• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır:

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır:
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yaş meyve sebze, üreticisinden bedavaya bile alınsa o ürünün sofraya gelmesi için kilogram...

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yaş meyve sebze, üreticisinden bedavaya bile alınsa o ürünün sofraya gelmesi için kilogram başına ortalama 2-2,5 TL civarında bir maliyet oluştuğunu söyledi.

Antalya Ticaret Borsası Şubat ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında Borsa Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Mecliste 9 madde görüşüldü. Meclis öncesi Borsa'nın faaliyetlerini anlatan kısa film gösterisi sunuldu. Mecliste ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, son günlerde yaşanan terör olaylarını lanetledi. Terörün kanıksanmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Çandır, terörün Türkiye üzerinde kara bulutlar oluşturmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

"TÜKETİCİ ENFLASYONU İSE YILLIK YÜZDE 9.58 OLMUŞTUR"

Bir yıl önce Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin kurulduğunu hatırlatan Çandır, "Son 13 yıllık değerlendirmemizde gördük ki tarımsal üretici fiyatlarının seyri, hiç de kamuoyuna duyurulduğu gibi mevcut enflasyonun ana sebebi olmamıştır. Yıllık tarımsal ürünler enflasyonu son 13 yıllık ocak ayları ortalaması itibariyle yüzde 9.63 olmuştur. Bu ay açıklanan ve çok yüksek bulunan yıllık tarımsal ürünler enflasyonu ise yüzde 8.13 ile 13 yıllık ortalamanın altında kalmıştır. Yine, hatırlayacağınız üzere bu ay açıklanan tüketici

enflasyonu ise yıllık yüzde 9.58 olmuştur" diye konuştu.

"KİLOGRAM BAŞINA ORTALAMA 2-2,5 TL CİVARINDA BİR MALİYET OLUŞMAKTADIR"

Tarım ürünlerinin tarladan sofraya ulaşana kadar geçirdiği tüm aşamaları da sektör temsilcileri ile konuştuklarını aktaran Ali Çandır, "Sonuca dair bir öz oluşturması bakımından hesaplandı ki yaş meyve sebze, üreticisinden bedavaya bile alınsa o ürünün sofraya gelmesi için kilogram başına ortalama 2-2,5 TL civarında bir maliyet oluşmaktadır. Bugüne kadar hava koşullarının da olumsuz seyretmesiyle nispi olarak arzın azaldığı bir dönemden geçtik. Ancak bu günlerde hava sıcaklarının yükselmesiyle hızla artacak olan üretim arzının piyasalarda için ciddi bir sorun yaratacağı kesindir" dedi.

MEMLEKET MESELESİ

Yaşanılan ekonomik durum için acil çözüm üretilmesi talebinde bulunan Çandır, "Çünkü tarımdan gelen gelir kentin tüm kılcal damarlarına yayılmakta ve hayat vermektedir. Bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyorum ki içinde bulunduğumuz durum sektör meselesi olmaktan çok memleket meselesi haline dönüşmektedir" şeklinde konuştu.

Et ve süt sektöründe talep ve önerileri incelendiğinde üç ana başlığın öne çıktığını kaydeden ATB Başkanı Ali Çandır, "Süt fiyatları konusundaki en önemli problem yem maliyetleridir. Özellikle aile işletmeciliği yaparak geçimini sürdüren üreticiler için yem fiyatları ağır bir maliyet kalemi oluşturmaktadır. Et krizini çözmenin anahtarı koyun ve keçi eti tüketiminin arttırılmasıdır" dedi.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır:

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır:

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim