• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Arınç: Erdoğan'ın karizması doldurulamaz

Arınç: Erdoğan'ın karizması doldurulamaz
Gül’ün Ak Parti içinde çok önemli görevler üstlenebileceğini anlatan Arınç, “Hemen gelip genel başkan, başbakan olmasına şu aşamada gerek yok” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, görev süresi 28 Ağustos’ta sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tekrar siyasete döneceğine yönelik açıklamalarına ilişkin, “Sayın Gül’ün 27 Ağustos’ta yapılacak kongrede aday olmasının pratikte bir faydası yok.

Ama 2015’ten itibaren Sayın Gül’ün Ak Parti içinde çok büyük sorumluluklar alması mümkündür. Sayın Gül dolgu malzemesi değildir. Geldiği zaman, kendisine yakışan bir görev mutlaka takdim edilir” dedi. Arınç, Ak Parti kadrosunda çok değerli isimler bulunduğunu ve onların önünün açılması gerektiğini vurgulayarak “Benim partimde inanıyorum ki en az 40 tane Bülent Arınç, 20 tane Cemil çiçek, 10 tane Ali Babacan çıkar. Ama bugünkü değerlerimizi bir zafiyet olarak görmek, onlardan kurtulmaya çabalamak veya onların dedikodularını yapmak, birilerini zayıf göstererek, birilerini parlatmak faydalı bir iş değildir” dedi. Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çevresindeki bazı kişilerin iki ismin arasını bozmaya çalıştığını ifade eden Arınç’ın “Yeni yetmelerin kendilerine bir şeyler evham ederek, mevhum bazı değerler üzerinden ‘aslında öyle olması gerek, aslında böyle olması gerekir’ diye hesaplar vermesi bizim aramızda yıllardan beri bozulmayan kardeşliği zedeleyebilir” sözleri dikkati çekti.

A haber’e konuşan Arınç, seçim sonrası gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Arınç’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

DAVET ETTİK; KABUL ETTİ (Cumhurbaşkanı Gül’ün tekrar siyasete devam etmesine ilişkin): Kendisinin siyasi bir aktör olarak Türkiye’ye yararlı hizmetler yapmasını gönülden arzu ediyorum. Hepimiz ‘Ak Parti’de başımızın üstünde yeri vardır’ diyerek, partiye kendilerini davet ettik. O da başka yerlere gözünü bile çevirmeden, ‘geleceğim yer Ak Parti’dir’ dedi. ‘Gelecek ama siz kongre yapıyorsunuz?’ Ne yapalım, siyasetin gereği bu. Yapmasak olur mu, yapacağız. 28’inde görev bitecekse, siyasette devamlılık esastır. Boşluk kabul etmez. ‘Sayın Gül kongrede genel başkan olsun.’ İyi ama bunun pratik bir faydası yok. Genel Başkan olacak, Başbakan olamayacak. Çünkü milletvekili değil. Matematik hesaplara göre 2015 Haziran’ına kadar olamaz. Bu Anayasa gereği. Bayburt, Gümüşhane modeli var, bunların hepsi zaman içinde ihtiyaçlara göre uygulanmış formüllerdir. Ama böyle zorlama bir formülü Sayın Gül kabul eder mi, parti böyle bir formüle sıcak bakar mı, bunun tartışmasını yapmak lazım. Bu tartışmaya gerek yok.

GÜL’E KARŞI ALINMADI: Dolayısıyla Sayın Başbakanımız Erdoğan da MKYK üyeleri de şimdilik seçilen genel başkanın başbakan olması ve bunun partiye istikrar kazandıracağı noktasında birleşti. Bu Sayın Gül’e karşı alınmış bir karar değildir. Partinin kendi iç dinamikleriyle ve bugünkü şartların zorlamasıyla alınmış hukuki bir karardır. Sayın Gül’ün bundan dolayı üzüleceğini tahmin etmem. Arkadaşlarımız da bunu ona karşı yapılmış bir eylem ve karar olarak da lütfen değerlendirmesin.

TEKLİFTE DE BULUNURLAR: Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Ak Parti’ye döneceğim. Çünkü kurucusuyum. Benim onlarla bağım var’ diyor. Bu ona yakışan bir asalettir. Çünkü başkaları başka hesapların peşinde olabilir. ‘Bize gel, yeni parti kur. Tayyip Erdoğan ile çatış, orada seni sevenlerle sevmeyenler var. Onların arasını iyice aç. Siyasi provokasyona gir’. Bunu teklif edenler de olabilir. Bunların hepsini elinin tersiyle itip ben Ak Parti’ye aitim diye düşünmesi sadece Gül’e yakışan bir davranıştır. Hemen gelip genel başkan olmasına, başbakan olmasına da şu aşamada gerek yok. Dönecektir, birlikte siyaset yapacağız, belki hiçbir görev almadan devam edecektir. Belki önümüzdeki süreç içinde kendisine ‘gel senin yerin burasıdır’ diye teklifte bugün bu kararı alanlar da bulunacaktır.

DOLGU MALZEMESİ DEĞİLDİR: 2015’ten itibaren Sayın Gül’ün Ak Parti içinde çok önemli, çok büyük sorumluluklar alması mümkündür. Bunu hep beraber göreceğiz ama onun öncesinde yani 2015 öncesinde bir başka düşünceye sahip olmaması gerekebilir. Yani bugün için Cumhurbaşkanlığı yapmış bir insana ‘partimize gel’ denildiğinde, ‘önce bir asker olarak yazıl da ondan sonra bakalım’ diyecek halimiz yok. Bunu düşünenler varsa kendilerini bir yoklasınlar. ‘Gel seni grup başkanvekili yapalım’ diyecek halimiz de yok. Sayın Gül dolgu malzemesi değildir. Sayın Gül geldiği zaman, ona yakışan bir görev mutlaka kendisine takdim edilir. ‘Seni Kayseri’den milletvekili yapacağız bu yeter’ kimse diyemez. O partimiz için çok büyük bir değerdir. Mutlaka bu değeri karşılığında bir karşılık da bulacaktır.

YENİ YETMELER DİKKAT ETSİN: Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Başbakanımızın çevresindeki bazı kişilerin zaman zaman gazetelere servis ettikleri bir takım duyumlar, iki isim arasına girme çabalarından başka bir şey değildir. Bunlar danışmanları olabilir, ikisi hakkında konuşma hakkını kendinde fazladan görebilenler olabilir. Herkes çevresindeki insanlara hem sükunet tavsiye etmeli, hem de kardeşliği bozabilecek davranışlara müsaade etmemeli. Yani Sayın Gül de bir başkası da.

70 ARKADAŞIM VAR: Mesela üç dönem kuralı gereğince 2015’te tekrar milletvekili adayı olamayacaklardan birisi de benim ama benim gibi 70 arkadaşım daha var. Bunları ayıplı malzeme olarak görmeye çalışanlar varsa, birkaç kişi olabilir, bunlar da kendilerine dikkat etsin. Bu partiyi var eden hiç kimse bir eksiklik değildir, ayıplı malzeme, dolgu malzemesi değildir. Onların bir değeri vardır. Bazılarının özgül ağırlığı vardır, bazılarının da bu süreç içerisinde çok büyük hizmetleri vardır. Yani yeni yetmelerin kendilerine bir şeyler evham ederek, mevhum bazı değerler üzerinden, ‘aslında öyle olması gerek, aslında böyle olması gerekir’ diye hesaplar vermesi bizim aramızda yıllardan beri bozulmayan kardeşliği zedeleyebilir. Bence herkesin çevresindeki bu tür insanlara karşı, onları ayıplayıcı, ‘aman böyle yapma, şöyle yap’ diyen bir tavır alması lazım.

GÜL DEĞERİNİ BULUR: Eğer mesele Abdullah Gül ise Abdullah Gül bu partide değeri karşılığında yer bulacaktır. Bunu kimsenin engellemesi mümkün değildir ama bu süreç içinde MKYK’nın aldığı karar fevkalade doğrudur. Eğer araya iki, üç gün, beş gün koyarsanız dedikodu olur, küslük olur, bölünmeler olabilir. Bunu en iyi bilecek şahıs Tayyip Erdoğan’dır. Bugün ben, yarın sen, yarın hemen kongreyle değerli arkadaşımıza teslim edersek, hiçbir sıkıntı şikâyet yaşanmadan yolumuza devam edeceğiz.

ERDOĞAN’IN KARİZMASI DOLDURULAMAZ: Bir genel başkan ve başbakanın Recep Tayyip Erdoğan’dan sonraki konumu zor olacak. Hiçbir zaman bu kişi Erdoğan’ın karizmasını dolduramayacak ve onun gücüyle bütün meselelere nüfuz eden, sirayet eder bir durumda olmayacak.

1 YIL DENEME SÜRESİ: Belki tercihen bugün seçilecek genel başkan ve başbakanın 2015’ten sonra da güçlü şekilde geldiği takdirde devam etmesi doğrudur ama bir yıllık deneme süresi var. Partiyi nasıl sevk ve idare edeceği, hükümeti nasıl yöneteceği, karşılaşacağı güçlüklere karşı partiyi nasıl başarılı kılacağını bir görmekte fayda var. Dolayısıyla 2015 seçimleri öncesinde yeniden bir değerlendirme yapmaya ihtiyaç olabilir. Yani 2015 seçimine giderken, kitleleri yürütebilecek, harekete geçirebilecek, karizmasıyla, gücüyle yeni bir genel başkan ihtiyacı doğduğu takdirde biz dinamik partiyiz, yeniden olağanüstü kongreye gideriz.
Bunun tek şartı var; bugün genel başkan ve başbakan olacak kişinin 2015’te üç dönem kuralına takılacak insanlardan da olması mümkündür. ‘Yok bugün seçilecek genel başkan ve başbakan bundan sonra 2015’te dahil ta 2019’a kadar devam edecek derseniz, 3 dönem içinde kalanları saf dışı etmiş olursunuz. Bu tercihin çok doğru olmadığını düşünüyorum. 27 Ağustos’ta seçilecek genel başkanımızın ve daha sonra başbakan olacak kişinin hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan mevcut kadrolarımız içinden seçilmesinde isabet görürüm.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim