bugüne kadar" vurgulamasını yaptı. Asgari ücret zammının, yüzde 36.2'lik "yeniden değerleme oranı"nın üzerinde olması gerektiğini kaydeden Atalay, şunları söyledi:

"Bu rakamla da ev gider de, ancak arsayı kurtarıyoruz. 2 bin 825 lirayla bırak (1 ay) geçinmeyi 15 gün geçinemezler. Bu insanların tebessüm edeceği bir rakam bekliyoruz. İşverenler de elini biraz taşın altına koysun. İmkan varsa hükümet de 1 yıl mı olur, 6 ay mı olur, işverenlerin üzerindeki yükü alsın. Yüzde 90'ı 10 kişinin altında çalışan işyerleri. TÜİK'in rakamlarını gerçekçi bulmuyorum. Yıllık enflasyonu ben yüzde 30'un üzerinde görüyorum. Bir ay önce durduğum yerde durmuyorum. Şimdi talebim başka. Bir ay önce ben konuştuğum zaman dolar 9 liraydı. Şimdi 12 lirayı geçti."

Asgari ücretin bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirten Atalay, "Bir hafta 10 gün içinde bitirsinler, ay sonunu beklemeyelim. Ben bu taleplere de Cumhurbaşkanı'nın müspet bakacağını tahmin ediyorum. Bir ay, 10 gün içinde benim istediğim rakam gelmiyorsa umurumda değil. Yüzde 36'nın altında bir rakamı hiç konuşmayız. Görüş bile bildirmeyiz" diye konuştu.

‘70 LİRAYI CEPTEN ALDILAR’

İşverenlerin talepleri için "Kar ediyor bayağı onlar ama 'kar ediyoruz' demezler, 'batıyoruz' derler. Hükümetle işveren oturduğu zaman istediği ücreti çıkarıyorlar. Kamuoyu ben az aldım sanıyor" değerlendirmesini yapan Atalay, asgari ücret için önceden rakam açıklamadığını ifade ederek, "Ben daha önce rakam açıkladım, açıkladıktan sonra milletin 70 lirasını cebinden aldılar. Onun için 2 dönemdir rakam söylemiyorum" diye konuştu. Atalay, emeklilerin de asgari ücrete yansıyan en az zammı alması gerektiğini söyledi.

‘KAMU ÜCRETİ DİKKATE ALINSIN’

Türk-İŞ, DİSK ve Hak-İş, asgari ücret ile ilgili olarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Asgari ücret net açıklanmalı. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmemeli. Asgari geçim indirimi işçinin medeni durumuna göre ayrıca ilave edilmeli. Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalı. Kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalı" denildi.

AKKOL: İŞVERENLER DE BİZİ ELEŞTİRİYOR

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise asgari ücretin denge konusu olduğunu, çalışanların hak ettiğini almasından yana olduklarını belirterek, "Türk-İş masadan kalktığında enflasyonun 7 puan üzerine imza attık biz. Bazı işveren örgütleri de bizi eleştiriyor" dedi.

Üreticinin de enflasyon altında ezildiğini vurgulayan Akkol, yüzde 45'lik üretici enflasyonuna dikkat çekti. Enerji ve navlun fiyatlarıyla, çip krizine işaret eden Akkol, salgın sürecinde turizm ve hizmetler sektörünün de toparlanma sıkıntısı çektiğini kaydetti. Akkol, "Biz istihdamı artırmak, 10 kişi yerine 15 kişi çalıştırmak istiyoruz. Pandemiye rağmen eleman azaltmayan yegane kuruluş TİSK" vurgulamasını yaptı.

Kimya, ilaç, metal, tekstil sektörleri ile esnafın nabzını ölçtükleri anketler yaptıklarını dile getiren Akkol, belirlenecek asgari ücret için "Mutlaka yüzde 20'lik enflasyonun üzerinde olması lazım. Zikredilen çok yüksek rakamlar var. Bunu sanayici kaldıramaz" diye konuştu.

4 BİN LİRA OLURSA...

Asgari ücretten maaş veren işverene sağlanan 75 liralık desteğin artırılması gerektiğini dile getiren Akkol, "Asgari ücretin yüzde 6'sı kadardı. Şu anda 200 liraya geliyor bu oran. Çalışanlara vergi desteği verilmeli. Nette daha fazla ücret almalı" dedi. Görüşmelerde üçlü imza istediklerini, adım atmaya hazır olduklarını anlatan Akkol, yüksek belirlenecek bir ücretin ise istihdam artışına mani olabileceğini söyledi.

TİSK Başkanı Burak Akkol, "Asgari ücret 4 bin lira olursa işveren maliyeti yüzde 43 artıyor. Daha dengeli bir rakam belirlenmeli. Asgari ücret, KOBİ'leri de etkiliyor" dedi. Pazarlık sürecinin aralık ayının ortasından önce tamamlanmasından yana olduklarını ifade eden Akkol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her iki kesimi de kucaklayıcı bir yaklaşımda bulunacağına inandığını söyledi.

İstanbul Haber Ajansı  

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim