• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Asgari ücret konusunda işverenle çalışan arasında sürtüşme yaşanacak

Asgari ücret konusunda işverenle çalışan arasında sürtüşme yaşanacak
Hükümet tarafından açıklanan bin 300 TL'lik asgari ücret konusu işadamları ve çalışanlar arasında önemli problemlere yol açtı.

Hükümet tarafından açıklanan bin 300 TL'lik asgari ücret konusu işadamları ve çalışanlar arasında önemli problemlere yol açtı. Asgari Geçim İndirimi(AGİ)'nin bu rakamın içinde olduğuna dönük hükümet kanadından yapılan açıklamalar iş dünyasını mutlu ederken, çalışanları ise ciddi anlamda üzdü. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, bu ikilemin işverenle çalışan arasında sürtüşmelere yol açacağını kaydetti.

ASKON Adana Şube Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Recep Çalışkan, Türkiye'nin 2015 yılında yoğun olarak seçim gündemi ile meşgul olduğunu bu nedenle ekonomide bir durağanlaşma yaşandığını kaydetti. Hem işadamı hem de çalışanların hükümetten ciddi manada beklenti içinde olduğunu vurgulayan Çalışkan, "Doğuda terör hadiselerinden kaynaklanan bir kapının kapanması olayı var. Sınırda biriken kamyon sayısının 10 bini aştığı söyleniyor. Ancak aslında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı beyanname açmadığı için bu yoğunluk var. Onlar kapı açılacak umudu ile gidenler. Burada belki maddi olarak bir zararımız var gibi görünüyor ancak ülkenin selameti açısından yapılan bir şey. Birkaç gündür yavaş yavaş açmaya çalışıyorlar. Ancak yılın ilk iki haftasında Habur'un kapılarının kapalı olması ihracatı etkileyecek." ifadelerini kullandı.

Tekstil konusunda da Rusya ile bir sıkıntı yaşandığını ancak ihracatın farklı yollardan devam ettiğini kaydeden ASKON Şube Başkanı, bunun her ne kadar maliyetleri bir miktar artırsa da sektörün devamlılığı açısından önemli olduğunu söyledi. Ancak en büyük handikabın hükümetin asgari ücreti bin 300 TL olarak açıklaması olduğuna işaret eden Recep Çalışkan, "Fakat medyaya da yansıdığı gibi aslında bunun gerçekte bin 177 TL olduğu ve 123 TL TL'lik AGİ'nin de içinde olduğunu öğreniyoruz. Bu tabi işveren ile çalışan arasında ciddi bir sürtüşmeye yol açacaktır. Neden? Çünkü insanlar bunu bin 300 TL olarak biliyor. Halbuki hükümetin açıkladığı bin 177 TL ve AGİ ile birlikte toplamda bin 300 TL olarak düşünüldüğü ortaya çıktı. Bu konu şu anda bizi çok yoracak gibi görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

Medyada iflas erteleme haberlerinin yer aldığını da dile getiren ASKON Şube Başkanı Recep Çalışkan, işadamlarına destek verilmesi gerektiğini söyledi. "Eğer gerçekten bu işadamları rahat olsa, çalışanına daha fazlasını verir. Çünkü paylaştıkça çoğalır." diyen Çalışkan, şunları söyledi: "Ama bugün bir yanda işyerinin kapatılması, bir yandan da insanların asgari ücretin bu şekilde tartışılması yeni şeyler doğurabilir. Eskiden insanlar sigortasız çalıştırılırdı. Dolayısıyla kayıt dışılığı artırıp, insanların daha düşük ücretlerle çalıştırılmasına yol açabilir diye korkuyorum. Haksız rekabete yol açabilir. Hükümetin işadamlarını bu konuda muhakkak desteklemesi lazım. Bu kesinlikle işadamının çok kazanma hırsından kaynaklanan bir şey değil. Çok kazanma hırsı olsa insanlar niye iflas erteleme kararı alıyor. Kimse adını durduk yerde kirletmek istemez. İşadamı hiçbir zaman fazla kazanıp personeline az verme taraftarı değil. Aksine işadamı "personelim iyi olsun ben de iyi olayım" düşüncesindedir. Dolayısıyla eğer işadamı ağlıyorsa devletin de desteklemesi lazım."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim