• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Araba Fiyatına, Tedavülden Kalkmış Kağıt Para

Araba Fiyatına, Tedavülden Kalkmış Kağıt Para
Cumhuriyet Dönemi'nin ilk Arapça yazılı ve Atatürk baskılı paralarından biri olma özelliği taşıyan 50 liralık banknot, fiyatıyla görenleri hayrete...

Cumhuriyet Dönemi'nin ilk Arapça yazılı ve Atatürk baskılı paralarından biri olma özelliği taşıyan 50 liralık banknot, fiyatıyla görenleri hayrete düşürüyor. Zira yaklaşık 90 yıl önce basılan tarihi para, müzayedelerde 30 bin liradan açık arttırmaya çıkıyor.

Meraklı bir koleksiyonerin uzun yılların birikimiyle topladığı tarihi nitelikteki para koleksiyonu, İstanbullu meraklılarıyla buluştu. Kağıthane Belediyesi Gültepe Kültür Merkezi'nde sergilenen koleksiyon içerinde 1839 yılından itibaren günümüze kadar basılmış 200'ü aşkın altın, gümüş ve kağıt banknotlardan oluşan paralar yer alıyor.

1927 YILINDA BASILAN PARANIN DEĞERİ 30 BİN LİRA

Birbirinden nadide örneklerin yer aldığı para koleksiyonundaki tedavülden kalkmış bazı paralar, eski olmasının yanı sıra fiyatıyla da görenleri hayrete düşürüyor. Dünyada sadece 40 örneğin bulunduğu tahmin edilen ve 1927 yılında basılan Cumhuriyet Dönemi parası "50 lira', serginin en kıymetli parçalarından birini oluşturuyor.

Sergi sahibi Nümismat (Eski Para Koleksiyoneri) Volkan Yaşar Berber, "Görülen bu eser Cumhuriyetin ilk Arapça yazılı Atatürk baskılı olan bu paramız İngiltere'de basılmış olup halen diri bir paradır. Müzayedelerde 30 bin lira ve üzerinde halen satışa sunulmaktadır. O dönemin Maliye Nazırı Abdülhalik Renda Bey'in imzası öngörülmektedir. Londra'nın kendi darphanesinden gravürcü Msr. Mcclain özellikle kendi elleriyle Atatürk'ün portresinin tasarımını yapmıştır. Sergimizin en önem verdiğimiz kıymetli eserlerimizdendir" diye konuştu.

Yaklaşık 25 yıldır para koleksiyonu bulunduğunu belirten Volkan Yaşar Berber, "1839-2009 arası tüm materyal ve banknotlarımızı teşhir etmiş bulunuyoruz. 200'ü aşkın objemiz burada yer almakta. Bunun yanı sıra yabancı devletlerin orijinal, tedavülde olmayan paralarını da burada sergiliyoruz. Yüksek bir katılım var ve bundan memnunuz. Kendilerine mümkün mertebe biz koleksiyonerler olarak kıymetlilere nasıl sahip çıkılabileceği, var olanların nasıl muhafaza edileceği ve kapalı mekanlarda kendilerinin bile tahmin edemeyeceği zenginliklere sahip olduklarını her gelen insanımıza anlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

SERGİLENEN OSMANLI ALTINLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Özel para koleksiyonunda dikkat çeken eserden bazıları da Osmanlı Döneminden kalma altın paralar. Dönemin padişahları tarafından kendi adlarına bastırılan altın paralar günümüze kadar korunmuş.

Altın paralar hakkında da bilgi veren koleksiyoner Volkan Yaşar Berber, "Son 6 padişaha ait olan hakiki altınlarımız da var. 1876 üç ay sultanlık yapan 5'inci Murat padişahımıza ait olan çok nadir ve ender koleksiyonlarca bulunan kıymetli bir altın paradır. Ayrıca son padişah Vahdettin dönemine ait olan 1922 yılında bastırılmış 100 kuruş altınımız da yine en nadirlerimiz arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

KIZILDERİLİLERE AİT İLK VE TEK PARA DA SERGİLENİYOR

Sergide Kızılderililere ait ilk ve tek madeni para örneği de yer alıyor. Gümüş paranın bir yüzeyinde Kızılderilileri temsil eden bir portre yer alırken diğer yüzeyinde ise Bufalo figürü bulunuyor.

Meraklıları için yabancı ülke paralarını da sergilediğini belirten Volkan Yaşar Berber, "Amerika kıtasındaki Kızılderililere haiz, kendilerince bastırılan 1920 yılına ait Kızılderili obje ve arkasında da Bufalo resmini görmekteyiz. Belli bir dönem basılmış olup yüzde 75'i gümüş, yüzde 25'i nikel olarak basılmıştır. Bunu da sergimize koymayı uygun bulduk" dedi.

Araba Fiyatına, Tedavülden Kalkmış Kağıt Para

Araba Fiyatına, Tedavülden Kalkmış Kağıt Para

Araba Fiyatına, Tedavülden Kalkmış Kağıt Para

Araba Fiyatına, Tedavülden Kalkmış Kağıt Para

Araba Fiyatına, Tedavülden Kalkmış Kağıt Para

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim