• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Ankara'yı ayağa kaldıran ihtimal!

Suriye’nin Scud füzeleri ve kimyasal silahlarından endişe eden Türkiye, operasyon sonrasında mülteci akınından da korkuyor.
Suriye’ye yönelik operasyon için geri sayım sürerken, Ankara ’da operasyon sonrası için üç endişe ön plana çıktı. Esed’in muhtemel bir operasyonun ardından intikam almak için, Scud füzelerini ve kimyasal silahlarını Türkiye ’ye yöneltmesinden endişe ediliyor. Yine muhtemel bir operasyonun ardından Suriyeli mülteci akınının had safhaya ulaşması bekleniyor. Bu da Ankara’yı endişelendiren üçüncü konu olarak masada bulunuyor. Suriye’ye yönelik operasyonun Ankara’ya yansımaları şöyle:
 
F-16’LARIN DURUMU BELİRSİZ
 
Suriye’ye yönelik yapılacak olası bir operasyona Türk uçaklarının da katılıp katılmayacağı henüz netleşmedi. Ancak, Türk Hava Kuvvetleri, Türk uçaklarını operasyonda yer alacak şekilde hazır tutuluyor. Türkiye’nin de havadan yapılacak bir operasyona uçak desteği verip vermeyeceği, operasyona destek verecek ülkelere bağlı bulunuyor. Eğer yeterli sayıda bir destek bulunamazsa, Türk uçaklarının da operasyonda yer alması planlanıyor. Ankara, “Müslüman bir ülkeye bomba atan” ülke olmak istemiyor. Bu nedenle, operasyona sadece ikmal desteği verilmesi birinci öncelik olarak tutuluyor.
 
SCUD VE KİMYASAL ENDİŞESİ VAR
 
Suriye’ye yönelik operasyon hazırlıkları ile birlikte istihbarat çalışması da had safhaya ulaştı. Esed’'in, füze rampaları, kimyasal silah depoları muhalif güçlerin de yardımıyla tek tek tespit edildi. Operasyonda kimyasal silah depolarının vurulması düşünülmüyor. Bu nedenle ilk operasyonun ardından Esed’in, operasyona destek veren Türkiye, İsrail ve Ürdün’e, füze ve kimyasal silah saldırısı gerçekleştirmesinden endişe ediliyor. Hatta, bu konuda Esed’in füze ve kimyasal silah konusunda gizli zulalarının olabileceği ve ilk operasyonun ardından bu silahları kullanabileceği ihtimali değerlendiriliyor. Ankara, olası bir füze saldırısını patriot füzeleri ile bertaraf etmeyi planlarken, kimyasal silah saldırı olasılığı için de sınırda bir dizi önlem aldı. Ankara, Esed’in Türkiye’ye yönelik her türlü saldırısına anında karşılık verecek.
 
MÜLTECİ ENDİŞESİ DE VAR
 
Öte yandan Ankara, olası bir operasyonun ardından Suriyelilerin, Türkiye’ye akın etme ihtimalini de masaya yatırdı. Operasyonun ardından iç savaşın hızlanması bekleniyor. Bunun da, mülteci akınını arttıracağı ve Türkiye’ye de yoğun göç olacağı tahmin ediliyor. Bu konuda da, AFAD gerekli önlemleri aldı.
 
SINIRDA SIĞINAK YERLERİ BELİRLENDİ
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye’ye sınır illere yaşamsal maddeler, ilaç ve gaz maskelerinin stoklandığını ve yedi noktada sığınak yeri belirlendiğini açıkladı. Ayrıca, Suriye’de kullanılan kimyasal silahın Türkiye’yi etkileyip etkilemediği konusunda tarama yapıldığı belirtildi. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim