• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Antalya 'ebola' tehdidi altında!

Antalya 'ebola' tehdidi altında!
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Uzkut, Antalya’nın, İstanbul’ndan çok daha fazla risk taşımakta olduğunu ileri sürdü.

Son toplantı gündem maddesini ’Ebola, Sıtma ve Lejyoner Hastalığı ile Alınması Gereken Önlemler’ olarak belirleyen Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu bu mevzuda uyarılarda bulundu.

ÖNERİ RAPOR

Dr. Arif Bulut başkanlığında yapılan ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dr. Çağla Evrim Erkal, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Dr. Demet İmamoğlu, Antalya Girişimci Kadınlar Derneği’nden Dr. Müberra Kılıç ile Baytar Hekimler Odası’ndan Nevzat Sülek’in katıldığı toplantıda söz konusu salgın hastalıklarla alakalı bilgilendirmelerde mevcut bulunan Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, toplantı ertesi alınması lazım gelen önlemlerle alakalı hazırlanacak teklif raporun başta Valilik olmak üzere alakalı kuruluşlara gönderileceğini belirtti .

EBOLA MI, SITMA MI?

Her gün dünyanın dört bir yanından turistlerin gelmekde olduğu Antalya’nın risk bakımından İstabul’un çok fazla daha önünde bulunduğuna önemle dikkat çekilen toplantıda enteresan tespitlerde mevcut bulunan Dr. Ozan Uzkut, önceki günlerde İstanbul’da ebola virüsü taşıdıkları şühesiyle gözlem altına alınan iki yolcu için ’sıtmaymış’ denilerek olayın basite indirgenip geçiştirilmesini de eleştirdi.

Ebola virüsünün 4 memlekette görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 4 bin, ölümlerin ise 2 bin 100 civarında olduğuna tüm dikkatleri üzerinde toplayan Dr. Uzkut "Halbuki sıtma dünyada şu anda 97 memlekette görülüyor. Bunun 25’i Afrika’da. Son 5 sene içinde ortalama 450 bin ila 750 bin kişi sıtmaya yakalanıyor ve ölüm oranı da 300 bin ile 400 bin kişi arasında değişiyor. Yani sıtmadan ölüm, eboladan çok fazla daha yüksek. Sıtma denilince bizim eskiden geçirdiğimiz sıtma anlaşılıyor. Halbuki şu an Afrika’da görülmüş olan sıtma son derece ölümcül" diye belirtti .

EN ÖLDÜRÜCÜ OLANI SITMA

Ebolanın vücut salgısıyla, sıtmanın ise virüsü taşıyan sivrisinekle bulaştığına da tüm dikkatleri üzerinde toplayan Dr. Ozan Uzkut, "Afrika’dan uçakta gelebilecek bir tek sivrisinek bile bu sıtma hastalığının yayılmasına sebep olabilir. Sıtma mutlaka geçiştirilebilecek bir hastalık değil. Şimdi dünya üzerinde bulaşıcı hastalıklar bakımından en öldürücü olanı sıtmadır. Önemsenmeyecek bir olay değil ve kesinlikle bunun önleminin alınması gerek . Yani uçakların bir şekilde ilaçlanması, gelen kişilerden kan numunelerinin alınması gerekmektedir. İstanbul için görülmüş olan tehlikenin aslında çok fazla daha fazlası Antalya için geçerlidir" diye açıkladı .

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim