• BIST 9524.59
  • Altın 2511.01
  • Dolar 32.5588
  • Euro 34.6764
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

"Anayasa Mahkemesi'nin kararları istesekte istemesekte bağlayıcıdır"

"Anayasa Mahkemesi'nin kararları istesekte istemesekte bağlayıcıdır"
Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Anayasa Mahkemesi'nin gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği kararı "tanımıyorum" diyen siyasetçilere tepki...

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Anayasa Mahkemesi'nin gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği kararı "tanımıyorum" diyen siyasetçilere tepki gösterdi. İlhan, "Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysak, anayasanın varlığını kabul etmişsek, anayasada açık hüküm vardır. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar istesekte, istemesekte bağlayıcıdır." dedi.

Denizli Barosu Sosyal Tesisleri'nde stajını tamamlayan avukatlar Özge Kıyak ve Bilge Öztürk'ün cübbe giyme ve yemin törenine katılan İlhan, gündemdeki konuları da değerlendirdi.

"İSTESEKTE İSTEMESEKTE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI BAĞLAYICIDIR"

Hukukçu olanların her geçen gün hakkı ve adaleti yerine getirmenin zorlaştığını ifade eden İlhan, "Hele bugün günümüz Türkiyesinde bu daha da zorlaşıyor. Bugün Anayasa Mahkemesi'nin 2010 referandum sonrasında bireysel başvurular sonucunda bizimde bir hukukçu olarak irdelediğimizde, eleştirdiğimiz kararlar çıkıyor. Ama hiç birimiz şu hakka sahip değiliz. Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysak, anayasanın varlığını kabul etmişsek, anayasada açık hüküm vardır. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar istesekte, istemesekte bağlayıcıdır." dedi.

Bugün Türkiye'de en üst düzeyde yöneticilerin Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımadığını söylediğini hatırlatan İlhan, "Hüküm açık. Anayasa Mahkemesi kararlarının herkesi, her kurumu bağladığı, şuandaki yürürlükteki anayasamızda madde madde yazılıdır. Bizler hukukçular, anayasamızın yürürlükte kaldığı süre boyunca bunu kabullenmek zorundayız. Eğer Anayasa Mahkemesi Başkanı çıkıp verdiği kararla ilgili yeniden açıklama yapmak zorunda kalıyorsa, bu yaşanan polemiklerdendir. Yoksa Anayasa Mahkemesi Başkanı diğer hukukcular gibi kararlarıyla konuşur. Kararlarda hukuk, yaşayan bir bilim olduğu için eleştiriye açıktır. Hepimiz bu anlamda bilimsel temeli olmak kaydıyla eleştirebiliriz. Ama bu eleştiriyi yapanlar sorumluluk makamlarında ise onların söyledikleri maalesef toplumda şu anda en son yaşayacak olduğumuz ve en son yapmamız gereken toplumu ayrıştıran noktaya gitmemelidir." diye konuştu.

"HUKUKÇULAR SORUNLARI SÖYLEYEMİYORSA O MAKAMLARDA DURMAMALI"

Türkiye'nin İstiklal Savaşı yaşadığı dönemden sonra en fazla bir arada bulunmak zorunda olduğu süreci yaşadığını vurgulayan İlhan, herkesin özellikle hukukçuların sorunları söyleyemiyorsa bulunduğu makamda durmaması gerektiğini ifade etti. İlhan Şunları kaydetti: "Yaşadıklarımızı tespit edip bunlarla ilgili eksiklikleri söyleyemiyorsak o zaman bizim şu anda sorumluluk aldığımız yerlerde durmamamız gerekiyor. Hele bir hukukçu sorumluluğuyla kesinlikle buları yapmamız gerekiyor."Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim