• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Antalya Kültür Sanat’ta Yeni Sergi: “Köy Enstitüleri”

Antalya Kültür Sanat’ta Yeni Sergi: “Köy Enstitüleri”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve ATSO Eğitim, Araştırma, Kültür Vakfı Başkanı Davut Çetin, Antalya Kültür Sanat'ın "Düşünen Tohum Konuşan...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve ATSO Eğitim, Araştırma, Kültür Vakfı Başkanı Davut Çetin, Antalya Kültür Sanat'ın "Düşünen Tohum Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri-Aksu Köy Enstitüsü (1940-1954)" sergisinin 21 Nisan'dan itibaren ziyaretçilere kapılarını açacağını bildirdi.

ATSO Eğitim, Araştırma, Kültür Vakfı Başkanı Davut Çetin, Antalya Kültür Sanat'ın yeni sergisinin Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim, kültür ve aydınlanma tarihinde önemli bir yer tutan "Köy Enstitüleri" teması ile açılacağını kaydetti. Çetin, "Düşünen Tohum Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri-Aksu Köy Enstitüsü (1940-1954)" isimli sergimiz Köy Enstitülerini genel olarak irdelerken Antalya Aksu Köy Enstitüsü'nü özel olarak mercek altına alacak" dedi.

Başkan Çetin, "1940-1954 yılları arasında ülkenin dört bir yanında 21 adet Köy Enstitüsü kuruldu. Köylerden toplanan çocuklar bu okullarda "iş için eğitim-iş içinde eğitim" prensibiyle eğitildi ve öğretmen olarak köylere gönderildiler. Duvarcılıktan dokumacılığa, arıcılıktan balıkçılığa, fizikten edebiyata, müziğe, resime, tiyatroya, pek çok konuda bilgi sahibi olan bu öğretmenler ülkenin her yerinde genç Cumhuriyet'in yeni insanını yetiştirmek için çalıştılar. 1946'dan itibaren yavaşlayan seferberlik süreci, 1954 yılında Enstitülerin kapatılarak öğretmen okullarına dönüştürülmesiyle sona erdi. "Düşünen Tohum Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri 1940 - 1954" sergisi, bu süreci arşiv belgeleri, fotoğraflar, kişisel eşyalar ve tanıklıklarla anlatıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı işbirliğiyle, Ekrem Işın küratörlüğünde hazırlanan sergide Aksu Köy Enstitüsü'ne geniş yer veriliyor. Antalya'nın toplumsal hafızasında silinmez izler bırakan Aksu Köy Enstitüsü'nün tanıklıklar ve fotoğraflarla mercek altına alındığı sergiye özel koleksiyonlar ve Antalya İl Milli Eğitim Tarihi Müzesi'nden seçilen dönem eserleri de eşlik ediyor. Tüm Dünya'ya örnek gösterilen ve ülkemizin gelişiminde büyük pay sahibi olan Köy Enstitülerinin hikâyesini gözlemlemek isteyen herkesi bu sergiyi ziyaret etmeye davet ediyoruz. "

Köy Enstitülerinin Ele Alınacağı "Tonguç'la Taş Taşımak" Paneli

Serginin açılacağı 21 Nisan 2018 Cumartesi günü saat 15.00'de konunun farklı boyutlarıyla tartışılacağı bir panel düzenlenecek. Tonguç'la Taş Taşımak" başlığı altında düzenlenecek panele sergi küratörü Ekrem Işın, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Müdürü Metin Kansu, gazeteci - yazar Işık Kansu, Aksu Köy Enstitüsü 1944 mezunu, eğitimci -yazar Pakize Türkoğlu ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Antalya Şubesi Başkanı öğretmen - rehber - yazar Yavuz Ali Sakarya konuşmacı olarak katılacaklar.

Sergi 5 Ağustos'a Kadar Açık

Antalya Kültür Sanat'ta, 21 Nisan 2018 tarihinde açılacak "Düşünen Tohum Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri-Aksu Köy Enstitüsü (1940-1954)" sergisi 5 Ağustos 2018 tarihine kadar açık kalacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim